For vinrebeller og andre med smag for vin er det værd at skrive fredag d. 11. januar bag øret og i kalenderen, for da slår dørene op for Aarhus’ nye naturvinsbutik, Reduktivt. Butikken er drevet af en passion for god vin og en respekt for naturens gang. Manden bag er Rasmus Koller Sørensen, som nok er vinnørd men en anderledes en af slagsen.

Hos Reduktivt vælger du typen af vin, og så sørger Rasmus for resten. // Alle fotos: Rebecca Kirkeby Blach Rossen

I disse dage forbereder Rasmus sig til at åbne det, der bliver Aarhus’ første butik med fokus på naturvin. Fredag d. 11. januar kl. 15.00 kan man være med, når Reduktivt indvies med reception og smagsprøver på, med egne ord, “grumset vin på store flasker”. På Vestergade 62 kan man fremover finde en intim butik med ejermandens specialiteter: naturvin, gode mennesker og bæredygtig fiskekonserves. Ja, du læste rigtigt. Vist nok inspireret af Paris’ vinbarer og helt sikkert drønlækkert. I første omgang kan man købe fiskekonserves til at tage med hjem, mens man i butikken kan nyde et glas røde, hvide eller boblende dråber ved bordet i midten af butikken. Vinene er nøje udvalgt og indtil videre serveret af Rasmus selv. Først og fremmest bliver Reduktivt en butik og ikke en vinbar, selvom stedet også gerne skal invitere til vinsmagninger og snakke. Udenfor åbningstid vil der desuden være mulighed for andre arrangementer og leje af lokalet.

Da VINK møder Rasmus i det endnu ufærdige og rå rum, fortæller han om drømmen om et low-key sted, et vinfællesskab, som man kan svinge forbi. “Det skal være sådan helt med sænkede barrader og nede på jorden og med plads til alle og enhver”. Og hvad er bedre til det end et glas god vin med masser af personlighed?

En ny butik bliver til

Rasmus er en ægte vinnørd, der har arbejdet i den københavnske og aarhusianske restaurationsbranche i flere år som tjener. Han er knap så meget til dyre etiketter og meget mere til vin med personlighed. Måske var det netop det travle restaurationsliv, der nu har fået ham til at ændre kurs og dykke dybere ned i naturvinens verden. Gennem Reduktivt har han i flere år afholdt naturvinsarrangementer i Aarhus, og nu er tiden kommet til at tage det næste skridt.

”For mig er vin levende, og det skal smage som det, det er. Og det er vin”. Sådan beskriver Rasmus nødvendigheden af at holde produktionen så naturlig som muligt.

Naturvin: et personligt produkt

Naturvin handler om at (gen)finde de naturlige processer og droppe fordums stolthed over dyre vinmærkater og champagne-snobberi. Det handler ikke så meget om, hvor druerne er dyrket, men i stedet utroligt meget om, hvordan de er dyrket.

For naturvin er vin uden de store dikkedarer og uden alt for meget manipulation. Vinen har et lavere indhold af tilsætningsstoffer, som eksempelvis svovl, end konventionelle vine. Det gør, at vinens udseende ændrer sig, og ofte er naturvine derfor ”grumsede” i udseende. Det er dog ikke et problem, fortæller Rasmus i kælderen på Vestergade. I stedet er det et vilkår for naturvinselskerne, som tages som et udtryk for netop det, vinen er: mere rå, mere personlig,

”For mig at se skal vin være upoleret. Det skal ikke være stabiliseret i form af tilsætning af diverse ting og sager. For mig at se er det også vigtigt, at en vinmark ikke bliver sprøjtet med pesticider for at holde den i skak. Jeg synes generelt, at naturen er til for, at det skal gå naturens gang, og det er naturen der må bestemme, hvordan det skal udvikle sig”.

Han sammenligner naturvinens forskellighed med Coca Cola, som produceres efter samme opskrift verden over og derfor smager ens. Det gør naturvin ikke, men det er klart en fordel, hvis man som Rasmus elsker at blive udfordret og prøve nyt: ”Jeg synes også, det er sjovere, når vinen udvikler sig naturligt, for så er der mange flere aspekter i det. Det lægger meget mere op til diskussion og overraskelser”.

Når vin er sjovt og jordnært

Hvor København længe har haft en scene og et rum for naturvin, halter Aarhus bagefter og er, i følge Rasmus, præget af en mere klassisk vinopdragelse. Han håber, at Reduktivt kan være med til at sætte fokus på en anden side af vinverdenen også.

Er man ikke bekendt med naturvin, og føler man sig lidt malplaceret ved formelle vinsmagninger, så er Reduktivt netop stedet at gå hen. Her skal vin være for alle, og det skal være uhøjtideligt. Derfor er det også håbet, at butikken kan blive et sted, hvor vin kan smages og diskuteres i uformelle rammer og i venskabeligt lag. Hvor vin kan være sjovt, skørt og stort. ”Det er vine, som udfordrer, som har lidt mere kant og lidt mere nerve,” siger Rasmus, mens vi studerer vinudvalget. Han finder nogle vinglas frem fra en kasse, som er mere robuste og solide end de høje, slanke og porøse glas, man ofte får vin serveret i. ”Jeg elsker de her vinglas. De er lidt mere jordnære,” siger han, mens han viser os glassene, som ligner dem, man får på franske bistroer. ”Glassene minder mig også om, at det jo bare er vin”. Mere indviklet er det trods alt ikke.

Flotte etiketter og spændende historier

Naturvin passer fint ind i tidens trends med økologi og lokale varers mere personlige og unikke stil. På grund af den mere krævende produktionsmetode er den samlede produktion mindre. Vinene har derved mere historie end konventionelle vine produceret på store vingårde. Udvalget i vinbutikken vil derfor også ændre sig løbende.

Rasmus understreger dog, at han ikke sælger naturvin på grund af deres spændende historier: ”Jeg har ikke vin, fordi det har en sjov etiket, eller fordi en sjov vinbonde laver det. Jeg har vin, fordi jeg først og fremmest synes, det smager godt”. Samtidig retter han en lille kritik af naturvinselskere, som især tidligere er gået på kompromis med smagen for naturvinens skyld. Det er dog ikke tilfældet i dag, hvor der er mange gode naturvine at vælge imellem. Om man er til det klassiske, man kender, eller til nye, grumsede og sjove varianter, så skal Rasmus nok lede vej ind i naturvinens verden.

 

Vi glæder os til at smage personlige vine med en kant, når Reduktivt åbner! Du kan finde mere info om eventet her.