Efteråret er kommet til Aarhus. Det samme er sæsonen for spisesvampe.

Almindelig kantarel // Fotos: Tue Rasmussen & Christian Flinker
Almindelig kantarel // Fotos: Tue Rasmussen & Christian Flinker

 

Skovene syd for Aarhus omkring Moesgaard og Fløjstrup er fyldt med en lang række af landets aller bedste spisesvampe lige nu.

Birkerørhat // Fotos: Tue Rasmussen & Christian Flinker
Birkerørhat // Fotos: Tue Rasmussen & Christian Flinker

 

En svampetur er et aldeles godt udflugtsmål for en søndagstur. Der er ikke noget mere hyggeligt og afstressende, end at gå på svampejagt i bøgeskovens falmende farver. Finder man først et godt område, kan man hurtigt samle nok til en svampesuppe eller stuvning. De mest almindelige spisesvampe i Moesgaard: almindelige kantarel, tragt kantarel, trompetsvamp, karl johan og orange kantarel. Læs mere om de spiselige svampe her, og hvordan du kan kende dem. Det er i øvrigt altid en god ide at bevæbne sig med en god svampebog eller en erfaren svampeplukker.

Rengøring af de friskplukkede svampe // Fotos: Tue Rasmussen & Christian Flinker
Rengøring af de friskplukkede svampe // Fotos: Tue Rasmussen & Christian Flinker

 

Rengør for så vidt muligt svampene i felten og adskil rene og beskidte i mindre åbne bøtter i kurven. Har du ikke mange svampe, så brug en pensel eller børste til rengøringen. Hele svampe opbevaret i kurv eller spredt ud på et viskestykke, kan holde sig i op til en uge i køleskabet. Rørhatte skal spises, afkoges eller tørres samme dag, ellers bliver de slatne og gummiagtige.

Tørrede svampe i glas, kan holde sig i flere år. Opbevares de lufttæt, mister de ikke deres gode smag.
Tørrede svampe i glas, kan holde sig i flere år. Opbevares de lufttæt, mister de ikke deres gode smag.

 

NB.: Man skal være forsigtig, når man beskæftiger sig med spisesvampe. I Danmark findes der flere yderst giftige svampe, og dem skal man have respekt for. Hjemtag derfor KUN svampe, som du er helt sikker på er spiselige.

Tørrede svampe til vinterens madlavning // Fotos: Tue Rasmussen & Christian Flinker
Tørrede svampe til vinterens madlavning // Fotos: Tue Rasmussen & Christian Flinker

 

God svampejagt!