Bag Broderi Moderne står en broderer, der gennem hele sin karriere har villet sende fordommene om faget på retur. Hun hedder Pelse Asboe, og for hende er broderi meget mere end blomster og nuttede dyr.

 

Hudfarven skal være lidt grønnere og blodårerne lidt mere lilla. Tilbage i 80’erne broderede Pelse Asboe et reagensglasbarn – hønsetråd overtrukket med ‘uhyggeligt’ broderi

Broderiet svarede til hendes dengang uoplyste forestilling om, at man rent faktisk dyrkede babyer i kæmpe reagensglas, og broderiet sparkede både til den daværende debat og de eksisterende broderifordomme.

 

broderi1
“Det er jo broderi, jeg er god til. Det ved jeg vitterligt noget om helt ind til benet. Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skulle lave,” siger Pelse Asboe. // Foto: Emilie Garbrecht Brodersen

 

”Reagensglasset var ikke broderi, som folk havde forestillet sig.  Det var ikke blomster og nuttede dyr. Man kunne noget med broderi, som var provokerende, og der blev jeg en lille smule cool, til trods for at jeg havde et forkætret fag,” siger Pelse Asboe.

 

broderi2
Foto: Emilie Garbrecht Brodersen

 

Kampen mod fordommene

Siden dengang i 80’erne, hvor Pelse startede sin karriere som uddannet håndarbejdslærer med broderi som speciale, har kunsten bragt hende forskellige udfordringer: Fra Art College i England til stillinger på efterskoler, seminarier og i dag har hun sin egen broderiforretning, Broderi Moderne.

Pelse Asboe har ligeledes udfordret broderiets kritikere. For år tilbage hed det sig, at broderi var fordummende kopiering, for koner med knold i nakken eller lettere ubegavede piger.

”Og det skulle bare være løgn. Man skulle da nok kunne lave noget kækt med broderi,” tænkte brodereren, da hun bevægede sig ind i en verden af korssting og monteringer. Derfor holder hun af de vilde broderier med holdninger, budskaber og uventede motiver, der falder uden for kategorien blomster og nuttede dyr.

 

Kan det sælges?

I vinduerne og på hylderne midt på Nørre Allé gemmer der sig dog alligevel nuttede motiver. Vikingepuder står side om side med rødlige blomsterbroderier og smilende julekalendere. Og Pelse Asboe ryster lidt på hovedet over nogle af sine designs, når hun bladrer sig gennem Fru Zippes nyhedskatalog, hvor hun selv har bidraget med idéstof. Hun skælder ud på sine katte, ugler og engle.

 

broderi3
Foto: Emilie Garbrecht Brodersen

 

”Det er lidt pinligt, at jeg har tegnet ugler. Men hele tiden er man nødt til at tænke på, om et motiv kan sælges. Jeg har ikke lavet vilde ting i årevis, og det er jo virkelig et dilemma at stå i, når man elsker det vilde,” siger Pelse Asboe.

 

broderi4
Foto: Emilie Garbrecht Brodersen

 

Men nogle af forretningens broderier bryder med normalen. Motivet ARoS-regnbuen adskiller sig fra de nuttede mønstre og sælger samtidigt godt, fordi der er en opskrift til motivet, som kan følges af broderientusiaster, der selv har lyst til at prøve kræfter med stingene. Til værker vildere end regnbuen kan man dog ikke lave opskrifter. Det er fx tilfældet med Pelses broderi af Jugoslaviens forrykte økonomi.

”Det forestiller 20 bananpengesedler på vej down the drain. Inflationen var så høj. En is kostede 8000 pappenge, og det er jo absurd. Den slags broderier kan man ikke lave en opskrift på,” forklarer Pelse Asboe.

broderi5
Foto: Emilie Garbrecht Brodersen

 

Broderi er in

Der er sket meget fra dengang broderi var en kikset affære til i dag. Pelse erfarer, at fordommene er smuldret, fordi det, som med så meget andet, er blevet cool at lave tingene selv. De, der lægger vejen forbi butikken, er med på det sidste nye. Derfor er der fx meget do it yourself-broderi at finde i Broderi Moderne, blandt andet de designs Pelse Asboe har solgt til Fru Zippe.

 

broderi6
Foto: Emilie Garbrecht Brodersen

 

Men uanset om man har lyst til at blive en ny provokerende broderer, eller om man synes, det kunne være sjovt at brodere sit eget motiv, så er der inspiration og hjælp at hente i butikken, og Pelse Asboe giver også her et par tips til dig, som er ny i broderiet:

 

Start fra oven: Modsat strikning starter man ikke nedefra og går opad.

Sy halve sting: I stedet for at gøre et sting færdigt, så sy fem halve sting den ene vej og fem halve sting den anden vej. Pludselig har du fem hele sting meget hurtigere, end hvis du syede et sting ad gangen.
Begrænset antal farver og afgrænsede flader: Start fx ikke med et broderi, der ligner et fotografi, hvor farverne skal blandes og fladerne smelter sammen. Det er svært selv for de dygtige.

 

Hvad: Broderi Moderne ved Pelse Asboe

Hvor: Nørre Allé 45, 8000 Aarhus

Hvornår: Mandag til fredag fra 10-17. Lørdag fra 10-13.
Kurser: Tirsdag, onsdag og torsdag aften. 250 kr. for tre timer.

Hvorfor: Fordi butikken rummer fine broderier og passion for faget. Pelse Asboe stiller sin store bogsamling til fri afbenyttelse, og man må bladre i broderibøger en hel eftermiddag, hvis man lyster. Desuden afholder hun kurser og hjælper med råd, montering af motiver på fx puder og med at købe det rigtige garn. Jeg er en hat til håndarbejde og har aldrig broderet et eneste sting, men selv jeg fik lyst til at prøve kræfter med et af de do it yourself-kits man kan købe.

Mønt: Det koster ikke noget at kigge forbi. Et lille NB: Du kan ikke købe puderne, der er udstillet i butikken. Så er du fri for at dumme dig lige som mig.

 

broderi7
Man taber point i scrabble ved bogstavskift. Broderiet blev lavet til Sy din by-projektet i 2013, som Pelse Asboe er en del af. Du kan læse mere om Sy din by her. // Foto: Emilie Garbrecht Brodersen

 

broderi8
Aarhus med cykler i åen og affald i gaderne. Fra sidste års Sy din by-projekt. Dette års Sy din by-tema er “Noder og unoder i Århus”. // Foto: Emilie Garbrecht Brodersen

 

broderi9
Pelse Asboe bryder sig ikke om fuldstændige realistiske broderier. “Hvis jeg vil have et fotografi, så hænger jeg et fotografi på væggen,” siger hun og finder Mary frem. “Hvis det skal være, så skal det være bearbejdet, så man tilføjer noget ved at brodere. Små mønstre eller farver. Ellers synes jeg, det er uinteressant.” // Foto: Emilie Garbrecht Brodersen