Anden del af serien om Risskov Psykiatrisk Hospital: Læs om kunstneren, der er Danmarks svar på Van Gogh og som nåede at leve mere end 1000 liv.

Stillshot fra filmen 'Ovartaci - Kunstner på Psykiatrisk Hospital'
Stillshot fra filmen ‘Ovartaci – Kunstner på Psykiatrisk Hospital’

Andel del af serien om Risskov Psykiatrisk Hospital, omhandler Louis Marcussen en af stedets mest fremtrædende patienter, for ikke at nævne kunstnere. Du kan læse første del om Risskov Psykiatrisk Hospital her.

 

Han er et af de mennesker, som man ikke rigtigt forstår. Måske netop derfor er det spændende at høre om denne yderst besynderlige og ekstreme persons historie. Han kæmpede hele sit liv en kamp imellem sin krop og sit sind og mange af hans op- og nedture udtrykte han igennem sin kunst, bl.a. i form af malerier, digte og skulpturer.

Louis Marcussen
Louis Marcussen

 

En indiansk stamme i Sydamerika

Som ung dreng var han meget sky og tilbageholdende. Han elskede buddhisme og var stor tilhænger af idéen om, at man som menneske havde levet flere liv. Han elskede at male og endte som håndværksmaler, da han havde sans for detaljer.

 

På et tidspunkt emigrerede han til Argentina, men opholdet gik ikke som forventet, og han endte med at sulte som hjemløs. På et tidspunkt flyttede han ud til en indiansk stamme i junglen, hvor det formodes at han tog stoffer, der senere ledte til en psykose. Efter et 3-årigt ophold i Sydamerika vendte han tilbage til Danmark, hvor han fik konstateret paranoid skizofreni og blev kort tid efter indlagt på Risskov Psykiatrisk Hospital.

3

 

Malerier inspireret af Ovartacis ophold hos en indiansk stamme i Sydamerika
Malerier inspireret af Ovartacis ophold hos en indiansk stamme i Sydamerika

 

Overtossen

Da mange af overlægerne på Risskov Psykiatrisk Hospital havde fine titler, såsom ‘overlæge’, besluttede Marcussen sig for, at han også ville have en fin titel og hedde noget med ‘over’. Han tog derfor navnet ’Ovartaci’, som betyder noget i retning af ’overtossen’.

 

Han var af den overbevisning, at han havde levet et tidligere liv bl.a. som en kineser og som kvinde. Men først og fremmest som kunstner. Han mente han havde levet over 1000 liv, hvor han havde været forskellige nationaliteter eller endda forskellige dyr.

Maleri af Ovartaci kaldet 'Nirvana'

 

Maleri af Ovartaci kaldet ‘Nirvana’
7

En nøgen kvinde i et kapel

Under et ophold i Dalstrup fik Ovartaci lov til at male Jesus i et kapel, og præsten og hospitalsdirektøren var meget tilfredse med det endelige resultat. En nat fik Ovartaci en hallucination af Jesus, som fortalte ham, at han ikke ville males i et galehus af døde mennesker og bad derfor Ovartaci om at male noget andet. Ovartaci gjorde som Jesus sagde, og malede i stedet en nøgen kvinde over det oprindelige vægmaleri. Det var direktøren og præsten knap så tilfredse med.

Hans kunst bærer præg af fantasiverdener og væsener, som kommer til udtryk i mange forskellige mystiske og farverige malerier, høje og slanke skulpturer for ikke at nævne nogle til tider dystre og makabre papmaché figurer.

 

Ovartacis maleri af Jesus i kapellet i Dalstrup, inden han malede det over med en nøgen kvinde.
Ovartacis maleri af Jesus i kapellet i Dalstrup, inden han malede det over med en nøgen kvinde.

 

Ovartacis fortolkning af Risskov Pssykiatrisk Hospital
Ovartacis fortolkning af Risskov Pssykiatrisk Hospital

 

En af Ovartacis pap maché figurer // Foto: Museum Ovartaci
En af Ovartacis pap maché figurer // Foto: Museum Ovartaci

Skar sit køn af

Ovartaci havde mange dårlige perioder, der var præget af paranoia og hallucinationer. Han var især meget forvirret omkring sin seksualitet og ønskede først at være intetkøn og derefter kvinde. Han ønskede at blive kastreret og da hans ønske ikke blev efterkommet, valgte han selv at klare sagen. Dette ledte til den makabre handling, hvor han forsøgte at skære sin penis af.

 

I en af sine dårlige perioder skrev han i et digt;

 

”Livet på jorden er en lidelse / fyldt med falske håb / forventninger / og bitre erfaringer / Den ulyksalige fødsel / er skyld i vor skæbne / ulykker og magtesløshed / dødsens angst for den fugtige gift”

 

Senere fik han sit ønske bevilliget og operationen blev gennemført i midten af 50’erne, hvor kønsskifteoperationer stadig var meget nyt. Da operationen var gennemført blev Ovartaci langt mere rolig – han begyndte at gå i kjole og bad folk om at kalde ham ’frøken’.

Ovartaci udstilling på Museum Ovartaci // Foto: Lisa Larsen
Ovartaci udstilling på Museum Ovartaci // Foto: Lisa Larsen

 

‘Outsider’

Ovartaci fandt især et fristed i sin kunst og levede sig typisk langt ind i en fantasiverden, hvor han skabte sine egne fantasivæsener og verdener. Han udsmykkede væggene på sit værelse med høje slanke kvindeskikkelser og havde en idé om, at hele verden burde blive udsmykket til ære for mennesket.

 

De sidste år af hans liv var nogle af hans gode perioder og han havde det generelt rigtig godt. Han udstillede blandt andet på Louisiana i gruppeudstillingen ’Outsider’ sammen med en række andre internationale kunstnere. Han begyndte at spekulere over sit liv og udtalte til museumsdirektøren Johannes Nielsen, som blev en af hans gode venner, at; ”Jeg har vist været en fandens fantast”. 

 

Ovartaci var den patient, der var på Risskov Psykiatrisk Hospital i længst tid og han tilbragte i alt 56 år på forskellige psykiatriske hospitaler. Han døde 91 år gammel på hospitalet i 1985.

 

12

Stillshots af Louis Marcussen i hans sidste leveår på Risskov Psykiatrisk Hospital.
Stillshots af Louis Marcussen i hans sidste leveår på Risskov Psykiatrisk Hospital.

Følg med i næste indlæg om Risskov Psykiatrisk Hospital, hvor du kan læse om Skoletjenesten, der lader børn skabe kunst.

 

Hvad: Portræt af Louis Marcussen – kan ses på Museum Ovartaci

Hvor: Skovagervej 2, 8240 Risskov

Hvornår: Mandag – fredag: Kl. 10-16 / Lørdag & søndag: Kl. 12-16

Hvorfor: Fordi Louis Marcussen levede et meget begivenhedsrigt liv og det ses igennem hans kunst.

Mønt: 40 kr. / 30 kr. for studerende

Links: Du kan læse mere om museet her eller finde det på Facebook her.