Tøj kan deles, og tøj kan skabe historier. I hjertet af Sydhavnens kreative miljø, iblandt lydstudier og kunstners værksteder, spirer et unikt sted, The Clothing Club, hvor secondhand-tøj skal være tilgængelig på en helt ny måde.

 

The Clothing Club er næsten kun en måned gammel. Vi mødes med Saskia Kjellström i Sydhavnens midte, for her holder de til indtil videre. Saskia har startet The Clothing Club og er på sit tredje år på Kaospilotuddannelsen. Hun kommer fra Stockholm og er begejstret for Aarhus og byens kreative og unge vibe.

Saskia (højre) og Caroline (venstre)  // Alle fotos:  Miranda Esdahl Glaser

 

Saskia har altid været fascineret af tøj. Hun kommer fra et hjem med en italiensk mor og en svensk far, hvilket har påvirket hendes egen stil: ”Det har altid været spændende at være italiensk og svensk, fordi italiensk er mere farverigt – det er kvalitet og ikke så politisk korrekt. Og svensk er mega minimalistisk og super politisk korrekt”. Derimellem har Saskia fundet en mellemvej og har altid elsket at sy tøj, have en farverig garderobe og ikke mindst at have en passion for undertøj: ”Jeg er faktisk mest af alt en undertøjsfantast,” fortæller Saskia, som har haft sit eget undertøjsforetagende, har syet en masse selv og shoppet en del.

 

Det er med denne passion for tøj, at Saskia startede The Clothing Cub. Her kan man blive en del af et deleøkonomisk projekt, hvor udvalgt secondhand-tøj er tilgængeligt. Her kærtegnes for tøjets detaljer, det sociale i at deles og ikke mindst, at vi skal lære at bruge tøj på en ny måde, som tager afstand fra overflod og masseproduktion.

I  Sydhavnen på vej op til The Clothing Clubs lokale

 

Overforbrug i tøjindustrien

Inde i The Clothing Clubs hyggelige og farvestrålende rum taler vi om den tøjindustri, som projektet her i Sydhavnen tager afstand fra: ”Da jeg var 10 år, var min søster med i en organisation i Sverige, som var imod tøjindustrien. Det var første gang, jeg tænkte over det. Før havde jeg altid tænkt tøj som noget sjovt. Man funderede ikke over, hvor det kom fra, eller at industrien var dårlig”.

 

Nogle år senere i gymnasiet stoppede Saskia fuldstændig med at shoppe tøj og gik over til secondhand: ”I Sverige blev det også populært at købe secondhand, fordi folk vidste, at det var dårligt at konsumere. Men nu synes jeg, det har fået en backlash,” siger Saskia. Folk tenderer mere til at gå i forretninger og købe igen, men det er netop også disse folk, som Saskia mener, man skal være kritisk overfor: ”Det handler også om dem, som producerer tøjet, og hvordan de eksporterer. Det taler vi alt for lidt om, og det var bl.a. derfor, jeg startede til Clothing Club”.

Skribent Caroline Borring udforsker lokalet

 

The Clothing Club: Et socialt og deleøkonomisk koncept

Hos The Clothing Club er tøjet nøje udvalgt, og når du kommer her, er det ikke som i andre secondhand-forretninger, hvor du skal lede længe for at finde din størrelse: ”Der findes andre måder at gøre tingene på. Folk skal synes, det er sjovt. Det er billigt, og her er en masse tøj. I det tænker jeg også at lave en masse kampagner,” fortæller Saskia, som desuden har taget kontakt til Fashion Revolution med ønsket om at lave et form for samarbejde.

 

Men i første omgang handler det om at gøre en forskel i Aarhus. Og netop det at gøre en forskel er vigtigt. Oplysning omkring tøj, materiale og forbrug er en stor del af at være med i The Clothing Club: ”Jeg skal samle og organisere mennesker her, og informere dem om hvordan tøj på bedste måde bruges og forbruges. Det skal være med til at sætte nogle tanker i gang”.

 

Og det udvalgte tøj i The Clothing Club kan netop sætte tanker og idéer i gang til, hvordan man som forbruger ikke behøver at forholde sig til uanede mængder tøj, som man gør i en moderne smid-ud-kultur, men netop værdsætte de enkelte objekter: ”Man ved ikke, hvor man skal sætte grænserne, når man køber i H&M eller andre steder. Her er der en begrænsning, og så nyder du det tøj, du får med hjem,” uddyber Saskia.

Et udsnit af den fantastiske garderobe 

 

Hos The Clothing Club skal der være åbent hver torsdag. Som medlem betaler man 150 kr. pr. måned og kan derefter tage to stykker tøj, et par sko eller en accessorie med hjem: ”Man investerer i sin egen garderobe,” forklarer Saskia og uddyber, at man på den måde kan tilføje nye ting til sin egen garderobe derhjemme hver måned, som man nødvendigvis ikke ellers ville have haft til rådighed.

Opblomstring af et socialt fællesskab

Konceptet bag the Clothing Club er inspireret af andre tøjfællesskaber rundt i verden, men her i Aarhus er konceptet mere kollektivt og socialt: ”Der findes andre lignede projekter i Amsterdam, Malmø og USA. Så det er ikke et nyt koncept. Jeg vil bare ikke have, at dette skal være så kommercielt”.

 

Mange steder fungerer netop disse lignende koncepter ved pointsystemer, så dem, der giver mest, får mest. Sådan skal det ikke være her. Her betaler alle det samme, og alle er dermed lige: ”Der skal være en ‘community feeling’ her. Jeg ønsker, at tøjet skal være endnu mere værdifuldt, fordi der er mange, som låner det, og der bliver derfor skabt en historie bag. Og at der bliver skabt relationer mellem mennesker”.

 

Sociale relationer og en kollektiv bevidsthed udgør en stor del af The Clothing Clubs identitet. For i den fælles passion blomstrer nye bekendtskaber. I Aarhus, hvor antallet af studerende er en grundlæggende identitet for byen, er der et stort potentiale for at bryde ud af studiets sociale rammer og skabe netværk på tværs af skolerne. Saskia har allerede mødt studerende fra VIA og fra Arkitektskolen, og det har givet grobund for gode oplevelser: ”Aarhus er mega opdelt! Men her har jeg truffet en gruppe fra VIA og en gruppe fra Arkitektskolen. Så det er en ny måde at blive venner på og på en anden mødeplads, som ikke er gældende, når man er i byen og fuld. For der snakker man jo heller ikke sammen”.

 

New beginnings

 Jeg spørger, hvilke udfordringer Saskia har mødt i processen. Men tingene har gået godt, og Aarhus er et godt sted, hvor nye og kreative vækstlag kan spire: ”Det har været nemt at starte i Aarhus. Det er det lille og det nære,” fortæller Saskia og forklarer, hvordan at byens størrelse og århusianernes åbenhed har gjort det nemt at starte. Indtil nu holder The Clothing Club til i Sydhavnen, men Saskia drømmer om at finde et lokale inde i midtbyen.

 

Her skal The Clothing Club ikke tage sig ud som en traditionel forretning, men den skal kunne invitere ind til noget helt andet: ”Det skal være en mellemting mellem et walk-in-closet og et hverdagsrum. Der skal være tøj overalt, og man skal kunne komme ind og få sin kaffe og bytte tøj. Det skal ikke være som en butik. Her skal tøjet skal være en oplevelse og give ekstra power,” beskriver Saskia om drømmen og forventningerne til fremtidens fællesskab.

Saskia, grundlægger af The Clothing Club

 

Og her bliver også et rum til at bryde kønsgrænser: ”Folk spørger, om jeg har tøj til mænd her, og jeg svarer altid, at jeg bare har vildt meget tøj – bare kom og prøv! Jeg prøver også at finde tøj, som er traditionelt maskulint, så hele skalaen er der. Men jeg vil sige, at folk selv må komme og vælge, hvad de har lyst til og have det sjovt med det,” afslutter Saskia.

 

The Clothing Club har sin officielle åbning torsdag d. 1. februar i Sydhavnen. Klokken 19.00 åbnes dørene til fejring og ikke mindst muligheden for at finde nye lækre outfits. Kom og vær med, og bliv en del af det coole tøjkollektiv.