cropped-VINK-logo-sort.png

GUIDE: Kulden sniger sig ind på Danmark. Til trods for et langt og lunt efteråret, er vinteren ved at gøre sit indtog. Nogle skutter sig, jeg glæder mig: let it snow, let it snow, let it snow!

 

Jeg overhørte forleden en meteorolog i fjernsynet lufte muligheden for en hvid december. Normalt har jeg altid elsket, når mine omgivelser blev dækket i sne. Lyset det medbragte, og ikke mindst morskaben, var nogle af det mørke vinterhalvårs klare goder. I dag er det en ambivalent følelse. Jeg bor midt på strøget, og her er der altså ikke mange goder ved sneen.

 

Botanisk have er oplagt til vinteraktiviteter // Foto: tvn.dk
Botanisk have er oplagt til vinteraktiviteter // Foto: tvn.dk

 

Jeg oplever, hvordan folk skutter sig og holder sig indendøre. Motionscentrene bugner derimod med folk, der stadig skal have forbrændt julekalorierne. Så det fik mig til at tænke, hvorfor ikke udnytte sneen og kaste sig ud i nogle enkle, men vanvittigt sjove og alternative motionsformer? Hvorfor ikke se glasset som halvt fuld frem for halvt tomt, og se halvåret fra helvede som dit helt eget personlige ”winter wonderland”?

 

Jeg har altid været glad for at bo i norden. Som skandinaver prøver jeg så vidt muligt at omfavne vinteren i ligeså høj grad som sommeren og nyder, når min by forsøger at gøre det samme. Jeg forsøger altid at støtte arrangementer som skøjtebaner og skihop, men da vi har skullet undvære skøjtebanen i et par år, har det glædet mig at se Snowpark8000’s tiltag. Det inspirerede mig endda til at lave en guide til dig, der også gerne vil ud og nyde naturen, når sneen falder.

 

Vinterbadning

Jomsborg er altid en klar vinder. Det er ikke decideret ekstremsport, men stadig ekstremt godt for kroppen og fungerer som chokbehandling. Din krop nedkøles meget hurtigt, hvilket gør, at dens forsvar kommer på overarbejde. Dette gør, at blodkarrene trækker sig sammen, og chokket udløser en cocktail af endorfiner og adrenalin i blodet. Det er koldt første gang, men de store saunaer kompenserer som regel meget godt.

 

Join de andre vikinger her! // Foto: http://jomsborg.vinterbadning.dk
Join de andre vikinger her! // Foto: http://jomsborg.vinterbadning.dk

 

Snowpark8000

Jeg skrev for en uges tid tilbage om et nyt tiltag i Aarhus, nemlig de 400 meters piste vi får anlagt i hjertet af Aarhus. Og selvom at man ikke er den fødte skiløber, vil jeg garantere en dag med masser af motion og morskab. Er du lidt mere tilskuertypen, men stadig gerne vil snuse til arrangementet, synes jeg, at du skal svinge forbi fredag d. 28. november, hvor de dygtigste danske freestyleskiløbere- og snowboardere får lov at åbne ballet. Hos dem er forventningerne også skruet helt i vejret: ”Jeg har høje forventninger til Aarhus Snowpark. Med den mediedækning der har været og den grafiske illustration, der medfulgte, kan man ikke andet end tænke, at det bliver stort,” udtaler en af dem til riders.dk.

 

Du kan komme og boltre dig i parken og pisterne i Snowpark8000 // Foto: Retry
Du kan komme og boltre dig i parken og pisterne i Snowpark8000 // Foto: Retry

 

Kælkning

Hvis du forbinder kælkning med en flyverdragt og en rød numsefiser og mener, at du da er blevet for gammel til den slags, så opgrader den lidt. Det er nemt at skrue trucks og hjul af et gammelt skateboard og bruge det under fødderne. Ellers er det oplagt at gøre brug af ski/snowboard, hvis du har det liggende. Summa summarum er, at du egentlig ikke skal længere væk end botanisk have, for at finde en god bakke. Og herfra er mulighederne uendelige: du kan sneslide, stå på ski/board, kælke og bygge hop: for hvem ville ikke gerne flyve igennem botanisk have? Et godt råd er, at spare lidt på kræfterne eller tage en snack med, så du ikke går sukkerkold, for tro mig: du får brugt hele kroppen på dette.

 

Tow in ski

Den seneste uges snestorm i USA har allerede åbnet op for deres muligheder. I videoen viser en new yorker, hvordan man forcerer sneen i byen på den mest optimale og cool måde. Dette kan du også sagtens gøre herhjemme. Selv har jeg gjort det adskillige gange på longboard efter biler, og alt du skal bruge er noget til under fødderne, og et reb til at trække dig efter bilen. Jeg opfordrer dog på det kraftigste til at søge ud af byen og finde et utrafikeret område. Det er også markant sjovere, når man kan køre helt uforstyrret.

 

Snowboarding New York City // Film: Casey Neistat

Langrend

Er altid en klassiker. Afhængigt af hvor du er henne, kan du også finde spor at stå i af og til. Er sneen til det, anbefales en tur ud i skovene eller på landet, hvor omgivelser er som taget ud af Lille Per i Sneen. Det er ikke decideret ekstremsport (med mindre man forsøger at følge med en normand), men man kan snakke og hygge sig igennem en hel dag, og før man får set sig om, har man fået de første 10 km i benene.

 

Langrend i Rold Skov // Foto: Pernille Isaksen
Langrend i Rold Skov // Foto: Pernille Isaksen

 

Dette var mine bedste bud på, hvordan du stadig kan gøre brug af naturen på en sund og sjov måde i vinterhalvåret, og undgå at lade dig ruinere af dyre fitnesscentre. Engang imellem er det fint nok at komme helt ned på niveau, slippe sig fri og lege lidt. Det må vi aldrig nogensinde blive for gamle til. Så mød mig i skoven, på toppen og i afterskibaren, det bliver godt!