Rullen er træt. Falaflen er ikke frisk. Alt imens kvaliteten er styrtdykket, er prisen røget i vejret. Hvorfor stiller vi os som forbrugere ikke mere kritiske overfor en så sørgelig udvikling på de ruller, som vi ellers ynder at indtage lige fra frokosttid til døgnets sidste timer?

Jagten på de friske råvarer

Hvis man jagter den gode falafeloplevelse i Aarhus, så skal man som udgangspunkt lede længe. Byen er fyldt med steder, som sælger de populære kikærtekugler, men det er dog de færreste, der formår at leve op til selv de laveste forventninger af en madoplevelse.

Trætte hives falaflerne op af fryseren og smides dovent i frituren for anden gang, inden de får selskab af udmattet icebergsalat og creme fraiche dressing.

Creme fraiche dressing. For helvede. Et åbenbart nødvendigt onde, der uden smagsmæssig forsvarlighed stadig florerer i den danske restaurationsbranche. Som en fordansket erstatning til den oprindelige tahindressing, der rent faktisk arbejder med og ikke mod smagen af falafel, klæber den brødet til ganen som sørgmodig lim.

13662430_10209380920067276_629236442_o
// Illustration: Mathilde Ronja

 

Og hvad med tilbehøret? Hvor er den syltede majroe, der ikke blot er en fornøjelse for smagen, men også for øjet? De syltede agurker? Hvor gemmer den friske smag sig? Det gode håndværk?

Måske bag skamfulde erkendelser af at kunderne øjensynligt er fuldkommen ligeglade. De samme kunder, som på selv de bedste asiatiske restauranter nødvendiggør muligheden for at bestille en totalt uinspirerende halv grillkylling med slatne pomfritter, ærgerligt iceberg og… du gættede det: creme fraiche dressing.

Hvor bevæger man sig så hen i Aarhus, hvis man rent faktisk gerne vil have en ordentlig falafel? Hvis man rent faktisk stiller krav til den mad, som serveres?

13682336_10209380919787269_162448393_o
// Illustration: Mathilde Ronja

Der er endnu håb

Heldigvis behøver man ikke cykle de fem kilometer ud til Falafelmanden i Bazar Vest, selvom det absolut er turen værd. Her finder man nemlig de savnede ingredienser, der for undertegnede udgør falafelrullens helligdom – og så er falaflerne selvfølgelig friske. Han er da også den eneste i bazaren, som må sælge den gyldne snack, så man skal ikke spørge mange for at finde ham – og så er han lige til højre inden for døren.

Også hos Falafel King ved Rutebilstationen serveres friske falafler med det traditionelle tilbehør og med et ekstra pift af mynte. Dette er klart mit bedste bud på en ordentlig falafel i midtbyen og absolut et besøg værd.

Insisterer man på sin creme fraiche dressing, så er det stadig muligt at finde en ordentlig rulle. Royal Shawarma Bar i Ryesgade fortjener også et shoutout – mest fordi de tilbereder både brød og falafler på stedet og på bestilling.

Dermed er fraværet af de syltede sager tilgiveligt, og måske er det bare en smagssag. Eller også er det en fordanskning af en ret, som vi i Aarhus forhåbentlig også ville kunne lide i sin oprindelige form. Denne skribent synes i hvert fald, at vi skylder at give det et skud.