Når jeg kigger op, ser jeg den smukke facade på et af byens, måske flotteste, kulturstykker, Aarhus Teater. Og straks da jeg træder ind i teatret, føler jeg nærmest, at jeg har glemt mine nylonstrømper og min ledsager i jakkesæt. Jeg er desværre ikke så kulturelt beriget (endnu) og hele teateroplevelsen er stadig noget nyt for mig. Men jeg var vild med det og med forestillingen De rene rum, der satte en masse tanker igang hos mig, men samtidig serverede gedigen underholdning på en regnfuld fredag aften.

Jeg er langt fra vokset op i noget, der bare ligner et kulturelt hjem, og har allerhøjst været i teatret fem gange i mit liv – i hvert fald så vidt jeg husker. Jeg følte mig derfor meget malplaceret, da en ældre dame vendte sig mod mig og nærmest tyssede på mig med øjnene, idet jeg i min iver hev mit snackdepot op af tasken, lige inden forestilling skulle til at gå i gang. Det skulle åbenbart vise sig, at det at gå i teatret er en meget anderledes oplevelse end at gå i biografen – og altså ikke kun i forhold til min manglende snackration.

De rene rum er et moderne familiedrama – med stort tryk på drama! Stykket refererer tilbage til den græske tragedie Ødipus og der bliver bestemt ikke sparet på begærets lyster, heller ikke inden for familiens grænser. Derudover er hele omdrejningspunktet for stykket den græske Gud Attis, der ifølge græsk mytologi havde svoret evig kyskhed over for sin elsker, frugtbarhedens gudinde, men brød dette løfte og som straf mistede forstanden. De gamle fortællinger skaber rammerne for stykket, men samtidig indgår der en masse moderne elementer, der gør det nemmere for os i dag at identificere os med fortidens problemstillinger i forhold til det at være menneske, der flere tusinde år efter stadig er ligeså relevante. 

at_derenerum_9523_fotoemiliatherese
// Foto: “De rene rum” – Aarhus Teater

 

Stykket er med sin hyldest til dramaet også sprængfyldt af dramatiske elementer og der sker en hel masse på scenen, også en masse jeg ikke helt er i stand til forklare eller gøre rede for. Om ikke andet satte det mig helt ud på kanten af stolen og jeg følte mig godt underholdt gennem hele stykket – trods mangel på snacks. Derudover formåede stykket med sine unge, og i øvrigt meget dygtige, skuespillere at skabe en god dynamik, der ligeledes afspejlede et af stykkets tematikker: ungdommen – og overgangen fra barnets uskyld til det fordærvede voksenliv.

at_derenerum_0370_fotoemiliatherese
//Foto: “De rene rum” – Aarhus Teater

 

Jeg er dog stadig lidt forvirret over dele af stykkets handling og jeg forlod måske ikke just teatret med den såkaldte katharsis, altså følelsen af renselse og forståelse, der ellers var formålet med de gamle, græske tragedier. Men stykket satte helt sikkert maskineriet oppe på øverste etage i gang og dets fjollede og lidt uvidende karakterer formåede også at give mig et godt grin indimellem. Jeg gik altså, trods min forvirring, fra teatret med en virkelig fed og anderledes oplevelse!

at_derenerum_0196_fotoemiliatherese
//Foto: “De rene rum” – Aarhus Teater

 

Som (næsten) teaterjomfru blev jeg overrasket over, hvor levende et teaterstykke faktisk kan være – uden at blive alt for teatralsk og foruden alverdens former for special effects eller 3D-animationer, som vi ellers er blevet så vant til. Det siger vel i grunden sig selv, da teater selvfølgelig er mere levende, men desværre er gået hen og blevet en glemt genrer blandt unge. Måske det skyldes snackkutymen? I hvert fald bliver det langt fra min sidste gang i teatret og jeg vil varmt anbefale (specielt unge mennesker) at tage ind og se De rene rum. For det er bare en helt anden oplevelse end at gå i biografen eller dyrke nutidens “Netflix’n’chill'”, og der er alligevel noget specielt og nostalgisk over at sidde ude i den fine lounge og vente på, at klokken ringer, alt imens man sipper af sin vin og føler sig en lille smule finkulturel.

Derudover er forestillingen SU-venlig, da Aarhus Teater tilbyder en studie- og ungerabat, så du kan se alle forestillinger for bare 50 kr. De rene rum bliver fremført frem til d. 22. oktober, mandag til fredag kl 19:30, og lørdag kl 16 – så tag ind og se stykket, når efteråret bliver lidt for koldt og gråt.