Hvad gør vi, når vi ikke må holde hinanden i hænderne? Eller når nattelivets menneskemylder er sat på pause. Hvad gør vi, når selv det blide skulderstrejf med en fremmed i Netto er afblæst? Nogle mennesker bliver ensomme, hudsultne og måske endda deprimerede. Ifølge medieforsker Helle Breth Klausen kan såkaldte ASMR-videoer faktisk lindre nogle af disse følelser

Fænomenet ASMR, eller Autonomous Sensory Meridian Response, er kendetegnet ved en behagelig, prikkende følelse i kroppen, der opstår af små lyde. Denne euforiske, kuldegyslignende følelse kaldes også for ‘tingles’. ASMR finder primært sted online og bliver dyrket gennem videoer. Alle tænkelige afskygninger af disse ASMR-videoer ligger frit tilgængeligt blandt andet på YouTube. Alt fra sminkning og hårvask til rollespil og spisning optaget med lydudstyr i højeste kvalitet ligger på internettet med det formål at udløse ‘tingles’.

Syltet lindring 

En kvinde optræder i halvnær billedbeskæring foran en højkvalitets mikrofon. Hun holder et stort glas syltede drueagurker op og tapper let på glasset med sine lange lyserøde negle. Hun hvisker helt afdæmpet: “these pickles are so good.” Hun fisker langsomt en halveret drueagurk op af glasset og sætter tænderne i den. Mikrofonen opfanger hvert et knæk, sug og knas, og jeg er splittet mellem behovet for at krølle sammen i fosterstilling af væmmelse og lysten til at lytte videre. Du genkender måske dette drueagurkescenarie fra en ASMR-video, der gik viralt i 2018. Kvinden i videoen hedder Spirit Peyton, og hun blev verdenskendt for sine videoer – halvt som et håneoffer og halvt som et ASMR-ikon. Måske du selv er bruger af ASMR. Eller også er du en af dem, der stadig tror, at det bare er et halvfetichistisk biprodukt af YouTube-generationens tosserier. Men rigtig mange mennesker har faktisk stor gavn af disse videoer og bruger dem til at afstresse, falde i søvn og lindre forskellige mentale og fysiske sygedomme. Og ifølge forsker på Afdeling for Medievidenskab og Journalistik ved Aarhus Universitet, Helle Breth Klausen, kan ASMR-videoer faktisk også opleves som en slags intimitet på afstand.

“Det er en tilbagevendende diskussion, hvorvidt teknologien får os mennesker tættere på – eller længere fra – hinanden. Dét at opsøge intimitet, nærhed og menneskelig kontakt ved hjælp af teknologi kan i udgangspunktet godt synes selvmodsigende, men jeg vil gerne nuancere det synspunkt. For når jeg ser, hvad ASMR-brugerne i kommentarfeltet på YouTube skriver, er det en anden historie,” fortæller Breth.

Hjernedvale

Når hjernen slapper af, slapper kroppen også af. Når du ser en ASMR-video, er det altså meningen, at din hjerne skal fokusere så intenst som muligt på det, der sker i videoen, at din uro, stress eller bekymring falmer og får dig til at slappe af.

“På den måde minder effekten af ASMR lidt om at tælle får – man koncentrerer sig om noget tilsyneladende simpelt og får dirigeret hjernen i en retning, hvor den kan gå på standby,” fortæller Breth.

Men hvad er det, der sker rent fysisk, når vi lytter til og ser på en ASMR-video? Forskning viser, at en video faktisk kan sænke brugerens hjerterytme. Det er også påvist, at brugerens hjerneaktivitet under en ASMR-video minder meget om, når der bliver draget omsorg for en, for eksempel når man bliver kløet på ryggen. Det er de samme hormoner, der udskilles i begge tilfælde – dopamin, oxytocin og endorfiner. Disse ‘ikke-fysiske’, digitale videoer kan altså have en meget fysisk, sanselig effekt. Og specielt i denne tid, hvor al menneskelig kontakt begrænses, ligger der måske et kæmpe potentiale i ASMR-videoer for folk, der er ensomme og hudsultne.

“Ved hjælp af indlevelse, avanceret 3D-lyd og visuel proximitet (at noget virker, som om det er tæt på) kan man opnå en meget autentisk oplevelse af, at hende eller ham ‘på skærmen’ faktisk befinder sig i samme tid og rum som én selv – og man kan næsten mærke lyden, som var den berøring,” forklarer Breth omkring sin seneste forskning.

Da jeg i ovenstående afsnit skulle rekonstruere Spirit Peytons high-quality drueagurkespisning, kunne jeg ikke undgå at få en følelse af, at jeg skrev for et halvdårligt erotisk smudsblad. ASMR er så uvant hypersanseligt og kropsligt, at man nemt kan komme til at opfatte det som noget erotisk. Men det er altså meget mere end det. Nogle ASMR-producenter ønsker faktisk, at man ser på ASMR-videoer som kunst. Og ligesom med kunst er der også delte meninger om ASMR.

“Langt fra alle oplever at blive afslappet af ASMR – nogle oplever faktisk det modsatte, nemlig en form for misofoni (had til lyde),” fortæller Breth.

Som alt andet må ASMR komme an på en prøve. Oplever du ensomhed eller hudsult? Lisen ligger måske i lyden af en sprød drueagurk.

 

Læs mere om Helle Breth Klausens forskning her.

Coverbillede // Clara-Marie Grarup Søgård