Landbruget er flyttet ind midt i det kreative miljø på Godsbanen i centrum af Aarhus som Madsamling. Det giver dig mulighed for at købe friske råvarer og møde producenterne, der står bag noget, der ligner en alternativ gårdbutik. 

I et råt, charmerende skur i det kreative miljø hos Institut for (X) på Godsbanen er Madsamling Aarhus rykket ind. Det giver nu aarhusianerne mulighed for at handle friske og lokale råvarer direkte fra avlere og producenter.

De tre unge, mandlige værter for Madsamling Aarhus har altid haft en stor interesse for fødevarer og bæredygtighed. Men det var først, da de stod med det tomme lokale på Godsbanen og spekulerede over, hvad de skulle bruge det til, at det gik op for dem, at de kunne gøre Madsamling i Aarhus en realitet.

Konceptet Madsamling stammer fra Frankrig, og det giver dig som forbruger mulighed for at komme tættere på de mennesker, der står bag de lokale kvalitetsprodukter, som udbydes – alt fra olier, kød, vin til frugt og grønt. Efter at have oprettet en gratis profil på Madsamlingens hjemmeside, bestiller du de råvarer, du ønsker, og efterfølgende onsdag eftermiddag slår du et smut forbi Godbanen for både at afhente dine friske varer og ikke mindst for at møde alle de interessante og engagerede mennesker, der står bag de enkelte produkter.

D. 28 marts 2018 slog værterne dørene op til første onsdag med Madsamling, og vi var med for at møde nogle af de passionerede og inspirerende lokale avlere og producenter til en eftermiddag, der var fyldt med handel, smil og interessante samtaler og høj summen.

madsamling, madsamling aarhus, landbrug, vinkaarhus, vink aarhus, mad, marked,
// Alle fotos: Rebecca Kirkeby Blach Rossen

Fynsk Gourmet Olie

På Vestfyn bor en nørd af en landmand, som efter at have spekuleret længe over, hvordan han dyrkede landbrug, besluttede at lægge sit landbrug om og gøre det hele lidt bedre. I dag producerer han gourmet rapsolie på gule blomster. Peter Lærke Simonsen nørder med sit håndværk for meget skånsomt at skabe det bedst mulige resultat med den bedste smag, selvom det kræver både tid og en masse opmærksomhed.

Peters svigerinde Annemette mener, at vi danskere skal blive bedre til at finde ud af, hvilke råvarer vi selv har i Danmark og så dyrke dem. Og det gælder både for producenterne og os forbrugere. Hun slår også fast, at vi forbrugere har ret til at vide, hvad vi får, og hvor vores råvarer kommer fra. Det er en vigtig mission, som producenterne kan være med til at kæmpe for via Madsamling. ”Det er det, madsamlingen kan. Det er det der med at bygge bro. Her står vi inde på Godsbanen, og varen her er produceret på Vestfyn,” fortæller svigerinden.

Derudover ser Peter en stor fordel ved, at de som producenter kan komme tættere på deres købere, og at vi dermed kan lære af hinanden: ”Det er også vigtigt for mig som landmand at komme ind og få feedback,” forklarer han.

Familien fra Vestfyn har et meget stort ønske om, at forbrugerne og landbruget skal arbejde sammen og blive bedre til at mødes ved madsamlinger og i de lokale gårdbutikker.

madsamling, madsamling aarhus, landbrug, vinkaarhus, vink aarhus, mad, marked,

Store Lyngdal Frilandsgrise

Niels Jensen er gårdejer og manden bag Store Lyngdal Frilandsgrise. Han definerer de fire forskellige spegepølser, der ligger som smagsprøver på bordet foran ham, som pølser til fire forskellige anledninger. En til dem, der kan lide oksespegepølse, en til mænd, en til kvinder, fordi den smager lidt af slik grundet fennikel, og sidst en som kan sætte gang i en ordentlig fest. Den sidste er en stærk chillispegepølse, som uden tvivl gør én lidt tørstig efter våde varer.

Om konceptet Madsamling siger Niels: ”Det er lidt ligesom Airbnb bare for fødevarer”. Han uddyber og fortæller, at Madsamling gør det lettere at være forbruger, hvilket han mener er den helt centrale fordel.

Om hans grise forklarer han, at de lever hele deres liv udendørs i skov med kuperet terræn. Det gør, at de får god motion, og at kødet derfor bliver meget mere lækkert. Niels’ økologiske grise lever, som grise gjorde for 200 år siden, og det kan smages.

madsamling, madsamling aarhus, landbrug, vinkaarhus, vink aarhus, mad, marked,

MOderne DAnsk VIn

I Kolding ligger en lille familievirksomhed, som producerer dansk vin af højeste kvalitet. Vinbonden Kim Madsen gør en dyd ud af at forklare, hvordan han med specielle arter af danske druer har fundet frem til de helt rigtige vine for ham. Han pointerer også, at det er vigtigt at holde fast i det, vi kan i Danmark, i stedet for eksempelvis at forsøge at producere vin af druer som ikke hører til herhjemme.

”Det er dansk. Det er dejligt. Det er fra Kolding,” siger han henslængt, mens han hælder vin op til de nysgerrige handlende. En kvinde siger om den røde dessertvin lavet på frosne druer, at den er speciel og anderledes, så hun lige skal finde ud af, om hun kan lide den. Han smiler stort og bekræfter, at det er lige den reaktion, han er ude efter, når folk smager første gang.

Kim er med i hele seks forskellige madsamlinger, og han er meget stor fan af konceptet. ”Det er fedt, at der langt om længe er startet noget i Aarhus. Jeg håber virkelig, det her kan blive bæredygtigt,” tilføjer han.

madsamling, madsamling aarhus, landbrug, vinkaarhus, vink aarhus, mad, marked,

Jysk Naturkød er skotsk højlandskvæg

Heidis familie navngiver deres skotske højlandskvæg, børnene rider på dem, og de gør en dyd ud af at tage sig godt af dyrene, de senere skal spise. ”Det betyder noget for os, at dyrene skal have det godt. Det er ikke bare en eller anden ting nede i en køledisk,” siger hun med stolthed.

Det hele startede, da Heidi og hendes mand ønskede at lære deres børn, hvor kød kommer fra, og at det på ingen måde er ligegyldigt, hvad man spiser. Derfor købte de for otte år siden en ko med en kalv i maven og en kvie. De behandlede de skotske højlandskvæg med respekt og masser af kærlighed. ”Så en dag kom min mand hjem og sagde, at han nu havde købt en besætning på 16,” fortæller Heidi om, hvordan deres lille familieinteresse blev til en forretning.

”Den oplevelse, vi har hver dag, vil vi gerne give videre,” forklarer Heidi og slår fast, at konceptet madsamling er en mulighed for netop det. ”Det er bare et fantastisk koncept, fordi her har vi mulighed for at møde kunden og fortælle historien om de her fantastiske dyr,” pointerer Heidi og fortsætter: ”De har det godt, når de går på marken, og de gør det, de alle er bedst til og det, de er skabt til”.

madsamling, madsamling aarhus, landbrug, vinkaarhus, vink aarhus, mad, marked,