TWIQ Studio er en online platform, der giver talentfulde mennesker i modeindustrien mulighed for at skabe sig et netværk i den ofte hårde branche og vigtigst af alt: At forvandle de spidse albuer til hjælpende hænder. Modebranchen er nemlig alt for konkurrencepræget, hvis man spørger kvinden bag TWIQ Studio, Sille H. Quist Duus, der har startet konceptet for at hjælpe unge modetalenter.

 

Jeg møder 23-årige Sille H. Quist Duus i hendes lejlighed midt i Aarhus, hvor hun bor sammen med sin mand. Hun har valgt at rykke sit arbejdskontor hjem i privaten i disse måneder, hvor hun er højgravid og barselsklar. Vi er omgivet af lækre designklassikere, og i baggrunden kører akustiske udgaver af populære popsange. Der er slik på bordet, og den søde duft ligger let i luften og bliver perfekt komplimenteret af den brusende lyd af den Nikoline-sodavand, Sille knapper op. ”Der er altid slik og sodavand til mine møder”, griner hun.

 

Sille tager chancer – og så er hun ikke bange for at fejle. Det mener hun, at alt for mange ellers er. “Man skal turde kaste sig ud med hovedet først. Der skal nok være nogen, der griber en på et tidspunkt”, siger hun overbevisende. // Foto: Anna Osowo

 

Kvinden og historien bag

Sille udstråler en styrke med sine tindrende øjne, sit tilbagestrøgne hår og sine tatoveringer. Da hun begynder at fortælle om sig selv, afslører hun da også, at hun, siden hun var helt ung, har haft styrke til at gå sin egen vej. Da hun som 17-årig droppede ud af gymnasiet og flyttede til København for at danse på fuld tid, men så brat måtte stoppe karrieren pga. en knæskade, lod hun sig ikke slå ud. Derimod fandt hun frem til, at hun var fascineret af modebranchen. Hun fik job som online-model for Vero Moda og fik derigennem et godt indblik i modebranchen fra et online perspektiv. Her fandt hun ud af, at hun gerne selv ville starte sit eget onlinefirma inden for modebranchen.

 

”Så flyttede jeg til Aarhus og startede som multimediedesigner, for jeg tænkte ”så kan jeg jo selv kode de dér skide sider, jeg skal bruge”. Så var det, at hele TWIQ-idéen ligesom startede”, fortæller Sille. ”Mit CVR-nummer startede ud som en webshop, First TWIQ. Det var for at hjælpe upcoming designere, for jeg kunne se, at de kæmpede gevaldigt derude”.

 

Sille startede TWIQ helt selv, men har i dag 5 ansatte, der alle, ligesom hende selv, arbejder frivilligt. // Foto: TWIQ

 

Webshoppen kom godt fra start, men efter et par år følte Sille dog ikke, at hun havde hjertet med længere.”Jeg blev ikke gladere af at lave et salg, og det er lidt et problem, når man har en webshop.  Så jeg tænkte over, hvad der var kernen i mit arbejde: At hjælpe andre. Hvis jeg kan sørge for, at en masse upcoming talenter, der knokler røven ud af bukserne, kan komme frem og få en fed karriere, så tror jeg på, at jeg får succes. Det var sådan TWIQ Studio startede”.

 

Det var en udfordring for Sille at finde frem til de upcoming designere, hun ville samarbejde med på webshoppen First TWIQ, og derfra opstod idéen med at samle modetalenter på en professionel platform, TWIQ Studio. // Foto: TWIQ

 

Hvad er TWIQ Studio?

TWIQ Studio er en platform for artister i modebranchen. Her kan fotografer, stylister, designere, hårstylister og makeupartister møde hinanden og blive set af andre. Igennem sit arbejde i modeindustrien, fandt Sille ud af, hvor mange spidse albuer, der her er, og det blev vigtigt for hende, at folk i industrien i stedet kunne bruge hinanden konstruktivt. ”Det virker som ressourcespild ikke at gøre brug af hinanden. Men det er min opfattelse, at modeindustrien har lidt svært ved det nogle gange”, funderer Sille.

 

Sille synes det er fedt, at iværksætteri er så meget oppe i tiden, og at folk tør lidt mere end førhen. // Foto: TWIQ

 

TWIQ Studio har været længe undervejs og med god grund, for der er tænkt over selv den mindste detalje. ”Men hvordan fungerer det så helt konkret?”, spørger jeg. ”Man kan gå ind på TWIQ Studio og oprette sig som medlem – lige nu er der tre måneders gratis oprettelse, ellers koster det 14.99 euro om måneden. Det tager ca. 2 ½ minut at oprette sig, og så er man ligesom det igennem. Så har du både en profil og en portfolio. Du kan vælge, om du vil linke til din nuværende portfolio, eller du kan lave en igennem dit medlemskab”, forklarer Sille.

 

Sille har danset ballet og er vokset op med, at der ikke er noget, der hedder, at noget ikke lykkes – så man man bare træne lidt hårdere.

 

Hun fortæller, at man, på samme måde som på Facebook, kan blive venner med andre på siden og skrive til hinanden. Forskellen er bare, at man med en TWIQ Studio-profil får en professionel platform at skrive på, hvilket, ifølge hende selv, opfordrer til seriøsitet omkring arbejdet og en mere konstruktiv tone end på diverse facebooksider.

 

“Tanken bag det var, at det skulle være nemmere at finde artister, for jeg ved jo godt, hvor svært det kan være at finde et kunstnernavn, hvis man ikke ved, det eksisterer. På TWIQ Studio har man samtlige portfolier samlet et sted, super simpelt”.

 

Ikke to arbejdsdage er ens for Sille, og der er altid en mail, der skal skrives eller en detalje på hjemmesiden, der skal rettes. // Foto: TWIQ

 

Modeindustrien har brug for kærlighed

”TWIQ Studio er – og det lyder næsten alt for sødt i denne her industri – lavet på kærlighed”. Sille gør grin med sin egen formulering og mener selv, at hun bliver nødt til at finde på noget, der lyder lidt sejere. Ikke desto mindre argumenterer hun for, hvorfor modebranchen har brug for netop mere kærlighed.

 

”Når jeg er til modeuge og ser de seje folk, der bliver streetstylet, bliver jeg sådan en lille bitte pige, der ikke helt ved, hvor jeg skal gøre af mig selv. Jeg bliver genert og får koldsved og alt muligt. Men når jeg så tager mig sammen og siger ”Hej, du er mega inspirerende – snak med mig”, så svarer de: ”Årh, hvor er det befriende, at der bare er nogen, der kommer hen!”. Det fortæller mig jo noget om, at der løber en masse små sårbare, generte piger og drenge rundt derude, og at modeindustrien faktisk gerne vil lidt mere kærlighed. Kernen er, at vi godt kan hjælpe hinanden, og at vi ikke behøver være så hårde mod hinanden i denne her branche – det er faktisk helt okay at spørge om hjælp. Bare fordi man har Chanel på, kan man stadig godt spørge, hvor toilettet er”.

 

Sille beskriver sig selv som lidt af en workaholic, og det er ikke unormalt, at hun når at skrive 300 mails på en arbejdsdag. // Foto: Anna Osowo

 

Internationale drømme og solidt fodfæste

Sille drømmer om at samarbejde med designskolerne, der, ifølge hende, har et stort ansvar for, at de studerende kommer godt fra start i en hård branche. ”TWIQ Studio er en oplagt mulighed for skolerne, som de burde gribe, og det må jeg jo overbevise dem om, at de skal. Det er en kæmpe mulighed for at få de studerende på tværs af grænser til at kommunikere på en samlet platform. Det er sgu da at tage studieportalen til et nyt niveau!”, griner hun, men der er ingen tvivl om, at hun mener, hvad hun siger.

 

Sille drømmer om at skabe en masse arbejdspladser og på den måde hjælpe endnu flere mennesker end bare medlemmerne. // Foto: TWIQ

 

Det har hele tiden været vigtigt, at TWIQ Studio skulle have internationalt potentiale. Derfor er siden på engelsk, og man betaler i euro via PayPal. Da jeg spørger til den ultimative drøm for TWIQ Studio, er der heller ingen tvivl fra Silles side: hun vil gerne åbne showrooms rundt omkring i hele verden og på den måde gøre konceptet endnu mere internationalt og give artisterne muligheder, de ikke får andre steder. Men, tilføjer hun, mens hendes ben igen lander solidt på stuegulvet: ”Bare det at folk kommer til at kende TWIQ Studio, det kunne fandme være sejt”.

 

// Coverfoto: Anna Osowo