Ceres er måske gået på vandvognen sammen med sine nye beboere, men det er bestemt ikke kedeligt. Nej her svirer du ikke og henfalder i duggede drømme, her realiserer du dem. Er du iværksætter, wannabe eller bare almindeligt nysgerrig, så læs med.

 

vinkimgfileZoQclMKmUuMmzAQJIsJO
Alle fotos: Lisa Larsen

 

Tre mænd og en gudinde

Det var en skinnende grå og pishamrende regnfuld morgen. Jeg vidste ikke besked. For mig var Ceres stadig et bryggeri. Selvom det var længe siden jeg havde bemærket den sur-sødlige maltsky hænge over byen. Trods ignorance og snart gennemblødt tøj rykkede jeg ud for at møde fotografen Lisa Larsen nede i Ceres-krydset og bagefter manden bag Startup City.

Det var første gang jeg satte fod på pladsen ved den store gule Ceres-bygning. Ingen røg fra skorstenene, lutter ubønhørlig regn fra himlen. Tre mænd opkaldte bryggeriet efter den romerske gudinde for korn og frugtbarhed, da de i 1856 gik sammen om at lave øl. I 2008 blev de sidste øl brygget og flasket ud – for bestandigt.

I det vi skråede over pladsen og forbi smadrede bygninger og overbevoksede trappenedgange, kunne det se ud som om, at Ceres gudinden var død. Men endnu vidste vi kun lidt under Lisas medtagede paraply.

 

vinkimgfilemZYIPMHHAEjAcnkZnmIP

 

vinkimgfileyYSHupGLaxGpsMoYXpGb

 

Min opstart
Tommy Dejbjerg Pedersen tog imod os med en sympatiserende kommentar om vejret, mens han pegede på kaffebakken med de orange, røde og grønne kopper på. Vi stod samlet i et af lokalerne i deres kontorfællesskab. Foruden os var der mennesketomt, indtil en våd fyr gjorde smilende entré med et Good morning. Jeg hældte kaffe op og rørte en øko-biodynamisk mælk i, som Tommy havde hentet, da jeg vedkendte mig brugen af mælk i min Joe. Interviewet kunne starte.

 

vinkimgfilefuMYUttQDzKJAGGeeGzn

 

vinkimgfilePKtJAiiVQhdVJHqoqGLI
På billedet: Tommy Dejbjerg Pedersen

 

Startup’s opstart
Idéen til Startup City er udklækket af den erfaring Tommy gjorde sig, da han skulle åbne en Aarhus-afdeling i sit IT-firma. Han og sine folk lavede et iværksætterfællesskab, som de kaldte GeekHouse, hvor deres folk kunne sidde blandt andre iværksættere.
Det var gratis for de iværksættere at sidde der og min idé var, at mine kollegaer, som var sådan nogle midt i fyrrerne og som har lavet IT altid, godt kunne trænge til inspiration.

På den baggrund tog de en masse 22 årige iværksættere ind i fællesskabet, som kunne sidde der, sove der og lave ballade der. Tommy sammenlignede det med et Ungdomshus. Hans firma sponsorerede iværksætterfællesskabet i to-et-halvt år, hvorefter de tænkte, at nu havde de egentlig gjort deres for det kreative miljø – både for de 22 og 40 årige geeks.

I mellemtiden havde milliardæren fra Elcom lagt mærke til dem fra sidelinjen og ville gerne sponsorere dem med midlerne til at rejse et lignende projekt. Da besluttede de, at denne gang skulle projektet lige have en tand ekstra. Det skulle hedde Startup City og være mere seriøst og gå efter dem, der gerne vil vælte verden. I første omgang fik de lokaler nede i Nørrebrogade, til hvilke Tommy knyttede ordene: Grimt og trøstesløst. Men inden længe blev de tilbudt lokalerne i Ceres.

 

vinkimgfileBxagrclkJujUmePDllMw

 

vinkimgfilejEDbSfnTlGrJaOpmOfjw

 

En ramme Ceres
Jeg spurgte ham, hvad rammeforandringen har betydet. Med en verbal pitch, der syntes at formidle hans udtalelse i caps og udråbstegn, fortalte han, hvor fedt det har været.

Der er så meget story-telling i det. Her er den gamle produktionsindustri – brygselskabet og nyttehaven, hvor man tidligere hentede råvarer til køkkenet. Du er tæt på (fortidens) landbrug og produktion, og så sidder vi her og laver noget, der kan sælges i hele verden. Der kan sidde to nørder derovre – han peger på et skrivebord – og sælge noget uden at have fysiske råvarer. Så det er to verdener der mødes, og det er pisse sjovt!

 

vinkimgfilevgtHtBOVUUBgObtALyZH

 

Udvælgelsen
Tommy sagde, at folk står i kø for at komme i Startup City, og at de har måttet afvise hundredvis af ansøgere.
Hvis du kommer herned med en god idé, spørger vi dig, om du er parat til at satse.

I samme åndedrag sagde han, at det koster 1500 kr. at leje en kontorplads der.

Er du parat til at ofre dine byture og skiferie – altså hvor seriøs er du egentlig?
Han fortalte, at der er mange, der gerne vil være iværksættere – eller det tror de, men når det kommer til stykket, tør de ikke forfølge det. Den gruppe vil de gerne luge fra. Man skal mene det, sagde han med lidenskab i stemmen og slog straks efter en spøgefuld krølle på patos-retorikken, i det han sluttede:

Man skal ikke gøre det bare for at være med i rock star ligaen. (…) Der er gået pop i iværksætteri. På godt og ondt, grinte han alvorligt.

 

vinkimgfileyzCCOWnkoaYBFhagAQNN

 

Projekterne
Jeg hældte mere kaffe op i den mosgrønne kop. Ingen af os sad rigtigt ned. Vi stod som i en trekant med røven hvilende på hvert vores skrivebord. En konstellation, der viser at man er aktiv, omstillingsparat (og aldrig nåede at sætte sig før interviewet pludselig var i gang). På min opfordring gav Tommy sig til at skitsere nogle af de projekter, hans kontorfæller har haft gang i. Han indledte med et alt muligt efterfulgt af et glædens suk, som jeg forestillede mig hang sammen med et luksusproblem om ikke at vide, hvor man skulle starte.

Det er små filmselskaber, mediefolk, app-udviklere og andre selvstændige, der holder til i lokalerne, så projekterne er mangfoldige og mangeartede. Han highlighter firmaet AutoUncle, for at illustrere et vel tilvejebragt projekt. AutoUncle er et program, der vurderer den bedste bilinvestering ud fra en række beregninger. De startede lokalt i GeekTown, kom derefter med i Startup City, hvorefter de lancerede internationalt med svensk investering i ryggen.

 

vinkimgfileUEMFpNubXzLeDlhwKxMD

 

Visionen
Det er et sted, der handler om at udvikle idéerne, indtil de kan stå på egne ben, dvs. indbringe kapital. Man kommer herind og sidder, når man har brug for at samtale og sparre om sit arbejde. De fleste kommer ikke ind, hvis de er fuldt optaget af en fase i arbejdet. Det er nemlig socialt og forstyrrende at møde op, fik jeg at vide, men på en måde, der er givende og motiverende.

Ifølge Tommy er Startup City at sammenligne med en kuvøse, hvor idéerne kan få lidt life-support, indtil de er stærke nok til at komme ud i verden. For mig at høre, angik life-support’en ligesåvel iværksætterne selv, som måske ikke tror nok på sig selv endnu. Tommy står klar til at tage imod iværksætterne med åbne arme, såfremt:

Det er stædige folk, der skider på, hvad andre folk siger, og bare forfølger deres skøre idéer – for det er dem, der lykkes i sidste ende.

Jeg går inspireret derfra. Stadig fugtig. Snart gennemblødt om igen. Men det har været det værd at jokke ud i regnen. Mit indtryk var, at rusen lever uanfægtet videre i Ceres-byen som den bliver kaldt. I hvert fald i Startup-City, hvor iværksættere hver dag tør satse på drømme, andre gemmer til natten. Måske inspireret af Ceres som holder stand med murene og slynger sig kompromisløst omkring med vedbenden. Hendes frodighed er ikke længere forbeholdt byggen, men i stedet spirerne i idéernes muld.

Hvad: Startup City – find dem her
Hvor: Ceres Alle 1, 8000 Aarhus C. Tlf.: 26 54 41 53
Hvornår: Har du kontorplads her, kan du komme, når det passer dig.
Hvorfor: Fordi du gerne vil vælte verden.

 

vinkimgfilehKvUFTgobMWAOdMZZijH

 

vinkimgfileDgxIAcOZcCXzZaNsDtQu

 

vinkimgfileQiSPtgOxmVpYYLoiJrYv

 

vinkimgfilekWzKpqzUmCaNVelhYsvd

 

vinkimgfilebMOsEKpLoiSLlTAbLnHW

 

vinkimgfilerixXuDnnIkOQbeZAgxCs

 

vinkimgfilejSqxidRUfDHKXZNmAMaA

 

vinkimgfilekOIlqjHESqDlbfWbjMEO

 

vinkimgfilexHAMXDvVGdNpHQFivmNo

 

vinkimgfilerFVVExXbVjAKdoUqtIQZ

 

vinkimgfilexSTfkYaJdHMiMOoKRxlr