Har du også scrollet igennem hele filmkataloget på Netflix, opbrugt dine to lån på Filmstriben for denne måned, eller noget helt tredje – så er vi i samme båd. Det kan være en frustrerende oplevelse at forsøge at rekreere biografens magi, men hvad med at gå i en helt anden retning og skræddersy en filmoplevelse til din yndlingsfilm? I denne guide kan du i hvert fald finde lidt inspiration til dine kommende filmaftner.

Jeg elsker film, men jeg elsker allermest de filmoplevelser, som bliver siddende i kroppen lang tid efter, rulleteksterne er rullet ned ad skærmen. Og jeg ved ikke, om det bare er mig, men jeg synes, at der bliver længere og længere mellem de der virkelig gode filmoplevelser. Men facts er, at Øst for Paradis er lukket, og alle biografer åbner først den 6.maj. Jeg sidder personligt heller ikke lige inde med et kæmpe fladskærms-TV og surroundsound, som kan rekreere noget af den magi, der skabes i biografsalenes mørke. Og hvad gør man så? Man skaber nogle mindeværdige filmoplevelser derhjemme.

Det gik op for mig, at mange af os bruger de film, vi ser, aktivt i vores dagligdag – tænk for eksempel over, hvor mange gange du lige svinger et film- eller tv-citat afsted i en samtale. Af den grund må der også være masser af spændende elementer, man kan tilføje til sine filmaftner, der både kan give en mere interaktiv oplevelse og en større sandsynlighed for refleksion over filmen bagefter. Et par enkelte tilføjelser fik i hvert fald mig til at kigge op fra mobilen og fokusere på selve filmen. Jeg var egentlig selv ret overrasket over, hvor mange ting man kan gøre inden, under og efter en film for at skabe en uforglemmelig filmoplevelse.

Så her er en lille guide, som giver nogle bud på forskellige slags filmoplevelser med udgangspunkt i fire film, som du kan drage inspiration af. Lad os få piftet de filmaftner op!

Luk det indre barn (og slikmonster) ud

Charlie og chokoladefabrikken (2005) er en af de film, som altid får mig til at trække en ekstra gang på smilebåndet. Det er en film, som jeg selv har set mange gange, men som på overraskende mange måder kan piftes op med bare et par enkelte tilføjelser. Først og fremmest skal der handles en masse slik ind; snørebånd, bolsjer, vingummier, chokoladebarer – you name it. Oplevelsen bliver bare bedre, når man selv tager del i filmens slikmani, og hvis du kan, med munden fuld af godter, så skal der 100% også synges med på Oompa Loompa-sangene undervejs. Du kan endda gå hele vejen og gøre ekstra meget ud af tandplejen om aftenen, så du får et perlesmil à la Willy Wonka.

Filmen emmer bare på en eller anden måde af nostalgi, og filmens slutning giver da også en lysten til at give sine forældre eller bedsteforældre et ring – så hvorfor ikke gøre netop det? Jeg kan næsten garantere, at de sætter stor pris på det. Du kan også skrive nogle af dine mest mindeværdige barndomsøjeblikke ned på papir, enten før eller efter filmen. Det skaber i hvert fald en rigtig god sammenhæng med filmens tema, og så er det op til dig selv, om du vil dele minderne med andre eller værne om dem inde i dig selv.

Filmen kan streames på: Netflix og Viaplay

Parlez-vous français ?  

Internationale film er ikke for alle og enhver, men De Urørlige (2011) er og bliver en af mine yndlings feel-good film. Og specielt nu, hvor rejselysten alligevel er høj, hvorfor så ikke lige støve det skole-franske af og tage et smut til det franske.

Inden filmen starter, skal du sørge for at have købt en pose M&M’s peanuts (eller hvilken som helst du bedst kan lide), fordi den skal åbnes under filmen. Karakterne Driss og Philippe tager nemlig på museum i filmen og igennem hele besøget bliver der gnasket på M&M’s. Scenen giver en utvivlsom lyst til netop denne snack, og så er det jo rart allerede at have det på hånden.

En anden ting, du kan inkorporere i din filmvisning, er, at du skal rejse dig op og danse med til Earth, Wind & Fire-sangene, når de kommer på. Filmen har generelt set et vidunderligt originalt soundtrack, skrevet af Ludovico Einaudi, som med fordel kan lyttes til både før og efter filmen. Du kan lytte til det på en gåtur ved havet, ligesom filmens slutning, eller i et kvarter af Aarhus, som du ikke har set før. Begge forslag vil på den ene eller anden måde indhylle dig i filmens stemning, men du kan også lade dig inspirere af Driss og prøve noget nyt. I filmen prøver han for første gang at male, og har ret stor succes med netop dette, så hvorfor ikke sætte en eftermiddag af til at kreere et lille mesterværk enten ved at male eller tegne. Om du kan få 11.000 euro ud af det ligesom Driss, det må fremtiden vise.

Filmen kan streames på: Netflix, Filmstriben og TV2 Play

En aften i komediens tegn

Coen-brødrenes alternative komedie-/krimifilm, Burn After Reading (2008), er en stjernespækket film med blandt andet Frances McDormand, George Clooney, Brad Pitt og John Malkovich på rollelisten. Den er også fyldt med et samsurium af skæve karakterer, så det er oplagt at gå imitationsvejen til denne film. Det er derfor helt valgfrit, hvilken af karaktererne du helst vil forsøge at efterligne.

Du kan gå (modsat) Frances McDormand vejen, hvis karakter er besat af tanken, om at få lavet kosmetiske indgreb, og give dig selv nogle affirmations undervejs i filmen. Det er vigtigt at elske sig selv og den krop man lever i, så et par kærlige beskeder til dig selv undervejs er et must.

Man kan også gå full on Malkovich, som fra starten af filmen får at vide: ”You have a drinking problem”, og som derefter benægter denne statement, men som bruger den resterende tid af filmen konstant med en drink i hånden. Så en lille whisky-drink eller to skal der til, hvis du føler dig lidt Malkovich-agtig.

Den tredje karakter, som også fortjener en lille hyldest, er Brad Pitts karakter. Den fitnesstrænede, cykelhjembærende, highlights i håret, tyggegummi-spisende fyr, der næsten altid kan ses danse til hvad end han lytter til i sine høretelefoner er klart en af de bedste karakterer i denne film. For at bringe denne karakter til livs kræver det først og fremmest, at du under filmen nyder et dejligt stykke tyggegummi. Derefter skal du, på et eller andet tidspunkt efter filmen, tage høretelefoner i og så danse, som om ingen kigger. Det bringer et smil direkte på læben.

Filmen kan streames på: Filmstriben, HBO Nordic og TV2 Play 

Party i provinsen

Vi er stadigvæk ikke der, hvor man holde et ordentligt brag af en fest, men en lille intim en af slagsen med sine nærmeste venner kan godt arrangeres, fordi nu skal der ses dogmefilm. Thomas Vinterbergs Festen (1998) var en af de film, som havde stået på min ’film-bucket list’ i jeg ved ikke hvor lang tid, og jeg fik for nyligt også endelig set den. Men det er nu ærlig talt lidt af en passiv oplevelse at sidde derhjemme og stirre stift ind i skærmen. Så derfor skal det stiveste puds findes frem, og cocktailbaren skal gøres klar – nu skal der holdes en ”rigtig hyggelig” familiefest.

Det er generelt set lang tid siden, at man har haft noget, der minder om formelt tøj på. Men det er nu også lidt fedt at gøre ekstra ud af sig selv (også selvom man ikke har fået en invitation til hverken bal eller 60-års fødselsdag). Så se at få hoppet i festkjolen og støvet jakkesættet af, inden filmen starter.

Vil du gerne gå all-out med din filmaften, så er en tre-retters menu også på sin plads. Du kan jo eventuelt følge filmens middags-tidsplan fra forret til dessert. Bagefter skal der leges selskabslege. I filmen leger de for en kort stund tampen brænder, men en leg, som spiller godt sammen med filmens tema, er to sandheder og en løgn. Så er det ellers bare at gøre klar til en god aften med vennerne, og så også være forberedt på måske at knibe en lille tåre.

Filmen kan streames på: Filmstriben og Viaplay

// Coverbillede: Grete Mo