VINK har set 'r8Dio - Live i Gulvhøjde' - Skal du også?

Fra sommerhusets ro til skibets pulserende energi, tager “r8Dio – Live i Gulvhøjde” sit publikum med på en uforglemmelig rejse gennem lyd og performance

I mere end to år og 188 afsnit af podcast-fænomenet Undskyld vi roder har det dynamiske makkerpar Klavs Bundgaard og Allan Sindberg bygget den fiktive radiostation r8Dio op – med missionen om at nå danskerne i gulvhøjde. I 2023 har liveshowet med titlen “r8Dio – Live i Gulvhøjde” premiere, hvor radiodirektør og kulturkonge Klavs Bundgaard vil fortælle om, hvad r8Dio egentlig går ud på. Hans samarbejdspartner og guldfugl, Allan Sindberg, der er radiovært, programchef, DJ og markedsføringsansvarlig, bedre kendt som “smørstemmen fra Ikast”, vil bidrage med sine mange talenter, herunder stærke musikalske indslag.

Torsdag d. 16. november kl. 19 i Musikhuset i Aarhus var VINK til stede for at opleve makkerparret i gulvhøjde.

Et smugkig ind i forberedelserne

Inde i den mørke sal summer det med lavmælte stemmer, der i spænding venter på, at de to træstole, der står placeret i højre side af scenen, skal blive indtaget. Over de to stole hænger en lampe, der afgiver et svagt orange lys, som oplyser scenen og et stort træchatol, der står placeret til venstre for stolene. Bag træmøblerne hænger et lærred på bagvæggen, hvor et stillbillede af idyllisk sommerhusinteriør bliver projekteret op og sætter scenen for showet.

Den lavmælte summen blandt publikum bliver et øjeblik senere til et hujende bifald, da Klavs Bundgaard træder haltende ind på scenen kun iført morgenkåbe. Klavs sætter sig klagende ned i den ene træstol, og en lang monolog om et nyerhvervet tilfælde af brok bliver tilføjet til listen af kulturkongens mange skavanker. Monologen bliver afbrudt af Allans indtog på scenen, der nu veksler til en ny klagesang om Allans hektiske tur til sommerhuset. Som publikum får vi i denne sommerhusscene et indblik i makkerparrets forberedelser til showet, hvor en dialog om graden af show-elementer finder sted. Klavs holder fast i, at showet skal være en talk med show-elementer, og ikke omvendt. Som publikum sidder man nysgerrigt tilbage – spændt på hvad showet vil bringe.

                                                                                                         Illustration: Anne-Louise Trebbien                                                            

Et show med talk-elementer

Salen bliver igen mørk, og publikum klapper, da Allan, nu som DJ Butter Voice, træder ind på scenen for at sætte gang i showet. Træchatollet, der tidligere var en del af de rekvisitter, der indgik i sommerhusscenen, er nu blevet til en DJ-pult, og lampen med det dæmpede lys i loftet, er blevet udskiftet med discokugler. DJ Butter Voice troner energisk frem bag pulten, og tung bas fylder lokalet med hurtige, elektroniske rytmer. Publikum klapper i takt, og den elektroniske musik glider over i titelmelodien til podcasten, idet Klavs Bundgaard træder ind på scenen.

“Hvad er r8Dio?” Et spørgsmål, der starter Klavs’ talk, og mødes med et enstemmigt svar fra kulturkongen selv: “En kæmpe succes.”

På lærredet bag makkerparret fremgår et slideshow med pointer, som de hver især fremfører, hvor de forklarer, hvordan r8Dio er blevet til dén kæmpe succes, som den er i dag. Efter diverse punkter er blevet fremført tiltager showelementerne og kulminerer i en koreograferet dans.

Desværre får Klavs, midt i dansens eufori, en gammel danseskade at føle, som er endnu én af tingene på hans lange liste over skavanker. Mens Klavs hviler sig, deler han anekdoter fra sin tid i børneteater, og kontakten til publikum tager til. ”Skal du tisse, hente øl eller begge dele?”, spørger han lettere irriteret, men med et glimt i øjet, når folk rejser sig og forlader salen.

Publikumsinddragelse medvirker til skabelsen af showet

Publikum bliver inddraget på en unik måde, der kulminerer i et liveprogram fra salen, kaldet “r8Dio drama”. Klavs og Allan inddrager tre publikummer fra forreste række – Sanne, Leif og Kristina – som får forskellige roller i dét radiodrama, der er ved at udspille sig for øjnene af os. Sanne og Kristina skal op på scenen og lave lydeffekter til en anekdote, som Klavs har fået Leif til at fortælle om sit arbejde som smed. Klavs og Allan udfører en levende rekonstruktion af episoden, hvor Leif har fået en glød ned i sin støvle, mens Sanne og Kristina leverer lydtapetet til fortællingen.

Da Sanne og Kristina igen indtager deres trygge pladser på forreste række, henvender Klavs sig til publikum: “r8Dio er Titanic, og vi vil bare have jer med om bord,” erklærer Klavs til et begejstret publikum. Publikum inddrages yderligere, idet de tildeles roller som sæler, isbjørne og isbjerge, der spiller videre på metaforen om r8Dio som et skib. Med hinanden i armene, vugger publikum fra side til side som isbjerge, der driver i bølgerne. Sælerne og isbjørnene skal på Klavs’ signal rejse sig og bryde ud i dyrelyde.

Showet balancerer elegant mellem det langsomme og det hurtige, show- og talk-elementer, repræsenteret ved Klavs og Allan, der på imponerende vis skaber en uovertruffen underholdningsoplevelse for publikum. Hvad der starter som en talk med show-elementer, udvikler sig til et spektakulært show med talk-elementer.

                                                                                                              Illustration: Anne-Louise Trebbien

Hvis I selv vil nå at opleve showet “R8Dio – Live i Gulvhøjde”, er der stadig billetter i Odense, Esbjerg og København. I kan finde billetter her.

Coverbillede // VINK Aarhus