Revolution

Revolution

Fra d. 15. august til d. 1. september kan man se Christian Lollikes (Erasmus Montanus, Hospitalet) seneste forestilling Revolution på Godsbanen. Titlen efterlader ikke meget til fantasien, og stykket gør op med menneskets magtesløshed overfor tidens kriser og katastrofer.

 

I en grå Ikea sofa er scenen sat. Ligeså grå som sofaen er tilværelsen for de fire unge mennesker, der med frygtindgydende ansigter og usynlig panik, ser TV om tidens kriser og katastrofer. Det er os, publikum, som de i virkeligheden vender blikket i mod. Det er alt fra klimakriser, finanskriser, politiske kriser og personlige kriser, der fylder de unges ansigter med angst. Alligevel bliver der ikke gjort noget ved det, hvilket er den største krise overhovedet. Tiden og mennesket er gået i stå, som den sløve gang på scenen forestiller.

 

Vi ser det på TV, nu ser vi det på Teater

Forudsætningen for de globale kriser, der fylder de unge mennesker med angst, er, at de overhovedet kender til dem. Det er takket være de moderne medier – der efterhånden findes mange af. Det får de unge til at stille spørgsmål vedrørende krisernes kurs: Har kriserne altid eksisteret? Er de bare aldrig blevet eksponeret i sådan en grad? Eller møder mennesket snart sin dystopiske dommedag – som de science fiction lignende tilstande, der bliver udøvet på scenen, danner skrækscenarier af. Endnu engang sidder vi bare tilbage og hører og ser det ske, ligesom på TV, hvilket er ret ironisk.

 

//Foto: Aarhus Teater

 

IKEA

De fire unge mennesker, der mest af alt ligner Kiss fans fra halvfjerdserne, har svært ved at komme til enighed i løsningen på verdens kriser. Trods deres ensartethed har de fire unge mennesker vidt forskellige syn på sagen, sådan som det forholder sig med mennesker. Det er den individualistiske tidsalder, der har ført til et diagnose samfund af psykiske lidelser, som også Lollike påpeger. Det er skyld i menneskets magtløshed overfor kriser og konflikter og stiller spørgsmålstegn til det enkelte individs funktion i verden af 7,6 milliarder andre. Men hvad gør man så?

 

Man overgiver sig til IKEA. For IKEA har letlæselige manualer for alle deres møbler og billige løsninger. Selv et bord til 29 kr. bestående af fem dele har en manual. Dystopien ender ud i en gakket forestilling, og det rockede Kiss-lignende band minder nu nærmere om DJ Cammy, der gør grin med menneskets magtesløshed og manglende evne til at gøre noget ved de problemer, der er større end et LACK sofabord. Vi mister synet og lever i vilde, ligesom de unge mennesker, da de til sidst smører sig ind i teatermudder, der deformerer deres kroppe, som kommentar til klimakrisens efterladenskaber. Forestillingen ender ligeså absurd, som verdenen nogle gange kan føles. Det giver stof til eftertanke og bliver startskuddet til den moderne Revolution.

 

Skriv en kommentar