Podcasten er det mest demokratiske medie, vi har. Alle kan lave en, og alle kan sige, hvad de vil. Alligevel er podcastproduktioner mest noget, der hører til i hovedstaden, selvom vi ligeså godt kan lide at blive oplyst herovre i det mørke Jylland.

10’erne vil altid blive husket for opdagelsen af det nye vidunder-medie, podcasten. Alle mediekanaler, bloggere og privatpersoner skulle have en. Det er der også god grund til. For udover podcastens demokratiske funktion, passer podcast-mediet perfekt ned i vores moderne liv, hvor vi søger fordybelse og indblik, men samtidig gerne lige vil ordne opvasken, løbe en tur eller hvor vi bare har brug for lydligt ’selskab’ i vores individualiserede samfund.

For at podcasten fortsat kan beholde sin demokratiske status, bliver vi også nødt til at værne om et bredere podcast-fællesskab, også udenfor København, hvor der er mulighed for at spare, hjælpe og blive inspireret af hinanden. I forlængelse af den store mediedebat om, hvorvidt de danske medier skal bredes ud over landet, er svaret: Ja. Dog synes jeg ikke, at Radio24syv skulle stå for skud for den beslutning. Det handlede vist om noget politisk, har jeg ladet mig fortælle. Men generelt synes jeg, at det er på tide at bevise, at man kan lave andet en provinsiel bonderøvsradio i Aarhus. Det er trods alt også her, at de fleste journalister bliver uddannet.

Center for Podcasting 

Derfor har foreningen Center for Podcasting nu åbnet sine døre i vores egen lille storby, Aarhus. De holder til i Rosensgade ved USE Studio, men vil fremover byde på inspirationsaftener, workshops og networking på Lynfabrikken i Vestergade. For eksempel startede indvielsen af Center for Podcasting i Aarhus ud med et oplæg af Carsten Holm, vært på P6 Beat, der fortalte om at rykke rødderne op i København for at starte sin karriere i Aarhus. På den måde er han med til at bane vej for en opfattelse af, at man sagtens kan være en DR superstar og arbejde i den kreative medie- og lydbranche, også selvom man ikke bor i København.

Oplæg på lynfabrikken // Alle billeder: Anders Worup

Center for Podcasting er en non-profit interesseorganisation, og med et medlemskab er man med til at sikre, at dansk podcasting trives og styrkes. Det giver adgang til events, viden og netværk med andre podcastere og podcastinteresserede, foruden mulighed for leje af professionelle studier (dog i København). Det koster 100 kr.- om året som studerende, men resten af året vil alle arrangementer i Aarhus være gratis. Derfor opfordrer Center for Podcasting alle journaliststuderende, podcastere og podcastinteresserede i byen til at kigge forbi og bakke op om et podcastfællesskab i Aarhus – fordi vi også har en stemme! Hør bl.a. Carolines eksotiske fortælling om en chaibar i Tunøgade.

Podcast-dage

Næste arrangement for Center for Podcasting i Aarhus bliver afholdt på Lynfabrikken d. 18/11, kl. 17:30. Her kommer Karen Straarup, podcastredaktør på P3, der også lige er rykket tilbage til Jylland fra København, forbi til en snak om, hvordan de arbejder med podcasts på P3, og hvilke tendenser man skal holde øje med i det store hav af podcasts. Der vil også være rig mulighed for at snuse til foreningen og netværke.

Derudover er der mulighed for at tage til podcast-workshop dagen efter, d. 19/11, når Frontløberne indvier deres nye podcast-rum. Her kan du få svar på, hvordan man går i gang med at lave en podcast og hvilke udfordringer, der venter, når man giver sig i kast med en podcast. Så hvis du sidder inde med en podcaster eller passion i maven, så kom forbi de to arrangementer, hvor man kan få gode råd og inspiration med på vejen, samt mulighed for at netværke og bidrage til en større stemme i Aarhus.