DØDEN SOM TILVALG: HVOR GÅR GRÆNSEN?

DØDEN SOM TILVALG: HVOR GÅR GRÆNSEN?

Forestillingen MÆT AF DAGE på Teatret Svalegangen sætter nyt liv i debatten om aktiv dødshjælp. Med udgangspunkt i den unge Karen, der ikke ønsker at leve længere, fokuserer forestillingen på de nærmestes frustrationer og Karens ønske om at sige farvel på en ordentlig måde.

 

Det klinisk hvide, firkantede og tomme rum, som danner ramme om forestillingen, kan nemt lede tankerne til Karens psyke og den tomhed, hun føler i sit indre. Karen er ikke syg, hun har en kæreste, Esben, som hun elsker, og livet står for hendes fødder. Alligevel ønsker Karen ikke andet end at sove stille ind med Esben ved sin side.

 

Retten til selv at bestemme?

De fleste mennesker forstår ønsket om at dø, hvis det findes hos en person, der har mistet førligheden eller evnen til at kommunikere. Men anderledes står det til, hvis ønsket findes hos en fysisk rask person, der til gengæld kæmper med et sort sind. Man fristes til at tænke, at det kan gå over, at der vil komme en masse at leve for. Men kan vi virkelig diktere andres følelser på den måde? Hvor går grænsen, og skal man virkelig være fysisk syg for at få ret til aktiv dødshjælp?

// Alle fotos: Teatret Svalegangen // Morten Fauerby // Montgomery

Et egoistisk valg? – Det svære farvel

MÆT AF DAGE følger Karen og Esben i en hjertegribende fortælling om menneskets psyke og om de hjerteskærende følelser, der følger med den accept, de hver især må give. Karen har truffet beslutningen om at dø, og det eneste, hun ønsker, er, at sige farvel på en ordentlig måde – helst med Esben ved sin side. Esben prøver at forstå Karens valg og kæmper med den sorg, hendes tilstand fylder ham med. Men hvordan skal man acceptere, at den, man elsker, vil dø? Og kan han overhovedet være der, når det sker, som Karen ønsker det? For det er ikke kun livet, Karen vælger fra – det er også Esben og kærligheden.

Med Karens øjne

Måske kan vi ikke forstå Karens valg eller sætte os ind i de tanker og følelser, hun har. Til gengæld får vi med virtual reality lov at låne hendes øjne for en stund og opleve verden, som hun ser den. Det giver fortællingen en helt unik vinkel, og man forlader salen med en følelse af virkelig at have oplevet et andet menneskes sind. Oplevelsen giver god anledning til at gå i dialog efterfølgende, og man får da også endnu mere ud af forestillingen, når man bearbejder og taler om den og de problemstillinger, den tager op.

 

MÆT AF DAGE illustrerer det sorte sind og ønsket om at dø på gispende, nærgående vis. Vi får både Karen og Esbens følelser helt ind på livet – så nært, vi endda oplever dem i os selv. Det er det svære valg og de svære følelser – blandet med kampen om overhovedet at få lov at træffe valget på en måde, som man selv finder værdig. Er DU interesseret i at få oplevelsen på egen krop, sving da forbi Svalegangen inden den 24. november 2018.

Skriv en kommentar