Du har måske siddet på cyklen eller gået igennem Byparken og betragtet de flotte vægmalerier, der skyder op rundt omkring. Aarhus Street Art Festival, som er en festival arrangeret af Aarhus Festuge og Galleri Grisk, har inviteret 20 kunstnere fra hele verden til at pryde det aarhusianske gadebillede samt sætte fokus på, at street art er for alle.

 

Ideen opstod sidste år, da folkene bag Galleri Grisk i forbindelse med Aarhus Festuge opsatte fire vægge i Byparken, to var færdigmalede, de to andre var ‘live’-værker. Det blev taget bedre imod end forventet, og en del mennesker lagde et smut forbi – selv skoleklasser havde undervisning med udgangspunkt i de fire vægge. Det fik Peter Brink og Mads Fredberg, direktør for Galleri Grisk, til at tænke andre tanker – det skulle være større og bedre året efter. Så efter et års arbejde kan Galleri Grisk invitere til Street Art Festival, som nu har 60 vægge opsat, hvor 20 af verdens bedste street art-kunstnere kan udfolde sig henover ti dage.

 

Kunsten hører til på gaden

For Galleri Grisk er det vigtigste budskab at invitere Aarhus’ befolkning til at være en del af historien bag street art. De vil gøre det muligt for alle at møde kunstnerne bag værkerne og vise folk, hvordan processen af kunstværkerne skrider frem dag for dag.

”En del af missionen for Galleri Grisk er at sætte fokus på den lovlige graffiti og én gang for alle slå en tyk streg under, at ulovlig graffiti ikke er noget, vi synes er fedt. Men vi kan ikke fjerne historien om street art. Mange af de kunstnere, som deltager i festivalen er selv startet i graffitimiljøet – de startede ude på skoletoiletterne med en tusch i hånden,” understreger Mads Fredberg.

Street art er for alle. De unge, de voksne, de gamle og de barnlige sjæle stopper alle op i Byparken. Street art fanger noget i os.

 

// Alle fotos: Julie Kristensen

 

 

Kunst fra alle verdenshjørner

En af kunstnerne er 40-årige Locatelli Steve fra Bruxelles. Han er selvstændig street artist og har været betaget af kunstformen siden 1994. Der malede han bogstaver, også kaldt tags, men nu maler han mere klassisk, abstrakt gadekunst. Han er inspireret af byen, som han bor i, og af design.

 

Locatelli Steve fra Bruxelles er igang med sit andet vægmaleri på festivalen.

 

 

 

Det er tydeligt at se, at Galleri Grisk har udvalgt et bredt og forskelligt hold af kunstnere. Taioba fra Brasilien bruger en specifik metode, når han skaber sit bud på kunsten. Han startede med at lave street art for to år siden, da han startede på en kalligrafskole i Barcelona. Han malede kalligrafer i nogle år som tatovør, men fandt ud af, at han gerne ville gøre sin kunst til et allemandseje og inkorporerer i dag kalligrafer i sine værker.

Den græske fyr Statis, som også går under street art-navnet Insane51, har også takket ja til at deltage i dette års festival. Han begyndte at male i en alder af 15 år, hvor han udførte graffiti, tags og bogstaver på gaden. Han gik over til street art, da han begyndte at søge ind på diverse kunstakademier, hvor han opdagede sit talent. Som kunstner inspireres Statis af meget: ”Jeg er inspireret af alt, der foregår omkring mig. I en periode elskede jeg katte, så der tegnede jeg katte. Nogle gange går jeg i biografen og går derefter hjem og tegner karakterer fra film,” fortæller Statis, som også betegner sig selv som en visuel kunstner, der gør stor brug af 3D-effekt. Så med lys og former prøver han at skabe den mest realistiske oplevelse for beskueren.

Vi bygger bro

Årets festugetema har været “Bridging”: ”Vi bygger bro mellem kunstnere, som lever i skyggen, og  almindelige mennesker, som tror, at street art er ulovligt,” fortæller Mads Fredberg. Han er stolt over at Galleri Grisk har kunne samle så mange forskellige mennesker på samme sted, og for ham er det vigtig at skabe mere plads til street art i Aarhus, så vi ikke alle går på ARoS, men også åbner op for, at der er andre måder at lave kunst på.