cropped-VINK-logo-sort.png

Det er torsdag, klokken er 13.30 og solen skinner. Der er sommer vibes i luften, og jeg har taget min veninde under armen til eftermiddagens aktivitet. Selvom ”Har du lyst til at blive spærret inde i et rum med mig i en times tid?” ikke er det mest normale spørgsmål, jeg har stillet nogen, så sagde hun ja. Klokken er nu 13.44, og vi går ind af kælderdøren til Locked Aarhus, hvor vi bliver mødt af to store smil. Og de smilende personer fortæller os, at vi skal forsøge at flygte fra et hospital, der er fyldt med zombier.

En kamp mod tiden

Nøgler, koder og det periodiske system skulle bruges til at få åbnet døre op, der måske kunne lede os i sikkerhed. Videodagbøger fra en Dr. Thiesen gav os både gåder og hints. Alt imens musikken fra The Walking Dead kørte i baggrunden og bragende zombielyde fik os til at hoppe og skrige et par gange. Måske lidt mere end et par gange.

Med en walkie talkie i hånden, gik vi fra rum til rum, og fik – flere gange end vi vil indrømme – hjælpende instrukser fra dem på den anden side af væggen. Nogle gange løb vi også, både på grund af tidsnød, men nok også lidt i skræk. ”Det er DIN tur til at åbne døren”, råbte vi til hinanden.

Men når vi løste en gåde, fandt talkombinationen til hængelåsen eller nøglen til døren, kørte den fedeste følelse igennem os. Kæft, hvor er vi altså gode! Endnu et skab lukket op, endnu en dør åben og endnu en gåde, som vi kunne løse sammen. Det her skal vi sgu nok klare!

I et escape room skal man forsøge at komme ud af rummet ved at løse diverse gåder og opgaver. // Foto: Tine Jensen

Frustrerende fantastisk

I alt løb vi rundt i fire rum, som vi fik adgang til lidt efter lidt. I hvert rum var der et skab, en kommode eller bare en masse ting, der alle kunne være ledetråde. Ledetråde, der kunne være gemt bag hvide kitler eller i en falsk engelsk ordbog. Hvornår skal de bruges? Og skal de bruges flere gange end én? Vi løb frem og tilbage og prøvede alt, vi kunne komme i tanke om, men nogle gange gad døren simpelthen ikke åbnes!

Vi var til tider lige ved at give op, men så pludselig ser vi det! Dét, der hele tiden har været foran snuden på os, er koden til døren, og døren går op. ”Tillykke – I er i sikkerhed!”, står der på en plakat bag døren. ”YES”, råber vi i kor. Vi gjorde det, vi gennemførte, vi løste gåderne, og vi vandt. Sommerfuglene, der havde fløjet rundt i maven siden start, og som gik helt amok da uret talte ned fra 10, kunne endelig slappe af.

Locked har 3 forskellige temaer i deres rum, så der er noget til enhver smag. // Foto: Tine Jensen

”Jeg er begyndt at få grå hår!”

Selvom Locked kun lige er kommet til Aarhus, så har stifterne bagved været i gang i lidt tid nu. De åbnede deres første escape room lokation i Herning i februar 2018, og efter tre år skal de nu snart åbne deres 7. sted i Esbjerg. ”Vi havde egentlig bare tænkt det som et studieprojekt til at starte med. Men vi kunne hurtigt se, at der var potentiale i det”, fortæller Anna Louise Grantland, stifter og medejer af Locked sammen med Martin Høeg. De er begge 26 år og har studeret Business Development Engineer i Herning sammen, og for dem har det hele været overvældende og responsen har været enorm. Det er gået hurtigt for Anna og Martin, der fortæller, at de er ”blevet ældre meget hurtigt”.

Sammen med deres systemarkitekt Daniel Thiesen (eller skulle jeg sige Dr. Thiesen?) skaber de selv rummene efter egen fantasi. De køber ikke noget færdigt, men udvikler det hele selv. Og det gør de selvom de egentlig ikke har stor erfaring med det, dog har de masser af passion. Deres uddannelse ligger nemlig op til noget lidt andet, fortæller Martin.

”Vi er jo uddannet som ingeniører, så egentlig burde vi måske arbejde med fysiske produkter, men det er sgu bare fedt det her. Folk kommer og får en god oplevelse, som vi i bund og grund er ansvarlige for.”

Locked Aarhus håber på at åbne op den 21. maj. Skal du afsted? // Foto: Tine Jensen

Er du ikke en zombiefan? Don’t worry

Udover The Undead escape room, som vi prøvede, har Locked også to mere. Kidnapped og deres nyeste, Crime Scene. De håber på at kunne åbne op for alle escape-entusiaster den 21. maj, men det er selvfølgelig kun, hvis restriktionerne tillader det. Men forhåbentlig kan de på den dag stå klar med store smil og åbne arme. Det trænger de også til, fortæller Anna. ”Det er næsten et halvt år, vi har været lukket ned, så det bliver rart at få lov til at give den gas igen.”

Vi krydser fingre for, at de kan åbne den 21. maj, hvor man så kan prøve et, to eller alle tre af deres escape rooms.

// Coverbillede: Grete Mo