Sidste del af serien om Risskov Psykiatrisk Hospital: Læs om vandpistoler, der sprøjter med maling, kunst der bliver kørt over af et skateboard og prinsesser med skæg og fire øjne. Tag med et kig, når børn får lov til at skabe kunst i Skoletjenesten.

 

vinkimgfileXKrwllwDPJMBBLfYLOxK
Risskov Psykiatrisk Hospital // Foto: Lisa Larsen

 

Tredje og sidste del af serien om Risskov Psykiatrisk Hospital, handler om Skoletjenesten, hvor kunsten skabes og opleves i børnenes øjenhøjde. Du kan læse første del af serien om stedet og museet her og anden del om kunstneren Louis’Ovartaci’ Marcussen her.

 
Elaine Jackson Møller står for afdelingen ‘Skoletjenesten’, der er tilknyttet Risskov Psykiatrisk Hospital. Her har skoleklasser muligheden for at besøge stedet og det museum der er tilknyttet – Museum Ovartaci. Børnene oplever kunsten og historierne bag, for derefter selv at skabe kunst i et andet område af hospitalet. Det gør de igennem en alternativ kunstworkshop, som sætter fokus på stedets eneste krav til kunsten – rummelighed.

Elaine fortæller, at kunsten er lig med farver og følelser. Gangene, for ikke at nævne hendes kontor, bærer præg af netop den opfattelse. Fyldt med farverige malerier og skulpturer.

 

vinkimgfilekhTShPMkkiQGhXMObSGH

 

vinkimgfileZZCxsXaiEzyZaBkFxPwW
På bagerste væg på kontoret, kan man finde små tegninger, som er malet på gamle papirsposer // Foto: Lisa Larsen

 

vinkimgfileLLfaXVktHXzaXAoPjAGG

 

vinkimgfileWhKVrkcykwDSaNukDVpD

 

vinkimgfilexqPzRZsaczKMoxDnhTQq
Der er ikke mange regler, og selv stikkontakterne bliver til kunst // Foto: Lisa Larsen

 

Action painting
Temaerne omkring øvelserne skifter, men idéen er, at få børnene til at tænke ud af boksen. De bliver udfordret til at tænke kreativt og anderledes, f.eks. i øvelsen ‘Action Painting’, der går ud på at sprøjte maling på forskellige lærreder med supersoakers, for derefter at køre over kunstværkerne med et skateboard. ‘Det skal være sjovt at skabe kunst’ forklarer Elaine.

 

vinkimgfileTIWqPwsOLDgFxRgdqvaX
Væggen der vidner om at der her har været ‘action painting’ // Foto: Lisa Larsen

 

vinkimgfileQpJQVBApYshpjEclCEgd

 

vinkimgfilewBpBPTvEQUbBiDNcXVVX
De mange lag maling krakelerer af væggen // Foto: Lisa Larsen

 

vinkimgfileXtsadkQiOBkUPDJKiTmy
Et maleri, der er kørt over af et skateboard // Foto: Lisa Larsen

 

Genbrugspapir bliver til en drage
Kunstafdelingen har få penge til rådighed, så der må hele tiden findes på billige løsninger. Dette vidner toiletterne f.eks. om, hvor der er hængt et skilt op om, at man af hensyn til sparsomme ressourcer helst kun må tage 1 stykke papir at tørre sine hænder med.

Elaine fik f.eks. en idé til en øvelse, da der var meget overskudspapir fra andre øvelser, hvor malingen var dryppet ned af siderne. Hun ønskede ikke at det bare skulle smides ud og fik den idé at børnene skulle male dét, de så ud fra malingklatterne på papirerne. Dette blev til en masse sjove og kreative figurer.

 

vinkimgfileSpeaXZehfhGDDwMppVnQ

 

vinkimgfilepOhnMvpTtEZMRtVlChCD
Tegninger fra øvelsen, hvor børnene skulle male dét de så ud fra malingklatter, der allerede var på papiret fra tidligere øvelser // Foto: Lisa Larsen

 

En prinsesse med skæg og fire øjne
En anden øvelse gik ud på, at tegne et anderledes ansigt. Elaine fortæller, at det var en stor udfordring for mange af børnene, da det mest naturlige er at tegne et ansigt med to øjne, en næse og en mund. De var desuden bange for at male noget forkert, og det var netop den tankegang de skulle væk fra. Grupperne bestående af flere børn skulle lade tegningen gå på omgang, for derefter skiftevis at tegne på det og dermed skabe et utraditionelt ansigt.

 

vinkimgfilexasPFSIVAtSJSAaTLrsT
En af gruppeopgaverne, der gik ud på at tegne et utraditionelt ansigt blev til en tegning af en alternativ prinsesse // Foto: Lisa Larsen

 

Åbenhed og accept
Besøgene fra skoleklasserne har også andre formål, end at børnene skal skabe kunst – det er vigtigt, at skabe åbenhed og accept omkring psykiske lidelser. Der kommer f.eks. én, der er indlagt på hospitalet, for at fortælle sin historie.

‘Mange af børnene bliver helt overrasket over, at de indlagte ser ganske normale ud’ griner hun. Derudover snakker de også om, hvad trivsel er i klassen og hvordan de sørger for at den er til stede i deres klasse i dagligdagen.

 

vinkimgfileUpYeSAhCLqWAMjJbLRqI

 

vinkimgfileLXhHQgHcRPkJuhmHnLlp

 

vinkimgfileaIMbZmQKrwLsvrgWjPTI
En tidligere øvelse, der gik ud på at lave en kop ud fra et ord // Foto: Lisa Larsen

 

vinkimgfiledmyhvvZAyTTQiHaAwaxl

 

vinkimgfilewjpbHHNOrntAoaKriWNi
Et skab der blev fundet i kælderen, har fået hvert rum dekoreret med sin egen farve og tilhørende pynt // Foto: Lisa Larsen

 

vinkimgfileaftTSxcpGPljicXFlvXa

 

Hvad: Skoletjenesten
Hvor: Skovagervej 2, 8240 Risskov
Hvornår: Se hjemmesiden for yderligere informationer.
Hvorfor: Fordi kunsten er i børnehøjde, og børnene får mulighed for at udfolde sig kreativt og bliver samtidig udfordret til at tænke anderledes. Psykiske lidelser bliver forklaret på børnenes niveau via fortællinger, tegninger og rummelighed.
Links: Find Skoletjenesten her og Museum Ovartaci, som Skoletjenesten er en del af her.