Infinity: Et møbel til musik og mennesker

Infinity: Et møbel til musik og mennesker

Hvorfor ser de sådan ud? Hvem har lavet dem? Og hvad er deres rolle? Spredt rundt på pladsen er forskellige møbler placeret. Møblerne er med til at skabe et socialt rum, som muliggør mødet mellem musik og mennesker. Mathias Vinter og Lasse Cha er to af de designere, som har bidraget til de rammer, vi lever i under festivalen.

Vi mødes med Mathias ved den store cylinderformede træinstallation i det sydvestlige hjørne. Lige foran os står en kvadratisk S-kurvet konstruktion i krydsfiner. Mathias Vinter og Lasse Cha er begge næsten færdige som designteknologer fra VIA i Herning, og har været blandt vinderne i konkurrencen om at designe det ”perfekte festivalmøbel.” Deres bud hedder Infinity, og står fire steder på festivalpladsen.

Møblet holder sig selv i spænd uden lim, skruer eller bolte // Foto: Jonas Kjærsgaard

Bæredygtighed

Opgaven fra NorthSide lød: Skab det perfekte festivalmøbel. Mathias og hans kompagnon gik i gang under devisen ”så bæredygtigt som muligt.” De to gutter gav sig i kast med deres fortolkning af, hvad det efterhånden ret flertydige begreb kan betyde. ”Møblet er konstrueret fuldstændig uden brug af lim, skruer og bolte. Det er kun krydsfinerplader,” fortæller Mathias om sin kreation, ”De S-formede elementer holder hinanden i skak, og udvider sig med fugt, så det bliver kun stærkere.”

Møblet tog en måned at designe og en at teste. At Mathias har arbejdet med dette produkt længe og intenst, afspejles i hans fortællelyst. Han kender sin kreation intimt. Vi sætter os på hug: ”Elementerne er fuldstændigt symmetriske. Det har betyder at materialespildet er minimalt” forklarer Mathias.

Du finder møblet – sikkert i varierende anvendelse – fire steder på pladsen // Foto: Jonas Kjærsgaard

Funktion

Hvordan skal Infinity så bruges? ”Det er det sjove ved et festivalmøbel. Du ved ikke hvordan folk anvender det. Hvis du designer en spisestuestol, har du en rimelig ide om, hvordan det bruges,” forklarer Mathias og fortsætter: ”Her afspejles diversiteten af mennesker i den blandede anvendelse. Babyer, der kravler. Mødre, som forsøger at holde styr på dem. Gamle mennesker, punkere, osv.” Der opstår altså et element af medskabelse i funktionen, og derfor følger Mathias med i og analyserer, hvordan folk anvender møblet under festivalen.  

”Derudover så er møblet ikke alt for komfortabel,” siger Mathias pludselig. ”Et ukomfortabelt møbel?” siger jeg uforstående. ”Ja, festivallen fortalte os at ’der er flere røvballer, end siddepladser’.Gæster skal ikke sidde ned hele tiden.” Mathias og Lasse har derfor gjort møblet komfortabelt nok til at man kan tage sig et hvil, men for ukomfortabelt til en lur. ”På den måde skabes der et naturligt flow i siddende festivalgæster,” forklarer Mathias.

De S-kurvede elementer skaber et møbel lige nøjagtig komfortabelt nok // Foto: Jonas Kjærsgaard

Æstetik

Funktion og bæredygtighed har tydeligvis været i højsæde, men hvad med æstetikken? ”Det er selvfølgelig en balance, fordi bæredygtighed i konstruktionen blev prioriteret højt. Men samtidig er det vigtig at møblet er lækkert at se og røre ved. Det skal invitere til leg.”

Og Infinity er også æstetisk et ret interessant møbel. Især siddende på hug helt tæt på. Studér, hvordan elementerne er sammenfattet. Nyd præcisionen i S-formerne og de elegante kurver i Infinity.Mathias er stolt over at have sit design med på NorthSide. ”Det er fantastisk at se sit design i funktion. Faktisk at have sit navn på noget, der bliver brugt af tusindvis.”

Kom helt tæt på og studer detaljerne i konstruktionen // Foto: Jonas Kjærsgaard

Festival: Mere end musik

I vores ”festival åbner” beskrev vi, hvordan en festival er en pop-up bydel. Hvordan en festival ”er mere end en bunke koncerter samlet på samme sted i et par dage.” Mathias Vinter og Lasse Chas møbel Infinity er et sublimt eksempel på, hvordan festivallen som et socialt rum, skabes af mange forskellige genstande.

Skriv en kommentar