FRA REDAKTØRERNE:
Her i december vil VINKs skribenter byde ind med forskellige jule-artikler, som hører ind under VINKs forskellige redaktioner. Her er et bidrag fra Byliv-redaktionen.

“Det ‘jul, det ‘cool, det nu man hygger sig bedst.”

Sådan siger den moderne poet og rappende juleengel MC Einar. Og jeg tillader mig at være enig i dét fænomenale udsagn. For julen den ER cool, og det er bestemt også der, hvor man hygger sig bedst. Alligevel kunne jeg godt tænke mig at gradbøje den lidt. Julen er nemlig MEST cool og MEST hyggelig, når den foregår i Aarhus. Smilets by bliver for en kort stund til julens by. Det er fortryllende.

 

I min optik behøver man ikke gøre noget sindsoprivende for at få malket mest muligt ud af den fortryllende julestemning i julens by. Tværtimod. Du behøver nemlig ikke aktivt at opsøge julen – den opsøger dig.

Og netop derfor er det svært at finde én konkret ting, som jeg forbinder jul i Aarhus med. Men får jeg en pistol for panden, kan jeg måske alligevel godt krybe til korset – som en højt elsket julefigur – og indrømme at gåture ned igennem strøget i Aarhus for mig indkapsler julen perfekt. Det lyder banalt, men der er noget særligt over det. Noget helt særligt.

 

I år havde jeg min frygt for, om Aarhus, smilets by, igen kunne blive til julens by midt i en krisernes tid. Men det kunne den. Julebelysningen ved Salling må undværes, men det overlever vi. Det er savnet, men det er ikke en tragedie på lige fod med de oldgamle græske.

For de gyldne, glimtende LED-guirlander hænger stadig over hovederne af folk på strøget. Folk, hvis blik rummer julestress og juleharmoni på én og samme tid.


Med de blikke omkring en, lysene foroven og julemusikken spillet af diverse halvamatøragtige acousticbands kan en tur langs strøget altid få sin berettigelse. Om man går alene i sine egne tanker, blandt folk, man holder af, eller folk, man ikke holder af, er nærmest underordnet. For man er for en kort stund i verdens navle. Julens centrum.

Det er altså dét, jeg synes, er mest cool ved Aarhus om julen. Strøget – der, hvor jeg hygger mig bedst.

// Foto: Kio Jørgensen Ng