NORTHSIDE 2018: MØD DE FRIVILLIGE

NORTHSIDE 2018: MØD DE FRIVILLIGE

Du ligger måske i sengen nu her. Og du har sikkert lidt tømmerbobs. Men var i går ikke for fed? Vi tager hul på anden dag af NorthSide 2018 og tiden flyver afsted. Derfor sender vi lige en tanke og en tak til de frivillige, som har lagt – og lægger – timers arbejde i at få festivalen op at stå, men også til at køre, mens vi andre står og rocker til musikken med en fadbamse i hånden.

 

Der er nemlig rigtig mange af dem – de frivillige. Faktisk er der mere end 5.000 frivillige, som laver alt fra at tjekke armbånd, være pantsamlere, stå i bar, være crowd safety og meget mere. Vi har talt med et par stykker.

 

SARAH, 26 & MARIA, 25: ARBEJDER I ARTIST-OMRÅDET

// Alle Fotos: Siri Hilton Gammelgaard

Til dagligt er pigerne helt almindelige studerende, men de her dage omgås de årets artister. De får da også lige en high five med på vejen fra Gili og Kesis crew, mens jeg taler med dem. “Artisterne er altså bare virkelig flinke,” fortæller de.

Det er pigernes første år som frivillige på NorthSide, og årsagen til at de sidder her i dag er faktisk fordi, de deltog som almindelige gæster sidste år…. og det var en skuffelse. Ikke musikken, menneskene eller pladsen. Men vejret ødelagde deres oplevelse. Så i år er gummistøvlerne skiftet ud med klipklapper og sneaks, og nu kan de “tjene billetten fra sidste år ind igen,” forklarer de.

De arbejder 16 timer i streg fra klokken to om eftermiddagen til klokken seks næste morgen. Så da jeg mødte dem i går aftes, havde de stadig natten til gode. Men humøret er højt og de keder sig ikke. Der er nemlig meget variation i det, de laver. De skal både stå for at servicere artisterne, stå for opvask, skifte due og indimellem ‘vogte porten’.

Derfor har de også et godt indblik i, hvad der sker backstage. Og særligt ryger der mange øl indenbords hos artisterne, griner pigerne. Udover glæden ved øl – som mange af os jo nok kender – er der også nogle af artisterne, som har særlige præferencer til indretning og interiør i deres private rum. Eksempelvis ønskede Björk meget specifikt 25 hvide håndklæder i hendes rum.

 

Pigerne sidder ved porten her, som stod åben, da jeg mødte dem. Det var dog ikke meningen, så de fik lige en reprimande fra deres overordnede om, at porten skal være lukket, og at de skal være strikse med at tjekke armbåndene. De lukker den og jeg efterlader dem, så de nu kan fortsætte deres vagt.

 

ANDREAS, 24 OG CREW: AREBJDER I DEN BLÅ CENTER BAR

Her langes øl over disken, når baransvarlig, Andreas, og hans team fra Studenterlauget på BSS er på vagt.

Andreas har været frivillig af mange omgange, og han forklarer det således: “Jeg kan godt lide at give noget, men omvendt kan jeg også godt lide at tage,” fortæller han. Så der skal være en balance. Han elsker at møde nye mennesker. Derfor har han også været frivillig på Studenterlaugets buddy-program, som betyder, at man tager sig af de udvekslingsstuderende, når de kommer til Aarhus. Han har selv været afsted, og der havde han glæde af, at de lokale tog hånd om ham. Derfor ønsker han at gøre det samme for andre.

Flere af de frivillige fortæller, at den største motivation for at deltage som frivillig på NorthSide er sammenholdet, som man får med de andre. Derudover spiller billetten naturligvis også en væsentlig faktor.

De kender hinanden fra Aarhus Universitet, hvor de alle læser på BSS og nu mingler på tværs af studier og årgange. De samlet 120 på dette års NorthSide. Mange er dem har været frivillige andre steder også. En hos ungdommens Røde Kors, en som tutor på studiet og ellers deltager flere af dem i de studiebladet, case competitions og andre studierelevante aktiviteter.

Hvorfor? Her er svaret helt enkelt hos de fleste af dem: CV’et. For det at have et skarpt CV, der indeholder frivilligt arbejde er nødvendigt i deres branche.

Hvad søger de ved det frivillige arbejde? Kompetencer. “Hos Røde Kors fik jeg erfaring med projektledelse,” forklarer en, mens en anden fortæller, at hele pointen med frivilligt arbejde for hende er at netværke.

Men her på NorthSide handler det bare om at hygge. Med gæsterne og med hinanden.

Du finder dem midt på pladsen mellem grøn og blå scene. De vil helt sikkert gerne sige hej!

 

VINK sender derfor her en opfordring. Smil til en frivillig!

– Og fortsat god festival!

Skriv en kommentar