Creativity World Forum er et internationalt forum for kreative hoveder og entreprenører, som Aarhus, i forbindelse med Kulturhovedstaden 2017, havde fornøjelsen at præsentere. Konferencen blev afholdt i Musikhuset, Ridehuset og ved 30 andre lokaliteter i byen, som eksempelvis LYNfabrikken, Dokk1, Kunsthal, Godsbanen, Domen m.m. Med over 2000 deltagere fra over 21 lande – iværksættere og internationale, såvel som nationale, speakere – summede byen af kreativitet!

 

Med budskabet om, at der findes kreativitet i alt og alle, er vi blevet ledt igennem et hav af oplæg, nogle mere interessante og relevante end andre. Som en del af Arts fakultetet på Aarhus Universitet, skulle min hjerne lige omstilles til at gentænke kreativitet i form af iværksætteri og marketing. Med mit studie er jeg vant til at se kreativitet gennem en lidende kunstner, og det var nu meget rart med et afbræk fra sansning og det sublime. På konferencen blev kreativitet nemlig gjort til noget praktisk, hvilket man, foruden markedsføringen af en sofa (Bolias indslag), også skal lære at bruge i livet.

 

Kreativitet i alle!

Kreativitet er nemlig sådan en del af os, at det ligeledes har skabt os, skabt hele menneskeligheden. Sådan tog hjerneforsker Peter Lund Madsen os igennem en rejse i hjernen og menneskets udvikling, udvandring og udviskning – fra neandertaler til homosapiens. Hvad der ellers ikke umiddelbart faldt mig ind som kreativitet, kunst eller entreprenørship, blev i dets grundvold det mest kreative indslag, der ligeledes huskede os på, at der også ligger en kreativitet i at få os til at grine.

//Foto: Kio Jørgensen

 

Kreativ frokost

Selv til frokost kunne vi ikke blive fri for kreativiteten. Til konferencens breakout session begav vi os ned på LYNfabrikken, hvor der var lagt op til debat omkring urban gartnering, mad og resurser. Her fik vi serveret et lækkert måltid af hjemmegroet grønt – hvad for noget grønt, der egentlig var tale om, er jeg ikke helt i stand til at svare på. Ligesom jeg heller ikke helt kan redegøre for, hvilke gastronomiske værker jeg ellers begav mig ud i. Men det smagte fornøjeligt i forlængelse med min gode samvittighed!

//Foto: Thea Egestrand

 

Kreativitet i tilværelsen

Tilbage på et rent æstetisk plan snakkede den østrigske designer og filminstruktør Stefan Sagmeister om det skønne i livet; Hvordan det skønne og det kreative er med til at skabe glæde, og således funktionalitet og produktivitet i tilværelsen. Med det kom Sagmeister frem til, at mennesket har en fælles forståelse for, hvad det er skønt. Det kommer til udtryk gennem former og farver. Dermed kunne Sagmeister konkludere, at skal man frembringe kreativitet, må man sætte lidt kulør på tilværelsen i dets materielle forstand; i form af arkitekturen, og ikke mindst, infrastrukturen.

Ved konferencens første oplæg argumenterer designer Tom Kelley også for, at kreativitet er en egenskab, der skal trænes. Ligesom jeg forhåbentlig også bliver bedre til at skrive de her artikler. Det er altså ikke nok, at man bare er kreativ, som Peter Lund Madsen argumenterede for, at “vi” alle er, eller at det miljø, vi begår os i, alene fremmer vores kreativitet. Vi er altså nødt til at passe og pleje vores kreativitet, hvorfor sådanne konferencer er vigtige at tage til!

 

Kreativitet for menneskeligheden!

Men endnu vigtigere var budskabet om, hvordan vi kunne udnytte kreativitet til at udvikle og skabe produkter, der er til gavn, ikke bare for spisestuen, men for hele menneskeligheden. Hertil kom det mest interessante og rørende oplæg fra Googles kreative leder Steve Vranakis, der på en rejse til Grækenland blev så berørt af flygtningekrisen, at han i løbet af 36 timer formåede at skabe en app, der kunne forsyne flygtninge med alle de væsentlige og praktiske informationer, der måtte være, når man strandede på en Græsk ø. Det er dét, vi skal bruge kreativitet til, hvilket også var konferencens sidste budskab. Hvordan kan vi hjælpe hinanden til at udvikle os og udvikle verden til et bedre sted for alle!

//Foto: Thea Egestrand