Ligestillingskampen er længe ikke ovre, så du kan roligt trække i arbejdstøjet.

 

Arkivfoto fra Modkraft.dk: Gabriela Manzur/Monsun
Arkivfoto fra Modkraft.dk: Gabriela Manzur/Monsun

 

Kvindens Kampdag, blev der sagt!

I dag fejrer vi Kvindernes Internationale Kampdag, og allerede fra morgenstunden debatteres dette kraftigt i medierne. Sjovt nok ofte med manden i centrum for diskussionen. Den såkaldte danske tabermand, som eftersignende har eksistenskrise pga. feminismen. Det undrer mig af flere årsager. Ikke fordi mandens rolle i samtiden ikke er vigtig og fortjener masser af opmærksomhed, men bl.a. grundet dagens umiddelbare fokus. Det minder om en fødselsdagsfest, hvor én anden gæst end fødselaren, prøver at rende med al opmærksomheden. Så jeg vælger at fejre dagen, som det den er: Kvindernes officielle og internationale Kampdag.

Kampen fortsætter

Kvindernes ligestillingskamp handler ikke blot om ligeløn, kønskvoter og øremærket barsel til mænd, men også om vold mod kvinder, rape victim blaming og voldtægtskultur, kvindens ret til fri abort, hverdags sexisme, forældet seksualundervisning, seksualisering og objektificering af kvinder, og helt unge piger, i reklamer og film m.m. Ser vi ud over vores selvfikserede århusianske trykhedszone, så handler kampen også om human trafficking, tvangsægteskaber, omskæring af unge piger, gruppevoldtægter og syreangreb i bl.a. Indien m.m. Jeg kan desværre fortsætte i det uendelige. Så påstå nu ikke, at ligestillingen er et overstået kapitel. Kvindernes ligestillingskamp har sin fulde berettigelse i samtiden, ligesom den også havde det før i tiden.

 

Foto/Billede: Del af Catapult's kampagne i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag. Se mere her: www.catapult.org. (Catapult er en international non-profit organisation, som kæmper for kvinders og pigers rettigheder).
Foto/Billede: Del af Catapult’s kampagne i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag. Se mere her: www.catapult.org. (Catapult er en international non-profit organisation, som kæmper for kvinders og pigers rettigheder).

 

Hverdagssexsisme i Danmark

Kvindemuseet i Aarhus har da også brugt hele dagen på at diskutere kvinders livsvilkår og rettigheder, ligesom flere andre kulturinstitutioner, foreninger og uddannelsesinstitutioner i Aarhus. Det er, som skrevet, også ganske uundværligt. For skal vi vende næsen mod Danmark igen, så var det i denne uge at EU offentliggjorde sin rapport om kvindevold i Europa. En rapport som viser at de danske kvinder i særlig og stigende grad kæmper med sexisme og sexchikane på arbejdspladsen, vold i hjemmet etc.

Som medlem af Facebook-gruppen Everyday Sexism Project Denmark, er det da også et billede jeg kan nikke genkendende til. Projektet har virkelig åbnet mine øjne for de ligestillingskampe danske kvinder, mænd, homoseksuelle, transkønnede m.fl. kæmper på daglig basis i dagens Danmark. Det er et barskt billede der tegner sig, som på ingen måde kan spejles i dagens overskrifter, som i mange tilfælde prøver at tegne et billede af, at de danske kvinders ligestillingskamp åbenbart er et overstået kapitel.

Link til: Everyday Sexism Project Denmark

Så fortsæt nu kampen og dialogen derude – uanset om det foregår på dansk eller internationalt niveau. Behovet er der. Kampen fortsætter i morgen og resten af dit liv.

 

Billed/Foto: Womens Rights News (Facebook)
Billed/Foto: Womens Rights News (Facebook)