Sidse og Karoline Elsig er søstre, men de er også forretningspartnere. Sidse er 25 år gammel, Karoline blot 20, og sammen har de stiftet designvirksomheden EMERGENS, hvor de laver henholdsvis malerier, kunsttryk og keramik. De deles om kunsten og visionen, men de er også søstre med alt hvad det indebærer lige fra konkurrence til fællesskab.

 

“Emergens, det forhold, at der ved en helhed dukker særlige egenskaber op, som ikke kan forklares ud fra de enkelte deles egenskaber” – Jesper Ryberg: emergens i Den Store Danske, Gyldendal.

 

EMERGENS ER FØDT OG FORMET AF NATUREN

Stilen i Karolines stue på Nørrebrogade er enkel og holdt i få klare farver. De hvide vægge brydes kun af Sidses kunsttryk, som danner rammerne for en snak om designvirksomheden EMERGENS, om at være formet af naturen og om at være søstre.

“Jeg er egentligt meget, og det tror jeg, vi begge er, inspireret af naturen og landskaber. Og sådan … lys. Ja”, fortæller Sidse, om hvad der inspirerer søstrene i deres arbejde med EMERGENS, hvor Karoline laver keramik og Sidse kunsttryk og malerier. Karoline nikker, og supplerer:

”Det er ligesom fælles i vores brand. Hvis jeg ser et eller andet i naturen, så tager jeg billeder af det. Det kan for eksempel være en overflade, som jeg synes, har en flot struktur, som man kan genskabe i keramik. Og på den måde så er der mange elementer, som kan være med til at inspirere til noget større”.

Sidse betragter sin lillesøster, og smiler både anerkendende og opmuntrende på én og samme gang. Ikke fordi Karoline har brug for støtten, for hun er hverken vaklende eller upræcis. “Mmmh”, smiler Sidse.
Sidse og Karoline er født i, formet af, og inspireret af naturen, og så er EMERGENS det også. Karoline rejser sig, mens hun fortæller, at hun for nylig var i væksthusene, hvor hun så noget, der ramte et eller andet. Hun finder sin iPhone frem, og viser et foto af et blad, hvor en dråbe løber ned på tværs af skellettet.

Inspirationsfoto af et blad, som Karoline har taget i Væksthusene. //Foto: Karoline Elsig

 

”Det her har jeg taget billeder af, fordi jeg synes, det har en flot overflade, og det kunne jeg godt se blive omsat til en eller anden struktur eller en overflade i keramik”, forklarer hun. Det er egentligt meget symptomatisk for EMERGENS’ værdier. Det skal være unikt, organisk og naturligt, i modsætning til den strømning af samlebåndskunst, som de to kunstnere oplever omkring sig.
”Det skulle ikke være noget, der var lavet i et eller andet grafisk designprogram. Det skulle være noget, som vi ligesom havde lagt noget hjerteblod i. Sådan at der var en markant og tydelig afsender i. Det…”, begynder Sidse, inden Karoline tager over: ”… det er jo også fordi, det skal betyde noget for os at lave det. Når det betyder noget for os, så har det større værdi at give det videre”.

 

FORSKELLIGHED, FARVER OG FÆLLES VISION

Karoline bor i Aarhus, hvor hun læser på Skolen for Kunst og Design, mens Sidse læser en kandidat i Performance Design på RUC, og bor i København. Oprindeligt er de to fra en lille by nær Vejle ved navn Gadbjerg. Der bor 749 mennesker i Gadbjerg, og man kan kun gå i skole der indtil sjette klasse. Byen ligger i Sydjylland, omringet af marker og skov. På samme måde som naturen er en integreret del af kvinderne, er kunsten det også. Når Sidse taler om sine malerier, er det med en passion, der ikke er til at tage fejl af. Hun smiler venligt, men holder øjenkontakten fast, og læner sig over bordet på den måde, man gør, når man næsten er ved at falde over ordene af ren og skær begejstring. Karoline er anderledes afmålt. De er begge resolutte og fokuserede, men hvor Sidses stemme synger ordene, er Karolines mere rolig. Venlig, men bestemt.

Malerier af Sidse Elsig. // Foto: EMERGENS

 

Selvom de er forskellige, og selvom de arbejder med forskellige materialer, har de alligevel stor indflydelse på hinandens kunst. ”Vi bruger hinanden ret meget. Altså det synes jeg faktisk. Det er ikke engang noget, vi bare siger fordi, det lyder godt. Det synes jeg”, siger Sidse. Karoline stemmer i: ”Når jeg for eksempelvis drejer nyt keramik, eller er ved at tegne en ny skitse til noget nyt keramik, eller laver glasurprøver, så er Sidse med en stor del af tiden. Vi sparrer med hinanden, og taler om, hvad der er flot, og hvad der passer ind i det, vi laver”. ”Vi tænker meget over, hvis vi nu laver en ny kollektion, at farverne harmonerer. Det vi lader os inspirere af og sådan. Det går gerne igen i hinandens værker”, supplerer Sidse.

 

“DINE TING ER OGSÅ MINE”

Når produkterne er færdige, sælges de enten på webshoppen, hos en af de syv forhandlere rundt omkring i Danmark eller til events som Finders Keepers. Her har de fået respons fra kunderne, som kan være både investorer, indkøbere for restauranter eller barer, bloggere og helt almindelige mennesker. Responsen er vigtig, for det, at nogen tillægger deres produkter værdi, har stor betydning.

Keramik af Karoline Elsig. //Foto: EMERGENS

 

Men omvendt kan det også være en udfordring. ”Altså for eksempel hvis man er på et marked, og den ene sælger megagodt, og den anden ikke gør, så kan vi godt mærke, at stemningen daler lidt”, fortæller Sidse. Hun smiler og kigger på sin søster, som svarer: ”Det er ligesom om, at det føles hårdere, fordi det er ens søster, som man måler sig meget i forhold til, og spejler sig meget i – i modsætning til hvis det var en veninde, som man ikke har det samme bånd med”.

Det særlige bånd betyder heldigvis også at de to kender hinanden så godt, at det meste kan tages i opløbet. Det er alligevel umuligt at skjule den slags for hinanden, og desuden er de to gode til at bevare fokus. ”Så er man jo også bare nødt til at tænke, at det er et samlet firma, og at det er et samlet brand”, siger Karoline. Hun vender hovedet og kigger på Sidse, der nikker, og fortsætter: ”Dine ting er på en eller anden måde også mine, og vi sælger det her sammen, og vi repræsenterer det her sammen”.

 

Coverfoto: Sidse Elsig (th), Karoline Elsig (tv) // af Emil Klitsgaard
Følg EMERGENS her:

Facebook: EMERGENS
Instagram: @emergens_elsig
Webshop: Emergens