Hver dag smider danske supermarkeder tonsvis af gode varer ud, enten fordi de er over sidste salgsdato, er kommet til skade, eller simpelthen er blevet tilovers. Det er kød, grøntsager, brød, dåsemad, slik, sodavand, blomster, potter, pander, sæsonvarer og alt muligt andet. Alle disse ting ender typisk i skraldespande bag supermarkederne, også selvom der er rigtig mange brugbare varer imellem; i nettet med appelsiner er der måske en enkelt, som har fået et tryk, men resten er fine. Stegepandens kant er blevet bøjet. Remouladen er en dag over sidste salgsdato. Med andre ord varer, som i bund og grund stadig kan bruges, men af logistiske, juridiske eller æstetiske grunde er uønskede som salgsvarer.

Det er der flere og flere, som er blevet klar over, og en del af disse har igennem flere år både sparet penge og afhjulpet madspild ved at fiske de mange gode varer op af supermarkedernes containere, som ellers var kørt til forbrændingen. De bliver betegnet “skraldere”, og fotograf Klaus Dreyer har fulgt to forskellige skraldehold på jagt. Det er hhv. Steffen Sand og Annbritt Jørgensen, som til dagligt driver Skraldecaféen, og Liv Moeslund Ahlgren, Jenni Hannika og Martin Seaton, som bor i kollektiv, hvor de stort set kun lever af skraldemad.

// Fotos: Klaus Dreyer