En lørdag eftermiddag på Charlotte Fogh Gallery. Eske Kaths soloudstilling Landskab udfordrer med sine fragmenterede landskabsmalerier den klassiske disciplin og vil samtidig stille spørgsmålstegn ved det moderne menneskes relation til naturen.

På både kanvas og tavle skaber Eske Kath et stilsikkert og særegent univers. Prydende orangerøde sole eller planeter, pastelfarvede bjergtoppe og kridtede stjerner skaber et farverigt og finurligt mellemrum mellem astronomiens ubegribelighed og de jordnære naturelementer. Resultatet er en række fragmenterede landskabsmalerier, der udfordrer den klassiske disciplin og viser beskueren elementer fra naturen og rummets verden i en ny kontekst. Kaths stramme komposition er hovedsageligt bygget op omkring den paradoksale kontrast og synergi mellem dag og nat, jord og himmelrum. Universet stadfæstes gennem kontinuerlige kompositioner og farvekombinationer, der går igen i alle udstillingens værker. Således skabes altså en komplet sammenhæng på tværs af udstillingen, men man efterlades som beskuer længselsfuld efter noget der stritter, noget der overrasker.

“Eske Kath udstiller alternative landskabsmalerier på Charlotte Fogh Gallery. // Alle fotos: Pernille Thorup”

Den indslusende rumlighed

Eske Kaths Landskab har denne lørdag eftermiddag formået at tiltrække særligt mange ferniseringsgæster. Charlotte Fogh Gallery er fyldt med unge som gamle med et glas vin i hånden, og en summen af samtale over værkerne fylder rummet. Kunstneren selv er ligeledes til stede og det høres, at han mødes med ganske megen ros og interesserede spørgsmål fra de kunstglade gæster. Blandt de besøgende er der opslået finurlige pastelfarvede parasoller, der dækker over små rektangulære huse. På galleriets hvide mure hænger de store prangende malerier på række og danner organiske formationer rundt på væggene. Værkerne skaber en rumlighed, der diffunderer fra følelsen af selve maleriernes tredimensionalitet og ud i det faktiske rum.

“Bløde pasteller og prangende orangerøde farver pryder lokalerne i Mejlgade 44A. // Alle fotos: Pernille Thorup”

Naturen som en global størrelse

Udstillingens værker arbejder kontinuerligt med det fragmenterede landskab. Tankerne bag værkerne går på at udfordre den klassiske måde at skildre naturen omkring os på. Her ophæves fysikkens love og elementer som bjergtoppe, sole og træer hives ud, flyttes rundt og kombineres i en anderledes form for naturmaleri. Galleriet beskriver, hvordan udstillingen netop ønsker at bringe beskuerens opmærksomhed hen på den relativitet, der omgiver vores forhold til naturen. Det er et forhold som i disse år er mere presserende at beskæftige sig med end nogensinde før. Malerierne gransker netop den ubegribelige uendelighed, der definerer ikke blot jordkloden, men også himmelrummet, der omgiver den. Herfra føles de fragmenterede naturelementer i værkerne på en gang fremmede og så velkendte.

“Udstilling ‘Landskab’ kan opleves indtil 15. februar 2020. // Alle fotos: Pernille Thorup”

Når det bliver lidt for sikkert

Der er ingen tvivl om, at Landskab er en udstilling af smukke, velkomponerede malerier. Eske Kath skaber et særligt univers med mange kvaliteter og med absolut substantielle bagvedliggende spørgsmål. Men netop den perfekte komposition og perfekt sammensatte farveholdning efterlader én lige inden klimaks. Man længes efter mere. Man længes efter noget uperfekt, anderledes eller overraskende. Det stilsikre univers bliver forudsigeligt og nogle beskuere vil, som jeg, savne at blive udfordret ligeså heftigt som landskabsmaleriet er blevet det.

 

Udstillingen kan opleves på Charlotte Fogh Gallery i Mejlgade 44A indtil 15. februar 2020.