Oplev Aarhus på ny

Oplev Aarhus på ny

Galleri Image i Vestergade har åbnet dørene for alle, der har lyst til at se Aarhus med nye øjne og så i det aarhusianske byrum. Sammen med Aarhus Litteraturcenter har de skabt kunstprojektet FRESH EYES med internationale kunstnere og én lokal.

 

Med kunstudstillingen FRESH EYES kan man opleve internationale fotokunstnere og forfatteres syn på Aarhus. Alle kunstnerne har igennem de sidste tre år besøgt smilets by, dog har én enkelt bopæl i Aarhus, og givet deres fortolkning af vores hverdagsomgivelser. Fortolkningerne har resulteret i en række fotografier af Aarhus samt litteratur, der omhandler byen.

 

Hverdagens æstetik  

Aarhus Litteraturcenter er en del af projektet. Her arbejder man på at styrke litteraturen i Aarhus og mener, at det er vigtigt med friske øjne på byen:

”Jeg tror, det er ret almindeligt, at man bliver blind for sine omgivelser, forstået på den måde at det bliver en del af hverdagen. Når vi skal skynde os på arbejde, eller er på vej hjem fra byen, så er der måske meget, vi ikke lægger mærke til, fordi vi har en indgroet følelse af, at man kender byen,” udtaler Camilla Engkjær Laursen, der er ansat på projekt FRESH EYES.

Camilla Engkjær Laursen står her med den røde FRESH EYES bog, som er udgivet i forbindelse med udstillingen, og fortæller om værkerne på Vestergade. // Alle fotos: Jan Jul

 

Aarhus er blevet gentænkt

Og netop den indgroede følelse har man forsøgt at komme uden om i projektet, hvor byen er blevet gentænkt, og kunstnerne har fået muligheden for at udvælge, hvad, de mener, kendetegner Aarhus.

”Kunstnerne har kunnet se potentialet i de små ting, som er nemme at overse, fordi det for os er helt almindeligt. Den portugisiske fotokunstner Iñes D’Orey har for eksempel taget en række billeder af både meget kendte steder i Aarhus som Musikhuset, men også af steder, man ikke umiddelbart genkender for eksempel en opgang i en lejlighed,” fortæller Camilla Engkjær Laursen, der mener, at vi ikke tænker over det æstetiske potentiale i de her steder.

Hun forklarer: ”Musikhuset har man været i så mange gange, og forventningerne til den forestilling, man skal ind og se, forhindrer muligvis én i at stoppe op og rent faktisk se på, hvor man er.”

 

Fotokunst og litteratur i byrummet

Caroline Langdahl og Søren Johannsen har været blandt de mange, som har besøgt udstillingen. De mødte begge op for at opleve kombinationen af fotokunst og litteratur, og de er vilde med at opleve værkerne i byrummet:

”Det er kunst for alle. Det er dér, hvor alle færdes. Det at udstillingen skal give et indtryk af Aarhus, men samtidig er i Aarhus by, og ikke bare er lukket inde i et galleri, det er et super fedt princip,” udtaler Søren Johannsen begejstret, og Caroline Langdahl roser den danske kunstner Maja Ingerslev, der er blandt de mange internationale: ”Hun har noget andet end de andre, fordi hun har været her hele tiden. Hun har kunnet få billeder af alle sæsoner og har udnyttet den fordel.”

I baggården ved Galleri Image kan man gå på opdagelse og se fortolkningerne af Aarhus.

 

En aarhusianer i flokken

Maja Ingerslev er bosat i Aarhus, og er blandt de 11 fotokunstnere i FRESH EYES. Til udstillingen har hun skabt ti nye fotografier i en serie kaldet “Season is Home”, hvor hun har videreudviklet hendes arbejde med iscenesatte papirklip og fotografier i forhold til naturens udvikling i løbet af årstiderne i Aarhus.

“Jeg vil gerne med serien “Season is Home” udfordre fotografiets forhold til virkeligheden og vores oplevelse af natur, virkelighed og forestilling,” forklarer Maja Ingerslev, og hun har en klar idé om, hvad hendes serie skal give de mange gæster til ferniseringen:

”Værket giver beskueren mulighed for at få hver deres egen personlige oplevelse og tanker omkring billederne. Der er mulighed for, at de herigennem kan genopleve deres forhold til årstiderne og de grønne steder i Aarhus.”

 

Et frisk perspektiv

Og det er netop i år aktuelt at se på Aarhus med friske øjne, da byen er kåret til at være Europæisk Kulturhovedstad under temaet rethink, men ifølge Camilla Engkjær Laursen fra Aarhus Litteraturcenter, er det altid relevant at se nærmere på Aarhus med friske øjne: ”Jeg mener, at det altid er sundt at få et frisk perspektiv på tingene, på verden og på sig selv.”

FRESH EYES udstillingen kan opleves i byrummet omkring Galleri Image i Vestergade frem til d. 17. december 2017.

Skriv en kommentar