Talk Town er en festival, der åbner op for en midlertidig ”samtale-by” med feminisme, køn og ligestilling som emner. De sidste fire år har festivalen fundet sted i København med stor succes og 2500 gæster ved den sidste. Nu kommer samtale-byen til Aarhus.

“Skal Talk Town til din by?” Det var et punkt på programmet, da Line Jacobsen forrige år besøgte Talk Town i København. “Ja det skal da til Aarhus,” tænkte hun og tog derfor derhen. Hun anede dog ikke, at hun, ti minutter senere, ville være dén person, der skulle få det til at ske.

I dag er Line Jacobsen projektleder og talsperson for Talk Town Aarhus, der på lørdag d. 28. september for første gang slår dørene op for en dag, hvor emnerne køn, ligestilling og feminisme er i højsædet. Festivalen har både koncerter, debatter og workshops på det kulørte program, hvor omkring 90% af aktørerne er fra Aarhus.

Koncert med Følsom Front til Talk Town København // Foto: Mai Staunsager

Aarhus har brug for Talk Town 

Da Line først havde sagt ja til at være med til at få samtalebyen til Aarhus, kontaktede hun alle de kønsinteresserede-, feministiske- og LGBT-venlige -grupper, hun kendte til. De kunne alle blive enige om i hvert fald én ting: Aarhus manglede noget som Talk Town.

“Der er vildt mange gode foreninger, men de er alle sammen isoleret i deres egne bobler. Jeg håber, at vi med Talk Town kan facilitere, at folk mødes på kryds og tværs og ser hinanden i øjnene,” fortæller Line.

Et år efter er Line med styregruppen på ti personer og godt 40 frivillige endelig klar til at byde de mange aktører og publikum velkommen til en dag, hvor der både skal diskuteres samtykkelov, øremærket barsel og ligestilling på arbejdsmarkedet. Der skal spises kage fuldkommen skamfrit og læres selvforsvar. Der skal vises feministisk porno og højtlæses menstruations-digte. Aktørerne spænder bredt fra de store, landsdækkende som Information og Dansk Kvindesamfund, til de mindre Aarhus-kendinger som Øst For Paradis og Kvindemuseet.

Publikum til Talk Town København // Foto: Maj Staunsager

Festdag som 8. marts  

Når to af punkterne i indholdsfortegnelsen kaldes “Intersektionen” og “Embodyment” kan man måske ikke forvente, at hele den århusianske befolkning føler sig inkluderet i programmet. Det er også en af de udfordringer, styregruppen har haft – at få programmet og retorikken til at rumme både de garvede feminister og de mindre indforståede.

“Det er jo ikke godt, at det virker fremmed for andre, men det kan også være trygt for nogen, hvis man ellers oplever at være utryg, fordi man måske ikke er den person, der er allermest velkommen i den her verden,siger Line, som dog mener, at Talk Town Aarhus er for alle, uanset om man ved, at intersektion betyder krydsning mellem flere identiteter eksempelvis at være både kvinde og homoseksuel.

“Talk Town er dels for dem, der er i gang i Aarhus i forvejen, så de kommer ned og har en festdag. Altså endnu mere end 8. marts. Men det skal også være sådan, at hvis man er en lille smule nysgerrig, så kan man komme alligevel,” fortæller Line Jacobsen.

Om blot fire dage starter Aarhus’ første version af Talk Town. Line ser frem til en hel dag i samtale-byen, der både rummer seriøse samtaler, men også glimmer og bobler. Hun håber, det bliver en dag, hvor folk kan blive oplyste, og at det kan være med til at normalisere feminismen. Hun glæder sig til, at en masse ligesindede kan mødes om det, de synes er vigtigt.

“Man kan altid diskutere, om Talk Town er løsningen, men det der betyder noget for mig er, at nu sker der noget; nu mødes vi!”

 

// Coverfoto: Tanja Cearreta