Ude foran Godsbanen spurgte en fremmed: ’Hvad kan jeg forvente af i aften? Skal jeg indstille mig på at græde eller på at grine?’’ Jeg smilte og trak lidt undskyldende på skuldrene. Min respons var ærlig nok, for StorySlam er en stemning, der skabes i et nu.

StorySlam er en måde at være sammen på. Frem for at finde fortællingerne på en skærm eller formidle dem fjollede med GIFs, bør vi samle os i samme lokale, se hinanden i øjnene og slå ørerne ud. Det eneste det kræver er de rigtige rammer, og disse er der sørget for.

’’Til StorySlam ser du et rigtigt menneske – uden andet end sig selv og sin fortælling – [Det foregår] uden manuskript og med risiko for at gå i stå, lave fejl, glemme, grine ad sig selv – alt det, som livet også er.’’  Ordene kommer fra Annette Petersen, som er ansvarlig for arrangementet.

SEKS MÆND ÅBNER OP

’’Det bliver en helt speciel aften’’, påpegede Annette dengang i januar, ’en aften, hvor seks mænd vil fortælle noget om dem selv, hvilket jo er ret så atypisk’’. Hujen og klapsalver tog til og fyldte rummet med stemning.

Erik berettede om dengang, hvor havde trodset havets kræfter. Eskild fik os ind på landjord igen, men stormvejret fortsatte oppe i hovedet. Han lukkede os ind i sine tornadoagtige tanker om selvudvikling. Med små armbevægelser, men velformulerede sætninger, fik han publikum med op på et metaplan, som var både seriøst, selvironisk og ærligt, lidt ligesom hans datter, der med en alvorlig mine havde påpeget, at fraskilte Eskild var‘helt vildt alene”.
Men at være alene kan også være forbundet med massere af frihed. Emil tog os med tilbage til dengang, han blev hønseavler. Forældrene var på ferie, så han havde huset for sig selv. Det blev en tid rig på æg og nye nabobekendtskaber.

Kurt delte sin erfaringer om alarmsystemer og kærlighed, hvorefter Hans fortalte om sin første gang – for sådan en er der jo med alting. Denne drejede sig om dengang, hvor han var i seng med en mand fra Københavns Universitet. Det havde været turbulent og med paralleller til sætningen: ’’What happens in Vegas, stays in Vegas’’.
Derefter tog vi til Finland, hvor Søren var på tur med gutterne. I følge ham, var han den mest erfarne i gruppen, men denne gang han havde glemt det lange stykke af sine zip-offs, og måtte i stedet vandre i bare ben – en ren buffet for myggene. Den løftede, påmindende pegefinger måtte han i stedet pege mod sig selv.

DET UPERFEKTE MENNESKE

Konceptet er inspireret af det amerikanske ’’The Moth’’, som er et initiativ, der giver en scene til det talte ord. Annette håber, at StorySlam kan skabe genkendelighed blandt lytterne:

’’ Gennem fortællingerne vil vi give et rum til at dele noget af det, vi er fælles om – så vi ikke sidder ene og alene bag hver vores skærm og forledes til at tro, at vi enten er unikke eller ensomme – eller begge dele.’’.

Du kunne, lige så vel som jeg, være den på scenen. For det er blot almindelige mennesker, der har sagt ja tak til tilbuddet. StorySlams deltagere er ikke nødvendigvis erfarne – kun på sig selv og sin egen livshistorie.

CHAMAPGNEGALLOP I DÅSEØLSFORMAT

Formatet vil gerne skabe afslappede rammer, og teamet bag søger aktivt at trække ’’forestillingen’’ ud af konceptet. Et eksempel på dette er en smule lys på publikum, hvilket skaber en form for ligevægt. Der er nemlig ikke nogen, der er ene om at blive eksponeret. Fortælleren på scenen kan nemlig se sit publikum i øjnene.

Desuden vil StorySlam invitere dem, der ikke normalt kommer i teateret. Dem, der måske forbinder det med noget elitært, som er henvendt til de intellektuelle og kultureliten. Og her forsikrer Annette om, at‘StorySlam er alt andet end det!’’ .

GØDNING FRA OG TIL BYLIVET

Slam er defineret som en gødningsform, der består af et finkornet materiale. Ligeledes kan det siges, at StorySlam er en form for gødning, der nærer Aarhus’ byliv.

Måske er du en af dem, der sidder i et cafévindue, studerer mennesker i gågaden og opdigter historier om, hvem de er, og hvor de er på vej hen.
StorySlam giver dem en stemme. Vi lukkes ind, for de åbner op, og det er altså en oplevelse, der – selvom det er store ord – gøder medmenneskeligheden!

Næste StorySlam løber af stablen den 27 februar klokken 20:00 med temaet ’Jeg frygter…’’. Sæt et kryds i kalenderen, for billetter kan kun købes på dagen. Billetsalget starter klokken 19.15 og koster 60 kroner inklusiv en kold dåseøl.

Mere information om StorySlam kan findes her.

 

//foto: Stefan Kjær Olsen