Den 4.-6. oktober afholdes Art Weekend Aarhus. I den anledning har man valgt at skabe byrumsudstillingen You Are in my Veins, som åbner den 4. oktober. VINK har taget en snak med udstillingens kurator Charlotte Sprogøe. Hun beskriver udstillingen som en slags intim opdagelsesrejse, hvor man møder byens små individer og deres følelsestilstande.

”You are in my veins, you fuck”. Modellen Kate Moss skrev disse ord til musikeren Pete Doherty, som hun havde et meget stormfuldt kærlighedsforhold til. Byrumsudstillingen You Are in my Veins tager afsæt i dette citat, som beskriver, hvordan kærlighed, og følelser generelt, er komplicerede på godt og ondt. Vores samtale med Charlotte Sprogøe tager udgangspunkt i, hvordan disse emotionelle lag i en storby nemt kan hensygne i det store billede.

Aarhus er en nydelsesby

Vi møder Charlotte Sprogøe på Kunsthal Aarhus. Hun har lige været ude at gå den rute, hvor udstillingens værker skal finde sted. Sprogøe har taget en brombærkage med, som hun begynder at skære ud, mens hun fortæller.

”Man har et billede af Aarhus som en meget hyggelig og nuttet by. Idéen med udstillingen er at præsentere et bredere følelsesregister, som er lidt underrepræsenteret, og som kan gå tabt i en storby som Aarhus”.

Brombærkagen er fra Emmerys, et bageri med aarhusiansk ophav som har haft store aktier i at definere byen som den hyggelige, lækkerifyldte nydelsesby, Sprogøe taler om. Og det er netop denne definition, hun ønsker at komplicere gennem udstillingen.

”I en flot storby er der også enkelte mennesker, som lever og som føler. Derfor er udstillingen mindre monumental og mere intim. Man er i rum, hvor man kan mærke, at man er inde i installationerne. Hvor man kan mærke værkernes intensiteter og følelseslag”.

De fleste af udstillingens værker er performative og levende, blandt andet i form af koncerter, en-til-en samtaler og musikvideoer. Mange af installationerne vil samtidig finde sted i byens mere skjulte og intime lag frem for de kommercielle og tætbefolkede dele af byen såsom strøget.

”Nogle gange, når man kommer til en by og går på strøget, kan man få en følelse af, at man kunne være i alle byer”.

Byrumsudstillingen vil altså også være en måde, hvorpå man som aarhusianer kan se sin by fra nye og måske mere karakteristiske vinkler. Du har muligvis siddet på det forhøjede græsareal ved Graven – i folkemunde kaldet “hipsterhøjen”. Men har du nogensinde besøgt bunkeren, der ligger neden under? Værkerne befinder sig nogle steder, som ikke umiddelbart falder én ind at gå hen. I en bunker, under loftet, ved Molslinjen og sågar i din drink.

Aarhus er en heteronormativ by

Et grundvilkår for mange af værkerne går på at fremhæve et bredere spektrum af følelser og sindstilstande i byen. For én af udstillingens kunstnere, Adam Christensen, handler det også om at fremhæve et bredere spektrum af individer i byen.

”Adams forhold til Aarhus er”- fortæller Sprogøe – “at det er en ret heteronormativ by og, at han på en eller anden måde savnede den der fandenivoldskhed”.

Uden indtrykket af, at You Are in my Veins er en kritik af byen, så indebærer udstillingen en slags homage til byens underrepræsenterede størrelser; det lille individs enormt komplekse sindstilstande, som let kan syne hen i det store billede. Du kan lære dette lille individ at kende under udstillingen You Are in my Veins, som kan opleves fra den 4. oktober til den 17. november.

Læs mere om You Are in my Veins her.

Læs mere om Art Weekend Aarhus 2019 her.

 

// Coverfoto: Cecilie Marie Ploug Petersen