Har du været udsat for magtmisbrug i kunstbranchen? Blev du ikke betalt af kunstinstitutionen eller galleriet som aftalt? Så kan du vælge at blive whistleblower ved ArtLeaks – Kunstens WikiLeaks.

I starten af november trodsede jeg årets mest voldsomme efterårsstorm for at deltage i en talk med Corina L. Apostol, medstifter af ArtLeaks, ved Rum46 i Studsgade. Udover at være medansvarlig for ArtLeaks er Corina L. Apostol til daglig Ph.D-studerende ved afdelingen for Kunsthistorie på Rutgers Universitet i New Brunswick. Den aften var hun imidlertid i Aarhus for at tale om ArtLeaks og for at afholde en fem dage lang workshop – Et samarbejde med Det Jyske Kunstakademi og Rum46.

 

Hvad er ArtLeaks?

ArtLeaks er en kollektiv platform ledet af en international gruppe kunstnere, kuratorer, kunsthistorikere og intellektuelle. Ifølge Corina L. Apostol blev ArtLeaks skabt: “(…) som en reaktion på misbruget af initiativtagernes professionelle integritet og den åbenlyse overtrædelse af deres arbejdsmæssige rettigheder”. Det resulterede i, at flere af de fremtidige ArtLeaks stiftere offentliggjorde et protestbrev på nettet for at tydeliggøre deres utilfredshed med et udstillingssted i Bukarest. Spadestikket til skabelsen af ArtLeaks.

 

I dag består ArtLeaks udover websitet art-leaks.org også af det elektroniske tidsskrift ArtLeaks Gazette. Gruppen afholder desuden workshops og foredrag om Art Leaking internationalt.

 

Tegninger af Zampa di Leone
Tegninger af Zampa di Leone

 

Vi vil ikke holde kæft! 

På ArtLeaks’ website kan man læse forskellige kritiske indlæg om sponsorers forsøg på at censurere kunstnerisk frihed, krænkelser af ansattes rettigheder, politisk magtmisbrug og manglende honorar-udbetaling til kunstnere.

 

Et eksempel på en ArtLeaks sag er historien om den canadiske kunstner Franke James, som bl.a. skaber visuelle essays om sociale og miljømæssige problematikker – lig den du kan se længere nede i artiklen. I 2011-12 skulle kunstneren have været på kunstnerisk tour til 20 byer i Europa. Franke James blev imidlertid, ifølge kunstneren selv, blacklistet af den canadiske premierminister Stephen Harper. Det skete eftersigende som resultat af et brev, Franke James havde skrevet til premierministeren, hvor hun bad “forurenerne betale for forureningen”. Ifølge kunstneren modarbejde den canadiske regering hende derfor i en sådan grad, også internationalt, at hun slutteligt fik trukket bevilligede pengebeløb tilbage, og turen til Europa måtte aflyses. Du kan læse mere om sagen her Franke James’ ArtLeaks historie

Er du ArtLeaks’ nye whistleblower? 

Har du været udsat for magtmisbrug i en kunstinstitution, eller har et galleri ikke betalt dig for dit arbejde? Så kan du måske leake din sag til ArtLeaks. Det kan både gøres offentligt og anonymt. Det kræver imidlertid, at du skriver under på, at det du leaker er sandt. Sagen diskuteres og undersøges derefter af ArtLeaks. Ifølge Corina L. Apostol skal du også kunne forelægge konkrete beviser i form af mails og andet for at sikre, at oplysningerne er korrekte.

 

Selvom offentliggørelsen af ArtLeaks sagerne ikke hjælper de udsatte hver gang, har det alligevel en meget stor værdi, pointerer Corina L. Apostol. Åbenhed som våben mod magtmisbruget – også i Aarhus. Alle kan desuden kommentere på indlæg på ArtLeaks for netop at skabe et frit rum for dialog. Tavsheden skal brydes nu.

 

Hvad: ArtLeaks er en digital platform på nettet, som leaker forskellige internationale historier om magtmisbrug i kunst- og kulturbranchen.

Hvor: Overalt og på alle tidspunkter af døgnet – bare der er en internetforbindelse.

Vil du Leake en sag kan du gøre det her: ArtLeak Your Case.

Hvornår: Så længe ArtLeaks eksisterer

Hvorfor: For at stoppe tavsheden

Mønt: Gratis (hvis man ikke medregner evt. psykiske og arbejdsrelaterede mén)

Link: http://art-leaks.org