Erhvervsarkivet i Aarhus skal flyttes til Viborg, hvilket har udløst store protester i historie- og forskningsmiljøet i Aarhus. Men hvorfor skal det flyttes til Viborg? Og hvilke konsekvenser har det for aarhusianerne? 

IMG_5179-0022
Alle fotos: Lisa Larsen // Den store sal i Erhvervsarkivet

 

Midt i hjertet af Aarhus og med naboer tællende som Aros, Åen og Hovedbiblioteket, finder man Erhvervsarkivet. Bygningen blev opført i 1898-1902 og husede oprindeligt Statsbiblioteket, der i dag er beliggende i Bogtårnet ved Ringgaden. I 1962 flyttede Erhvervsarkivet ind i bygningen, som også går under navnet Smykkeskrinet, hvor det i dag har til huse.

I slutningen af 2015 er planen dog, at Erhvervsarkivet skal flyttes fra Aarhus til Viborg.

 

IMG_51941

IMG_51881

Økonomiske udfordringer og faldende besøgstal

I 2014 blev det besluttet af rigsarkivar Asbjørn Hellum og kulturminister Marianne Jelved at Erhvervsarkivet skal flyttes til Viborg pga. besparelser og faldende besøgstal.

Rigsarkivar Asbjørn Hellum fra Erhvervsarkivet udtaler: Ligesom andre statsinstitutioner i Danmark står Rigsarkivet over for økonomiske udfordringer i de kommende år. Derfor skal Rigsarkivet effektivisere for at løse sine opgaver indenfor de givne rammer. Med sammenlægningen kan vi reducere omkostningerne til både leje og drift markant.” 

Derudover begrundes flytningen også med at bygningen ikke lever op til kravene for opmagasinering af materialet, ej heller en fornuftig arbejdsplads for de ansatte eller en ordentlig læsesal for de besøgende. Dette har gjort at beslutningen om at både arbejdspladser og materiale skal flyttes til Viborg nu er taget.

 

IMG_51691

IMG_52111

 Konsekvenserne for Aarhus

En gruppe historiestuderende har skabt Facebook gruppen Bevar Erhvervsarkivet i Aarhus. Kritikken herfra lyder især på, at det kommer til at betyde en forringelse for forskningsmiljøet og ikke mindst lokalhistorien i Aarhus, da en stor del af materialet omhandler Aarhus.

Gunvor H. Platou, historiestuderende på 4. Semester udtaler: “Hvis Erhvervsarkivet flyttes fra Aarhus, vil det betyde at Danmarks andenstørste by ikke længere har en afdeling af Statens Arkiver i byen. Aarhus er en stærk uddannelsesby med et stærkt faghistorisk miljø, der har stor glæde af at have Erhvervsarkivet i byen. Derudover har Aarhus også et stærkt miljø af både lokalhistorikere og slægtsforskere – det vil altså ikke kun være til gene for universitetsforskere og studerende, men også for byens borgere.”

Også forskere protesterer imod flytningen – Poul Duedahl skriver i et debatindlæg til Politiken, at det er lettere at være historiker i København fremfor i Aarhus. Han uddyber dette med, at den frie adgang til det historiske materiale bliver begrænset pga. en uhensigtsmæssig placering og lange køretider.

 

IMG_5174-0021

IMG_52121

Lang transporttid

Den lange transporttid på 1,5 time hver vej samt udgifterne til transporten er et andet kritikpunkt fra de historiestuderende, der ligeledes mener at tilgængeligheden og muligheden for at benytte materialet forringes.

Rigsarkivar Asbjørn Hellum forklarer, at en digitalisering af materialet er en mulighed for de studerende, så de kan undgå turen til Viborg, og at den tilmed er tilgængelig døgnet rundt. Han uddyber yderligere med, at arkivets arkivalier løbende bliver digitaliseret. Rigsarkivet har omkring 450 hyldekilometer og han forklarer, at der på trods af den allerede digitaliseret mængde af materiale, ikke er muligt at digitalisere alt. Gunvor H. Platou fortæller, at det netop er interessant at undersøge og forske i dét materiale, der ikke er blevet behandlet af forskere og som findes på Erhvervsarkivet eller som kan skaffes til læsesalen fra andre arkiver ved hjælp af fjernlånsmuligheden.

Ligeledes vil transportomkostningerne også være en stor hindring for især de studerende, der lever på en SU. Gunvor konkluderer:

“Dette vil højst sandsynlig betyde, at arkivmaterialet vil blive brugt mindre, hvilket for os at se vil betyde, at materialet bliver mindre værd, da arkivmaterialet kun har værdi for samfundet, hvis de bliver brugt til noget.”

 

IMG_5196

IMG_5200-003

IMG_52071

 Håndskrevet brev af Frederik d. 6.

Med flytningen fjernes fjernlånsmuligheden, det vil sige lån af materiale fra andre byers arkiver. Anne-Katrine Berg, studerende på 6. Semester på historie fortæller: Det fede er, at man kan lave fjernlån, altså bestille arkivalier fra Rigsarkivet eller andre arkiver i Danmark, så man ikke skal helt til København. Hvis arkivet bliver flyttet skal vi til Viborg for at bruge dem. Jeg har selv brugt et håndskrevet brev af Frederik 6. fra 1830 til en opgave, som blev en stor del af min opgave.”

 

IMG_5226-0021
Erhvervsarkivet set udefra
IMG_5221-0011
Skulpturerne på græsplænen foran Erhvervsarkivet er skabt af Nils Erik Gjerdevik og er inspireret af læsesalens lamper.

IMG_52182

Underskriftsindsamling

Flytningen er sat til at være ved udgangen af 2015 og de historieinteresserede i Aarhus har skabt en underskriftsindsamling, hvor også du kan være med til at skabe opmærksomhed omkring komplikationerne i forbindelse med flytningen af Erhvervsarkivet i Aarhus, ved at skrive under. Er du interesseret, kan du finde den her.