Kunsten Kortlagt er en artikelserie, der skal etablere en oversigt over de kunstneriske kræfter, der findes i byen. Kunstlivet i Aarhus er meget mere end en ikonisk regnbue og store, dyre særudstillinger. Det er bredt og mangfoldigt. Men hvem består den aarhusianske kunstscene af? Det vil Kunsten Kortlagt forsøge at synliggøre. Denne serie er et legende koncept fri fra institutionel forstokkethed, som vil introducere en bred palette af kunstneriske kræfter. I dette debutindlæg har vi talt med den colombianskfødte kunstner David Ramirez Gomez

Kunstnernes Påskeudstilling, KP20, på Kunsthal Aarhus er som så meget andet udskudt. KP-prisen for udstillingens bedste værk er derfor heller ikke blevet givet. Men vi har talt med sidste års KP-vinder David Ramirez Gomez. Hans værker er kendetegnet ved en bred variation af materialer, og så kredser han om immigration som tematik. Grundet omstændighederne tog vi en snak med ham i det digitale.

Et øjebliksbillede fra interviewet med David Ramirez Gomez // Foto: Clara-Marie Grarup Søgård

Hvordan vil du beskrive din kunst?

“Jeg vil nok beskrive den som værende meget eksperimenterende i forhold til brug af materialer. Og så vil jeg beskrive den som værende meget ekspressiv.”

Kan du beskrive din kunstneriske praksis?

“Min kunstneriske praksis er fuldstændig ligesom et job. Jeg driver sådan set en virksomhed. Jeg møder på arbejde klokken otte, og så udfører jeg de forskellige opgaver, der er. Når man arbejder med kunst, som jeg gør, så er der også en hel del drift. Regninger skal betales, værker skal sendes afsted, materialer skal købes, ansøgninger skal skrives, og alt det her kræver rigtig meget tid, som ikke lige præcis handler om produktion af værker. Så jeg vil sige, at min kunstneriske praksis er en undersøgende, eksperimenterende og professionel praksis.”

Har du et favoritmateriale?

“Ja. Alt jeg ikke kender. Det med materialet er, at det er en drivkraft for mig. Konceptuelt har jeg en rød tråd, der får alt til at hænge sammen. Men i forhold til materialet kan man ikke sige, at jeg kun maler eller laver installationskunst eller laver videoværker. Der er nogle ting, jeg laver mere end andet. Men jeg er sådan en nysgerrig type. Så alt, jeg ikke kender, inspirerer mig. Nogle gange har jeg opbevaret alt muligt lort i fem år, uden at jeg får det brugt. Det meste, jeg bruger, er genbrugsmaterialer. Det eneste, jeg køber, er papir.”

Hvad eller hvem inspirerer dig?

“Jeg tror ikke på inspirationen i sig selv. Jeg tror ikke på, at man venter på en ide, og at den kommer ud af ingenting. Jeg tror på, at man får gode ideer, og at de kommer, når man arbejder med tingene, piller ved noget og er igang. Jeg tager udgangspunkt i to tematikker, som inspirerer mig og får mig igang; immigration og mine egne følelser relateret til det tema. Så hvem inspirerer mig? Det er måske selvcentreret, for det er mig, og det jeg kan.”

Selvportrait (2017) af David Ramirez Gomez

Hvad gør du, når du går i stå?

“Nogen ser det som en ulempe. For mig er det både en ulempe og en styrke, fordi jeg arbejder med alt muligt. Jeg beskæftiger mig med så mange forskellige materialer og med så mange forskellige ting. Så hvis jeg går i stå med én ting, så går jeg i gang med noget andet. Det er helt basalt den måde, jeg gør, når jeg går i stå. Nogle gange ser jeg det også som et tegn på, at jeg skal holde en pause, fordi jeg også kan være meget intens. Hvis ikke jeg var så disciplineret, som jeg er, tror jeg, at det ville ende i nogle mindre depressioner. Jeg går selvfølgelig også igennem noget, hvor jeg tænker, at alt jeg laver er lort. Men jeg rammer ikke bunden fuldstændigt. Men sådan er livet som kunstner og livet generelt. Det går op og ned.”

Hvad laver du for tiden?

“For tiden har jeg haft bøvl med at sende en masse ansøgninger afsted til projekter. Jeg har også en masse arbejde med de projekter, der er blevet aflyst. Tiden går også med at prøve at holde lidt styr på huset, når man går så meget hjemme. Og så er jeg igang med at producere nogle nye værker til en ny udstilling i 2021 i Kunstpakhuset, som jeg er ret forsinket med på grund af Corona. Det kræver bare satans lang tid. Et af værkerne, som hedder A Wordless Space, er en videoinstallation, som skal laves i stopmotion. Så jeg sidder med ansøgninger til at få fondsstøtte til at kunne producere denne her film. Og så er jeg igang med at lave nogle optagelser.”

Hvad er kunst?

“Ja, hvad er kunst? Det er meget svært. Det er et godt spørgsmål og et dårligt spørgsmål, fordi jeg tror ikke på, at der er et rigtigt svar. For mig er kunst – det er måske lidt prætentiøst at sige – men det er det, vi ikke ved, der kan blive. Kunsten træder altid ind i nogle nye felter, fordi kunstens ansvar er at kigge fra nye vinkler. Noget vi ikke skal glemme er, at kunsten opstod af selve kunsthåndværket, som er at skabe noget kreativt med hænderne, som forestiller noget. Men i dag har kunsten taget så mange forskellige udtryksformer, så det er ret svært at beskrive. Jeg kan personligt ikke give et konkret svar på kunsten. Så hvad er kunst? Mit svar er nej.”

Hvad kan kunst?

“Kunsten kan alt og intet. En kunstbevægelse kunne være en begyndelse på, at vi stoppede klimaforandringer eksempelvis. Det kan inspirere samfundet, politikere og organisationer. Men noget andet er, at man også “bare” kan lave et mega fedt kunstobjekt, og man kan stadig få en oplevelse ud af det, og det gør det ikke mindre værdifuldt end en politisk kunstnerisk bevægelse.”

Hvor er dit yndlingskunstspot i byen?

“Mit favoritsted er mine kollegaers værksteder, fordi der kan jeg komme og have en faglig diskussion. Jeg kan se, hvad de har gang i og hvilke materialer, de arbejder med, og det fascinerer mig. Jeg bliver begejstret på deres vegne.”

 

Følg med i David Ramirez Gomez’ arbejde, og se et udsnit af hans værker her.

Coverbillede// Selvportrait (2017) af David Ramirez Gomez.