cropped-VINK-logo-sort.png

I denne udgave af Closet Crash besøger vi Sara-Marie i hendes lejlighed på havnen. Petit, storøjet smykkekunstner og tidligere medejer af vintagebutikken Pladask.  Når man møder Sara-Marie, undres man over, hvor store mængder cuteness, man egentlig kan komprimere og samle i et så lille menneske. Blandet med endnu større mængder iværksætter-drive og stor begejstring for kreative DIY-eksperimenter. 

 

1
Sara-Marie, 23 år. Studerer Æstetik og Kultur på Aarhus Universitet. Kjole: fra Genbrug i Løkken. Sko: ASOS. Alle billeder // Camilla Bak.

 

Havnebyggeriernes kraner er Sara-Maries naboer og hun er meget fascineret af dem. Vi sidder i lang tid på hendes altan den formiddag, vi besøger hende, og stirrer på dem, deres insektbevægelser og strukturer. Havnens tyndbenede industri-dyr. De er søde, på en måde.

 

2
Udsigten fra Sara-Maries vindue

 

Sara-Marie er ret vild med byggepladsernes rå trashyness og havnebeatet blander sig med Billy Holiday’s stemme indefra. Hun har inviteret os på kaffe og Holi i sin lejlighed, virkelig nice sted at være (finder fx en lille træsky. Det er en lampeskærm.) Man behøver ikke at tage sin sko af, for i Sara-Maries familie er alle kvinderne så små, at de bliver nødt til at have deres høje hæle på hele tiden.

 

3
Buksedragt: Rita Blå’s Lopper i KBH.

 

 

Dødsboernes skatte, små spor

 

Sara-Marie er nok det menneske, der ejer mest tøj af alle jeg kender. Rigtig meget fundet i vintageforretninger, på loppemarkeder og i genbrugsbutikker (sommetider finder hun små ting i lommerne på det tøj, hun køber, små spor fra den tidligere ejer). Er næsten altid iført i meget bløde ting, fake fur, sommetider velour. Lidt fluffy. Har en ting for skulderpuder, papillitter og udskæringer, en lille crazyness.

 

4
Bluse: Rosenkrantz Genbrug.

Jeg studerer med Sara-Marie og møder hende ret tit. Og jeg har aldrig stødt ind i hende, hvor jeg har tænkt: Åh-åh. That’s not good. Hun ligner altid noget meget dyrt og fråderen. (Kunne ikke være mere irriterende. Sommetider ved jeg ikke engang hvorfor vi er venner. JO, jeg gør. Self.)

 

Fake fur med dyreprint: Fremtiden i KBH (genbrugsbutik, hvor Sara-Marie arbejdede engang). VIDUNDERFUND (2. jakke fra venstre): Genbrug i Arden, Escada. 3. jakke fra venstre: Loppemarked i Amsterdam. 4. jakke fra venstre: Genbrug i Løkken. Velourbukser: American Apparel
Fake fur med dyreprint: Fremtiden i KBH (genbrugsbutik, hvor Sara-Marie arbejdede engang). VIDUNDERFUND (2. jakke fra venstre): Genbrug i Arden, Escada. 3. jakke fra venstre: Loppemarked i Amsterdam. 4. jakke fra venstre: Genbrug i Løkken. Velourbukser: American Apparel

 

Noget sødt: Sara-Marie kom til at introducere genbrugskonceptet til sin bedstemor, der nu er meget entusiastisk fuldtidsbruger (forestiller mig en lille, elegant og letbenet dame, der er så tiny, at hun kan smutte mellem folks ben og snuppe alle de bedste ting på markederne).

 

Bluse med udskæringer og høj krave. Og store øreringe: Sara-Marie er en lille sucker for dem. Bluse: oprindeligt H&M. Fundet på Flangstang Marked. Øreringe: Monie - Gerda Lynggard.
Bluse med udskæringer og høj krave. Og store øreringe: Sara-Marie er en lille sucker for dem. Bluse: oprindeligt H&M. Fundet på Flangstang Marked. Øreringe: Monie – Gerda Lynggard.

 

 

Pladask

 

Sara-Maries butik Pladask var et kærlighedsbarn. Kom til verden efter en intens første date, der varede en lille times tid. Syg forelskelse.

Let me bring you back: Scenen sættes en tømmermændsdag i Sara-Maries liv (sikkert stadig fråderen med tømmermænd. ARG). Hun møder tilfældigvis sin barndomsveninde, Ida, de drikker kaffe og catcher lidt op. Senere nede i Graven finder hun ud af, at en lille genbrugsbutik skal lukke. De to piger, der ejer den, siger, at lokalerne er fri til overtagelse, men at Restaurant Mefisto måske skal bruge dem på et tidspunkt. Huslejen i psyko billig. Hvis du vil have stedet, kan du hente nøglen om en time, siger de.

Et helt fucked tilfælde. Sara-Marie ringer til det første menneske, hun kommer i tanke om: Ida, hun tilfældigt har mødt til tidligere på dagen. Spørger, om de ikke skal være butiksejere og/eller forældre til en lille genbrug. Det skal de, bliver de enige om. De er faldet pladask for Pladask (JA.). Et lille, shaky hurra, tror jeg.

 

Bluse: Prag i KBH
Bluse: Prag i KBH

 

Pladasktiden blev en lille æra på en måneds tid. Virkelig sjovt, siger Sara-Marie. Sjov tilsat money, faktisk. Da Pladask måtte lukke, fordi lokalerne skulle overtages, var der et lille overskud. Sådan ét, man kan tage til Island for (exactly the right amount, tænker jeg).

Sara Marie adopterede alle usolgte varer, så hele Pladask er nu opmagasineret i hendes kælderrum i form af flokke af giner og sække – parat til at blive pakket ud igen på et tidspunkt. Håber. One never knows!

 

8
Bluse: Prag i KBH

 

Orgelpiber

 

Sara-Marie har leget lidt med elektronisk musik og selvstændigt erhvervsdriveri (HÆHÆ), men hendes seneste projekt er smykkedesign. En lille håndværkskunstner.

Smykkerne nedenfor er en del af hendes nye kollektion, hun tænker at navngive pibe. Nogle af smykkerne minder lidt om orgelpiber, see?

 

Smykker af rør og kvadrater made by Sara-Marie. Lille spoiler: Snart åbnes måske en webshop, hvor du kan købe dem. OH! Oh!
Smykker af rør og kvadrater made by Sara-Marie. Lille spoiler: Snart åbnes måske en webshop, hvor du kan købe dem. OH! Oh!

 

TUSIND TAK til Sara-Marie! Jeg har en lille fornemmelse af, at det godt kan komme til at betale sig at følge hende lidt (that girl is going places. Bliver sjovt at se dem, tror jeg).

Vi smutter igen nu. Men vi ses om et par uger til 2014’s sidste Closet Crash før juleferie. Gonna miss u out there! (Hvis I kommer til at savne os, så kan I tjekke tidligere crash-ofre ud, AdrianMaria Cecilie og Amalie.)

Præ-decemberkys <3