VINKaarhus har bedt Solaris Films om at introducere os for deres filmdistributionsselskab i forbindelse med premieren på arthouse-filmen Ava. Ava er Solaris Films’ første premierefilm, men hvis man stoler på deres unge energi, bliver det startskuddet til en lang, dedikeret rejse ind i arthouse-genren. Og I er alle sammen inviteret!

 

Alle fotos er stilbilleder fra filmen Ava.

 

Et filmdistributionsselskab – hvem, hvad, hvor?

Jeg stillede en række spørgsmål til Solaris Films, for at komme tættere på, hvad der motiverer tre unge filminteresserede til at starte deres eget filmdistributionsselskab. Og ikke mindst beslutningen om at drive selskabet fra Aarhus. Jeg startede derfor oppefra med at spørge, hvad Solaris Films er og hvem der står bag:

 

”Solaris Films er et nystartet filmdistributionsselskab – det vil sige, at vi importerer udenlandske film, som vi distribuerer til det danske publikum. Indtil videre er filmdistribution vores fokus, men vi vil ikke udelukke, at vi med tiden kunne være interesserede i at arbejde med andre aspekter af branchen. Et skridt ad gangen.”

 

Solaris Films er startet og består af Ann-Sofie Grøndal, Ditte Seitzberg og Mathias Ruthner. De har alle tre arbejdet i biografen Øst for Paradis igennem flere år. Ann-Sofie går på producer-linjen på Super8-filmuddannelsen her i Aarhus, mens Ditte og Mathias har læst henholdsvis Medievidenskab og Litteraturhistorie på Aarhus Universitet. “Vi er et ungt selskab i dobbelt forstand. Vi startede selskabet i efteråret 2018, og vi er mellem 23 og 29 år gamle.”

 

 

Biografoplevelsen som inspirationskilde

Disse unge iværksættere har fundet motivationen i biografen som medium. Biografen kan noget særligt, men i disse streamingtider kan vi let komme til at glemme den magiske stemning, der opstår i biografsalen. Duften af popcorn, de bløde, røde sæder og den altopslugende oplevelse af lyd og billede, der går i ét. Da jeg spurgte ind til, hvordan ideen til Solaris Films opstod, var det også gennem filmoplevelsen i biografen, som de har tilfælles fra jobbet i Øst for Paradis. Netop denne biograf skiller sig ud fra de store biografselskaber, ved at vise et bredere udvalg af kunstfilm end de mere populære mainstreamgenre:

 

”Solaris Films udspringer af vores egen frustration over alle de fremragende og stærke film, der aldrig bliver tilgængelige i danske biografer. Man kan være heldig at se dem på internationale filmfestivaler eller at finde dem på udenlandske streamingtjenester. Men det er jo to helt forskellige oplevelser at sidde derhjemme foran fjernsynet eller computeren og så det at opleve en film i biografen. Når vi har valgt at fokusere på arthousefilm, er det fordi, at det er der, vores egen primære interesse ligger. Selv om vi selvfølgelig har forskellig smag, så er vi enige om, at arthousefilm kan noget helt andet, end Hollywoodfilm kan. De kommercielle film skal nok komme til Danmark uden vores hjælp.”

 

 

Med arthousefilm i hjertet

Udover arbejdet i Øst for Paradis har de tre grundlæggere erfaring med filmbranchen på forskellig vis. Dette afspejler sig som en dedikeret interesse, men det er mere end det. De ønsker at give andre muligheden for at opleve denne slags kunst. Samtidig har de debuterende instruktører for øje, som de gerne vil hjælpe på vej:

 

”Målet er at introducere det danske filmpublikum for nogle film, som de ellers aldrig ville opleve. Derfor er vi også mere interesserede i instruktører, hvis film man endnu ikke har kunnet se i danske biografer. De instruktører, som det danske filmpublikum allerede kender, behøver ikke nogen videre introduktion. Andre distributionsselskaber har dem allerede inde på radaren, så de skal nok blive vist i de danske biografer. Vores første film, Ava, er instrueret af debutanten Léa Mysius. Den har spillet på filmfestivalen i Cannes, CPH PIX og en lang række andre store internationale festivaler, men vi synes, den fortjener at komme ud til et større publikum i Danmark. Den har sine skønhedspletter, men den er filmet og fortalt så smukt og charmerende, at man bare lader sig rive med. Desuden har instruktøren og manuskriptforfatteren Léa Mysius høstet stor ros for filmen. Hun er blevet spået en stor fremtid og med Ava håber vi at udbrede kendskabet til netop denne instruktør blandt filminteresserede danskere – og samtidig give dem en uforglemmelig filmoplevelse.”

 

 

Et filmselskab i Aarhus

Afslutningsvis ville jeg høre om at drive selskabet i Aarhus. Der sker mange og spændende ting i Aarhus – det slår vi på tromme for her – men filmbranchen er bare større i København. Jo flere, der vælger Aarhus til, jo bedre og mere mangfoldigt kulturmiljø er der potentiale for:

 

”Helt lavpraktisk så boede vi alle tre i Aarhus, da vi startede selskabet. Men det er også et spørgsmål om at medvirke til at styrke filmmiljøet i Aarhus. Næsten alle de andre distributionsselskaber ligger i København. Det er jo der, hvor størstedelen af det danske filmmiljø befinder sig. I stedet for at sidde med armene over kors og klage over, hvorfor der ikke er mere fokus på det aarhusianske eller jyske filmmiljø, så prøver vi at give vores beskedne indspark. Vores mål er, at vores film skal vises i hele landet. Det kan godt være svært at overtale biografer uden for de store byer om, at de skal vise vores film. Særligt når man er ny i branchen, og biograferne ikke har lært os at kende. Men vi håber på, at vi med tiden kan komme endnu bredere ud med vores film”

 

Solaris Films markerer sig allerede med deres første danske filmpremiere på den professionelle filmscene. Et er at producere vedkommende kunst. Noget andet (og mindst ligeså vigtigt) er at kunne udpege den og på den måde inspirere andre. Solaris Films inviterer for første gang indenfor i Øst for Paradis på fredag den 26. april klokken 18.30 til visning af den biografaktuelle arthouse-film: Ava. De glæder sig til at byde dig og resten af Aarhus velkommen!