Ikke en klink på lommen? Sur mælk i køleskabet? Sidst på måneden? Fortvivl ej; Aarhus bugner af gratis kultur.


Godsbanens indgang 3A, Udstilling af Hans Morten "Teatrum Mundi" // Alle fotos: Emma Morel
Godsbanens indgang 3A, Udstilling af Hans Morten “Teatrum Mundi” // Alle fotos: Emma Morel

 

Pengepungen begynder at protestere mod film i Paradis, guldalder på Aros og eksklusiv lyd i Musikhuset. Du mangler kulturelle indspark blandt regnbygerne og æggemadderne derhjemme. Men der er masser af kulturelle tiltag, som du kan give dig i kast med, selvom du må erklære dig klinkløs.

 

k2

 

Hvor at lede?

Er man til litterære arrangementer, digtoplæsninger og poetry slam, er der ofte ting at bide på, ganske gratis; Løve’s Bog- og Vincafé har ofte oplæsningsarrangementer. HAPS bliver, inden for sæsonen, afholdt på HQ. Litteraturcenteret holder til i Godsbanens lokaler og afholder ofte forfattermøder, oplæsninger o.lign. Desuden holder boghandleren Kristian F. Møller på Store Torv indimellem små lanceringer, hvor en forfatter eksempelvis kommer og læser op fra en ny udgivelse og tager imod spørgsmål fra publikum.

Et andet, jævnt sikkert sted at holde sig ajour med, er Godsbanen. Her foregår jævnligt forskellige gratis arrangementer, som små ferniseringer, udstillinger og alternative musik-koncerter.

En tredje lokation der ofte byder på gratis arrangementer, er Musikhusets foyer og café. Her spilles ofte små kammer/kor/symofoniske koncerter, især i weekenden. Hvis man ikke har noget imod at bruge en lørdag i selskab med Aarhus’ fornemme pensionister, er dette et hyggeligt lille tiltag.

 

k3

 

En klinkløs weekend

Den forgange weekend vovede jeg mig gennem regnbyger og vandpytter. Jeg måtte have kastet lidt kultur i hovedet. Mod Kristian F. Møller for at høre forfatter og digter Brian Ørnbøl læse op og fortælle om skriveprocessen bag sin nye udgivelse: “Kredsløbsforstyrrelser”. En digterisk novellesamling, en digterisk oplæsning, en digter der har kastet sig ud i novelleskrivning. Alt i alt et ganske fint arrangement, der bidrog til lidt inspiration og eftertanke om livets overgange.

Hold dig opdateret med kommende arrangementer i Kristian F. Møller her

 

Derfra: Ned mod Godsbanens interessante arkitektur, for at få smidt lidt farve i øjnene. Og det fik jeg: Teatrum Mundi. En lille, overskuelig udstilling af kunstneren Hans Morten. Midt i det rå, afpillede rum, med skævt loft og store ovenlys-vinduer, hænger voldsomt farverige malerier og beklæder væggene. Med sin abstrakte struktur, som bliver til menneskelige skikkelser på fjernt hold, nodepapirs-lapper og klovnemotiver, er der lidt til enhver smag. Om ikke andet brænder de skrappe farver sig fast på nethinden, på en grå lørdag.

Udstillingen går indtil d. 27. august og er ganske gratis. Læs mere om udstillingen her

 

Mine fødder tog mig, efter den lille udstilling på Godsbanen, op i Musikhusets café. Her var allerede godt fyldt, så jeg tog mig friheden til at smide fødderne over garderoben og nyde musikken lidt på afstand. Denne formiddag stod i kammermusikkens tegn, fremført af trioen “Aurora” bestående af klaver, fagot og klarinet. En, i hvert fald for det uerfarne øre, fint fremført lille koncert. Der blev spillet stykker af bl.a. Mozart, Junge, Beethoven og Llyod, hver med en lille, ofte pudsig og personlig, præsentation.

Kalenderen skifter fra dag til dag, det er muligt at holde sig underrettet her

Er hverken overvældet eller skuffet. Er mæt. Bare mæt. Tørsten slukkes med mælk. Den er mindre sur nu. Let sødet. Af Mozart og Brian. Og Hans.

 

k4

 

Hvad: Gratis kultur
Hvem: Diverse kulturinstitutioner
Hvor: Overalt i Aarhus
Hvornår: For det meste
Hvorfor: Fordi man har brug for at få kastet lidt kultur i hovedet, selv når man er håbløs broke.
Mønt: Gratis