Dokumentarfilm kan noget særligt. Her kan vi komme helt tæt på de følelser og mennesker, der er bag, hvad der kan virke som abstrakte problemstillinger. I et medielandskab domineret af fængende overskrifter og hurtige nyheder, kan det være svært at gennemskue, hvad der helt konkret er på færde ude i verden. På tirsdag d. 26. februar har du chancen for at få et intimt og forskningsorienteret indblik i to af de tematikker, der fylder allermest i medielandskabet lige nu, når Docs & Talks indtager Øst for Paradis.   

 

Docs & Talks, der for andet år i træk løber af stablen i Aarhus, startede allerede i 2017 i København som et samarbejde mellem Cinemateket, Forum for Film og Formidling og DIIS (Dansk Institut for Internationale Studier). Her foregik det over en uge, hvor der blev vist 11 dokumentarfilm fra hele verden. Ideen med konceptet er at præsentere nogle af de bedste nye dokumentarfilm i dialog med aktuel forskning. Har du nogensinde set en fantastisk dokumentarfilm og bagefter siddet med tusind ubesvarede spørgsmål, som end ikke Google kan besvare? På Docs & Talks har du muligheden for at stille dine spørgsmål til forskere og andre professionelle, der arbejder med emnerne til hverdag. Du får altså både et intimt, personligt indblik i en ellers uoverskuelig tematik og en kvalificeret forskningsbaseret gennemgang af de helt konkrete forhold, der ligger bag. “Det filmiske og det forskningsmæssige bliver vægtet lige højt,” fortæller Sara Thelle, der er programansvarlig for festivalen.

 

 

Det menneskelige i det abstrakte

Da jeg spørger til festivalens koncept og koblingen mellem dokumentar og debat, fortæller Sara Thelle: ”Man bliver involveret følelsesmæssigt og får sat ansigter på. Man kommer ind i virkeligheden. Man får en masse oplysninger ud af de små fortællinger – ved at zoome ind på et nært perspektiv, får man et andet udgangspunkt for den forskningsbaserede diskussion. De hjælper til, at man kan komme ind i nuancerne og kompleksiteten på en hel anden måde, end hvis man kun tager den ene del. Det er en udveksling mellem medierne, debat og film, der giver rigtig meget til hinanden.”

Hvorfor passer dokumentarfilmen så godt til et arrangement som det her? Sara Thelle forklarer: ”Dokumentarfilmen er unik ved at kunne servere nogle levende historier, der giver en lyst til at vide mere eller forstå en mere menneskelig vinkel på noget, der er mere abstrakt, noget man har viden om fra medierne, men hvor man ikke har fået alle nuancerne med”. Et mere dybdegående perspektiv, om man vil, der handler mere om mennesker end om overskrifter, og som kan bidrage til en informativ og forskningsbaseret dialog. Det er det, der er på bud denne tirsdag.

 

Still fra filmen Island of Hungry Ghosts (2018), instr. Gabrielle Brady

 

Asylpolitik på tværs af kloden

På tirsdag kan man som det første opleve filmen Island of Hungry Ghosts. Filmvisningen efterfølges af en debat med Ninna Nyberg Sørensen, seniorforsker ved DIIS og Louise Halleskov Storgaard, ph.d. og lektor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet. Filmen handler om den australske ø Christmas Island, hvor asylansøgere isoleres og tilbageholdes på ubestemt tid. Debatten vil fokusere på de menneskelige og menneskeretlige forhold for asylansøgere i Australien og Europa.

Island of Hungry Ghosts er blevet mere og mere relevant at diskutere i en dansk kontekst,” fortæller Sara Thelle, og med Udrejsecenter Lindholm i kikkerten er det ikke svært at se, hvad hun mener. ”Filmen er interessant, fordi det ikke er den klassiske flygtningefilm, og den bruger mange interessante filmiske greb til at fortælle historien. Den store problematik bliver skildret gennem Pauline, der er traumepsykolog på øen, og der er fokus på stemningen og det nære. Det er en meget flot film. Det er ikke en journalistisk skildring, men et kunstnerisk værk,” fortæller Sara Thelle.

 

Still fra filmen Of Fathers and Sons (2017), instr. Talal Derki

 

Fædre og Sønner i krigens vold

Den anden dokumentar, der bliver vist til arrangementet, er den oscarnominerede Of Fathers and Sons. Heri har instruktøren, Talal Derki, fået adgang til det intime familieliv blandt en gruppe al-Nusra-krigere i det nordlige Syrien. Filmen skildrer, hvordan den voldelige ideologi overleveres til den næste generation, og hvordan sønnerne formes til en fremtid som børnesoldater. Efter filmen vil der være oplæg fra DIIS-forsker Tore Refslund Hamming om de jihadistiske grupperingers ideologiske grundlag. I samtale med Mozhdeh Ghasemiyani, psykolog hos Læger uden Grænser, vil han se nærmere på, hvordan især den yngre generation påvirkes, og hvad der sker med de børn i Syrien, der aldrig har kendt en verden uden krig.

 

Of Fathers and Sons er en meget stærk film. Den er virkelig forfærdelig, på den måde at man kommer utrolig tæt på familielivet blandt al-Nusra-krigere og overgangen mellem fædre og sønner. Det er en film, der viser, hvad dokumentaren kan, når man får adgang til at komme helt ind i hverdagslivet,” fortæller Sara Thelle.

 

Der er altså lagt op til en både informativ og æstetisk oplevelse af helt særlig art, når Øst for Paradis åbner dørene tirsdag eftermiddag. Så hvad enten du gerne vil blive klogere på de menneskelige konsekvenser af en strammere asylpolitik eller få et indblik i effekterne af en barndom præget af krig, er her en enestående mulighed for at få opklaret nogle spørgsmål. Sara Thelle fortæller: ”Det, der er vigtigt ved festivalen, er at få noget forskningsformidling ud af det akademiske rum og skabe plads til, at man kan lytte og stille spørgsmål. Det er en måde at få forskningen ud til et bredere publikum”.


Filmene bliver vist henholdsvis kl. 14.00 og kl. 17.00. Køb dine billetter her:
Island of Hungry Ghosts
Of Fathers and Sons
Du kan læse mere om festivalen her.
Følg med på facebook her, her og her.