Kærligheden til kreativitet og lysten til at videreformidle smukt håndværk i alle afgreninger har skabt fundamentet for FINDERSKEEPERS, som i denne weekend havde sit første møde med Aarhus. I forbindelse med deres besøg har VINK mødt projektlederen Herle Jarlgaard.

Foto: Karen Lykke Jensen
Alle fotos: Karen Lykke Jensen

Første, men ikke sidste gang

I løbet af weekenden har der været omkring 3400 besøgende forbi Godsbanens lokaler, hvor designere og kunstnere har vist deres håndværk frem, og interesserede har fået lov at se, røre og spørge. ”Det er absolut ikke sidste gang, vi kommer til Aarhus,” siger iværksætter Herle Jarlgaard. Kødranden af ventende gæster er lang. Kvinderne foran mig i køen står i deres fineste puds og diskuterer, hvorvidt de er en del af de første 100 gæster, der får udleveret en goodiebag. Gæsterne tripper for at komme indenfor til de spændte designere, der inde bag dørene venter med nerverne uden på tøjet og ser frem til den kommende opmærksomhed. Nu åbner dørene, og spændingen bliver udløst. ”FINDERSKEEPERS er et design- og tøjmarked. Det fungerer som en fysisk platform for kunstnere og designere, hvor de kan komme i direkte kontakt kunderne,” fortæller Herle Jarlgaard, som er kvinden bag det succesfulde projekt og for første gang er på besøg i Aarhus. Mange gange gemmer designerne sig bag internetsider og handel gennem andre butikker. Til FINDERSKEEPERS kan de mærke temperaturen på deres håndværk og fortælle historierne bag tilblivelsen af deres design. De handlende får mulighed for at se helt brandvarme tendenser og nyfødte tanker.

vinkimgfileFkxboLINPMKXxWEgTocO

Aarhusianere vil også handle

Midt for alle standene står en DJ og vender plader. Med sort tophue, stramme jeans og store sneaks står han og gynger med sine hørebøffer skråt placeret på hovedet. Ásgeir Traustis toner vælter ud af højttalerne. Solens stråler lyser det store lokale op og skinner ned på den inderste række af stande. Designerne bag standende sitrer efter opmærksomhed. En kvinde stopper op ved en smykkestand og stirrer på en ørering i læder. Designeren møder hendes blik. Pegende mod øreringen, spørger den interesserede, ”Må jeg have lov at prøve den?”  ”Ja selvfølgelig,” svarer designeren. Så er handlen i gang.

vinkimgfilegpIQPwNOGnApFKHFOJjr

 

Ti skridt til højre for smykkestanden står et kærestepar og stirrer opmærksomt på en ung kvinde, som er fuldstændig optaget af at tegne smukke kunstværker. De hurtige og præcise streger fanger tydeligvis de passerendes opmærksomhed.

vinkimgfileaErXjYZDSTHsjKsKfmTd

Projektet lå til højrebenet

Herle Jarlgaard fik inspiration til FINDERSKEEPERS i forbindelse med den årlige fremvisning af de håndværk, der bliver lavet på hendes studie ved Danmarks Designskole. Her skulle alle projekterne samles til julemessen. ”Hvorfor ikke vise projekterne løbende gennem hele året, sådan at kunstnere og designere kan få feedback, når det er aktuelt?,” siger Herle Jarlgaard. Og så fik ideen ben at gå på. Med sit store netværk blandt sine medstuderende og sin erfaring i modebranchen fik Herle Jarlgaard spredt ordet. Hurtigt var hun klar med sit første FINDERSKEEPERS-arrangement i København. Det blev en bragende succes, hvor alle stande blev udsolgt, og 2500 gæster mødte op. Siden da er det kun gået én vej.

 

Iværksætter med passion

Da jeg for første gang mødes med Herle Jarlgaard, bliver jeg mødt med et kæmpe smil og et stort knus. Hun er velklædt. Med store armbevægelser peger hun stolt ud over alle de dygtige designere. Det er tydeligt, at hun brænder for projektet.

vinkimgfileaDxIksngoVTpuoRuTryf

 

”Hvad synes du?” spørger hun med begejstring i stemmen. ”Jeg er da vild med det. Velkommen til Aarhus,” siger jeg. Folk maser sig gennem de små gange blandt standende. ”Intimt” siger en forbipasserende. Kvindekamp, tænker jeg. Men alle er glade, så de trængte forhold bliver taget med et grin. For at komme til at tale under lidt mere rolige omgivelser sætter Herle Jarlgaard og jeg os på afstand af markedet. Hun er snotforkølet, men det virker ikke til, at der er noget, der kan slå hende ud. Og fortælle vil hun gerne. Til spørgsmålet om hendes baggrund fortæller hun, at uddannelsen i beklædningsdesign ikke er gjort færdig endnu. Lige nu er der orlov. Det er svært at vende tilbage, når FINDERSKEEPERS udvikler sig, som det gør nu. ”Et semester ad gangen,” siger hun med et smil på læben. Springet ud i iværksætterlivet var ikke planlagt, men den store succes har krævet, at alt hendes tid bruges på projektet. Når man brænder så meget for det kreative felt som Herle Jarlgaard, kan det ikke andet end blive godt. VINK siger på gensyn til FINDERSKEEPERS og ønsker dem god vind fremover.