cropped-VINK-logo-sort.png

GUIDE: En top 7 over aktiviteter, der kan tø dig op i vinterkulden.

Januar. Synonym med kulde, mørke og sløvhed. Årstidernes svar på mandag morgen. Frosten bider dig i næsen, og du har mest lyst til at gemme dig under dynen, indtil anemonerne begynder at blomstre. Men der er masser af ting, du kan foretage dig, som får dig til at glemme, ja, endda nyde minusgraderne.

 

frostvejr1
Universitetsparken har nogle sublime kælkebakker // Foto: Aarhus Universitet

1. Tag på kælketur i uniparken
Sæt voksenlivet på standby, og væk dit indre legebarn. Den velkendte kildren i maven, når man suser ned ad bakken, kan kurere selv den værste januar-blues. Tag din bedste ven med på en god gammeldags kælketur. I Universitetsparken kan I finde flere gode bakker til formålet. Har du ikke lige en kælk ved hånden? Brug låget fra en af de plastikkasser, du sikkert har stående hjemme i kælderrummet, eller køb et billigt røvbræt i en legetøjsbutik.

 

frostvejr2
Folkene bag Hjemløs i Århus afholdt i december den årlige julefrokost for gadens borgere. Julefrokosten blev til med hjælp fra over 130 frivillige, som havde doneret mad, tøj, drikkevarer og arbejdskraft // Foto: Hjemløs i Århus

2. Køb en gemmer til en hjemløs
På denne tid af året er det guld værd at kunne gå indenfor og skrue op for varmen, men desværre er det er ikke alle, der er så heldige. For byens hjemløse er det en hård tid, når frosten sætter ind. En af de nemmeste måder du kan hjælpe på er ved at købe en gemmer – det vil sige, at du betaler for en hotdog, som en hjemløs senere kan komme og hente. Gemmere sælges i pølsevognene på Lille Torv og over for Salling. For at læse mere om hvordan du kan hjælpe byens hjemløse, så tjek facebooksiden Hjemløs i Århus.

 

3. Læs en bog i Løves Bog- og Vincafé
Det er oplagt at tilbringe vintermånederne hjemme i sin lænestol med en varm kop kaffe og en god bog. Men hvorfor ikke rykke dit læsehjørne ud i byen? I Løves Bog- og Vincafé får du det bedste fra to verdener – en hyggelig café og en inspirerende boghandel. Du kan medbringe din egen bog eller låne et af caféens mange læseeksemplarer. Hold også øje med de litterære aftenarrangementer, hvor du kan høre medrivende fortællinger, opleve nogle af byens spirende forfattere eller fremføre dine egne tekster, hvis du tør.

 

frostvejr3
Det smukke merinould kan købes hos Yarnfreak og er perfekt til huer og halstørklæder // Foto: Yarnfreak

4. Strik en varm hue
Ørerne begynder hurtigt at fryse i det kolde vejr, og der er ikke noget, der varmer, som hjemmestrik. Hos Yarnfreak på Ingerslevs Plads kan du købe lækkert garn i de fineste vinterfarver og få kyndig vejledning om mønstre og teknikker. Har din mormor aldrig lært dig at strikke? Så smut forbi strikkecaféen på Dokk1 og få gang i pindene. Det foregår den første lørdag i hver måned kl. 13.

 

5. Suppebuffet på Globen Flakket
Findes der noget bedre end en skål dampende hed suppe til at holde forkølelsen på afstand? På Globen Flakket kan du hver søndag til torsdag spise dig mæt i to slags suppe med brød og tilbehør. Hvad skal du betale for sådan et festmåltid? Rørende 39 kr. Udvalget skifter, så spørg efter dagens varianter, eller bare lad dig overraske. God appetit!

 

frostvejr4
Hvis du har brug for at blive vækket af vintersøvnen, så skulle du prøve en tur i det blå // Foto: Natur Retur

6. Prøv vinterbadning i Aarhusbugten
Omfavn kulden og spring i bølgerne! Kuldechokket udløser adrenalin og endorfiner i kroppen, så du får det naturligste kick i verden. Husk dog, at du aldrig skal vinterbade alene, især hvis du er nybegynder. I Aarhus kan du blive medlem af forskellige klubber med erfarne vinterbadere, hvor du kan få adgang til omklædningsrum, sauna og andre faciliteter. Vikingeklubben Jomsborg holder til ved Den Permanente, mens Vinterbadeklubben Ballehage huserer ved Marselisborgskoven. De gæve gutter i Natur Retur afholder også kolde badeture af og til – følg med på deres Facebookside.

 

7. Slap af i Spanien
Lyder en dukkert i iskoldt havvand som ren tortur i dine ører? Så forkæl din vinterblege krop med en tur i Grossererbadet i Badeanstalten Spanien. Her kan du nyde et aromaterapeutisk dampbad, få løsnet op i musklerne i massagebassinet eller lade tankerne vandre under regnvejrsbruseren. Tag en velfortjent pause fra sne og slud, og kom afstresset og afslappet ud på den anden side. Husk at booke en tid – 1½ times velvære koster 85 kr.

 

Coverfoto: Gruenbaum