Af Tine Bjerregaard Jensen & Karoline Noer

 

“Døden er en del af os, så lad os tale om den”. Sådan lyder budskabet fra den kunstneriske platform WunschMachine. Deres nyeste sansevandring hylder døden og giver plads til både begravelsesritualer, dans på kirkegården og gravøl. VINK var med på Nordre Kirkegård på Trøjborg for at opleve, hvad der hører sig med, når man siger farvel.

Som at være der selv: Sæt dette lydklip i gang, når artiklen læses og brug flere af dine sanser i læsningen.

 

Selvom de fleste af os nok forbinder kirkegårde med både død og sorg, bruges kirkegården også til meget mere end sorgprocessen over en afdød. En gåtur igennem kirkegårdsstierne med podcast i ørene eller kaffe med veninderne, er slet ikke unormalt at opleve i det religiøse rum. Alligevel har tanken sikkert naget de fleste af os en gang eller to. “Overskrider vi nogens grænse og invaderer vi andres privatliv, når vi går igennem kirkegården uden at skulle “besøge” nogen?

Sansevandringen, ligesom denne, fandt sted i oktober på Nordre Kirkegård. // Foto: WunschMachine

Børn og døden skal kunne hænge sammen

Med efterår i bøgetræerne over os, begynder sansevandringen. Performer Alaya Riefensthal begynder at gå ned ad stien, og vi følger trop. Kort efter stopper hun op, vender sig om og begynder at spille på sin harmonika, mens hun i samme øjeblik bryder ud i sang.
”Nu må I gerne tage høretelefonerne på,” siger hun efter sin sang. Vi bliver mødt af brusende bølger og susende vind, og tankerne forsvinder let ud til en strand langs Vestkysten. Imens gåturen igennem kirkegården begynder, aftager lydene lidt. I stedet høres små bidder af samtaler med børn, ældre, gravere og stenhuggere.

Der høres bl.a. om, hvordan stenhuggerne udvælger gravstenene og former dem, hvordan de vedligeholdes, og hvad der typisk ønskes, at der skal stå på dem. Hertil høres en lille drengestemme stolt fortælle, “at på min skal der stå, at jeg bedst kan lide at lege med Hannibal.” Der er ikke noget som børneglæde, som kan berige et så tabubelagt emne som gravstensudvælgelse.

Da VINK møder Helga Rosenfeldt-Olsen, kunsterisk leder på WunschMachine, til en snak efter den overståede gåtur, er taknemmeligheden tydelig at mærke.
”Vi er blevet overvældet af, hvor godt FARVEL er blevet taget imod, og hvor mange mennesker, der faktisk utroligt gerne vil se døden i øjnene.”

Da projektet startede, var det nemlig kun tilrettelagt børn. Døden og børn er måske ikke lige den kombination, som de fleste af os ser som naturlig, men særligt derfor så WunschMachine behovet. Det skulle være helt okay at stille spørgsmål til døden, eller at få lov til at dele med skolekammeraterne, at man kendte nogen, som lige var død. Men hen af vejen oplevede WunschMachine, at forældrene næsten ikke kunne holde sig væk – de ville også være med. Og sådan opstod FARVEL til det voksne publikum.

Sansevandringen bød bl.a. på dans, her ført an af performer Alaya Riefensthal. // Foto: WunschMachine

Vil du brændes eller begraves?

Måske siger WunschMachine dig ikke lige umiddelbart noget – det er også helt okay. Med Helga Rosenfeldt-Olsen i front for scenekunstgruppen, forsøger WunschMachine at bruge scenekunstens sprog til at skabe forbindelser. Helst helt udenfor teatrets vægge. Det kan måske lyde lidt flippet, men i praksis forsøger gruppen at stable performances på benene, som publikum selv bliver en del af. Præcis som med FARVEL, hvor publikum selv får lov til at følge med rundt, røre ved jorden og smage på gravøllen. Vi blev, så at sige, selv til kunst – en del af værket.

Imens vi går rundt imellem gravpladserne, hører vi forskellige folks perspektiver af de opgaver, der hører til begravelser. Om de praktiske ting som gravsten og kister, om folks egne ønsker til deres begravelser samt flere historier fra børn. Helheden af disse samtalebidder, trækker tankerne omkring begravelse væk fra sorg og tabet af en elsket, og frem til et mere praktisk ståsted. Dette har været vigtigt for Helga og Alaya – FARVEL skulle ikke kun omhandle sorgprocessen og selve døden, men i stedet give et praktisk indblik i alt det omkringliggende ved døden. Hvordan skal din gravsten se ud? Vil du brændes? Skal der plantes træer eller blomster ved dit gravsted?

Undervejs på turen, stopper flokken op et par gange for at opleve forskellige former af det sanselige aspekt. Her gnides duftende vand i hænderne og jord både duftes og røres ved. Sammen med både sang og efterårsglæde i træerne, får ordsproget “af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jord skal du igen opstå” en helt ny mening.

Blandt fortællinger om døden og sorg, gik vi i stilhed blandt kirkegårdens mange gravsten. // Foto: Tine Bjerregaard Jensen

Begravelse midt under sansevandringen

FARVEL handler ikke om religion, eller hvad man tror på, der kommer efter livet. Og af netop denne årsag valgte WunschMachine heller ikke at inddrage en præst i deres fortællinger. ”Her er plads til, hvad der sker netop på kirkegården som rum. At det er 180 centimeter, at kisten graves ned af graveren eller hvilke jordtyper, der gemmer sig under gravstenene.”

Alligevel er tanken om, at vi invaderer folks privatliv, svær at slippe. Det er da lige indtil, at vandringen går forbi en begravelse. Selvom det knuger noget i maven, at blive konfronteret med døden så direkte, oplevede vi, hvordan de sørgende stod der, og både smilende og grinende holdte om hinanden i efterårssolen. Med nikkende smil, fik vi lov til at gå lige forbi, og selvom en begravelse aldrig er sjov, er den en del af livet. Og disse mennesker fejrede et liv i stedet for at begræde det.

Efter den oplevelse, var det lettere at nyde hvert et sekund af sansevandringen. Turen satte nogle tanker i gang, stillede spørgsmål og besvarede andre, som man ikke vidste, man lå inde med. Ude på den anden side, med en sjat gravøl i maven, følte vi os som helt nye mennesker. Genfødte, friske og fulde af livsglæde. Og en ny yndlings gå-rute var opdaget.

Måske ikke helt et FARVEL til WunschMachine

Om FARVEL vender tilbage kunne de to kvinder ikke helt spå om. Der er et håb, men samtidig skal der også gives plads til andre projekter. Netop nu er de ved at lægge de sidste brikker på plads til den kommende lyd- og performancevandring HAVEN. Den kommer til at handle om havens kulturhistorie og betydning for os mennesker.

Du kan opleve lyd- og performancevandringen HAVEN i 2021, som bl.a. spiller ved Vemmetofte Kloster & Gisselfeld Park i Faxe kommune, Forundringens Have i Ringkøbing Skjern kommune, Tambours Have m.m. Vi håber i hvert fald på, at se dem i Aarhus igen!

Sansevandringen sluttede med små beskeder på sten. “Jeg er stadig bange, men det hjalp lidt”. // Foto: Tine Bjerregaard Jensen