Sker det lidt for tit, at resterne i dit køleskab lider deres endeligt i skraldespanden og ikke i din mave? Så er der hjælp at hente hos ernæringsekspert og blogger Kathrine Forster. VINK var med, da Kathrine holdt madplanworkshop.

 

Fotos: Rikke Egebæk Vadstrup
Fotos: Rikke Egebæk Vadstrup

 

”Er der nogen, der har en god opskrift på gæstemad?”. Det er sidst på eftermiddagen, otte kvinder sidder om et bord, som flyder med kogebøger, madmagasiner og halvfærdige ugemadplaner. Jeg ser ud ad vinduet, og mens jeg indstiller mit blik på Domkirken i horisonten, foretager jeg en mental gennemgang af mine egne hofretter. ”Altså, jeg laver altid chili con carne”, udbryder en af kvinderne pludseligt. Hvorefter den hæderkronede rets tilberedelses- og variationsmuligheder bliver drøftet i plenum.

Vi er til madplanworkshop i Mejlgade, den anden i en række workshops som vil finde sted hen over sommeren og efteråret. Konceptet er enkelt: På to timer lærer du at lave en madplan med afsæt i de råvarer, du har i dit køleskab lige nu. Workshoppen starter med en gennemgang af, hvordan man laver en god madplan uden spild, derpå følger lidt information om årstidens råvarer og deres anvendelsesmuligheder. Og så skal teori omdannes til praksis. Hver kursist udfærdiger sin egen madplan med hjælp fra medbragte kogebøger.

 

vinkimgfilecUxCrnueMAqpsxxFSPBB

 

Struktureret eller spontan type?
Hen over en smilende Jamie Oliver, en Moderne Mamma og Ritter Sport-chokolade, drejes samtalen efterhånden over på, hvordan madplanlægningskonceptet forenes med behovet for spontanitet i hverdagen. Kursisterne har vidt forskellige temperamenter. Én er meget struktureret anlagt, og har downloadet en fryser-app, der hjælper hende med at holde styr på varebeholdningen i familiens fryser. En anden kursist har svært ved at se sig selv med syv planlagte aftensmåltider om ugen. Hun kan nøjes med at planlægge tre dage ad gangen, foreslår Kathrine. Sådan bliver hendes uge mindre fastlåst, og der er plads til at være spontan. Kathrine slår også et slag for, at madplanlægning ikke skal være en sur pligt – det skal være hyggeligt. Man kan selv skabe nogle rammer, som gør den ugentlige madplanlægning rar. Fx ved at tænde fyrfadslys, sætte noget godt musik på, forkæle sig selv med en dampende varm kop et eller andet, og først og fremmest: Give sig selv god tid til det. Kathrine er livsnyder, det mærker man. Både på hendes nydende tilgang til mad og på den lille sorte kjole og de turkise stiletter. Mad eller tøj – det skal være lækkert.

Ingen sundhedsfanatisme
Kathrine har altid godt kunnet lide at lave mad og madplaner. Mange vil kende hende fra bloggen Kathrines Køkken, hvor hun i flere år har inspireret sine læsere med ugentlige madplaner. Hun har tidligere lavet cupcakeworkshops, og de gode erfaringer, hun har gjort sig med disse, har motiveret hende til at lave flere mad relaterede workshops. Til daglig studerer hun ernæring og sundhed på VIA University College i Aarhus, men pointerer, at workshoppen ikke er en ”sundhedsworkshop”. Hun bruger i stedet sin faglighed til at undervise i årstidsvarer, og i hvordan man strukturerer indkøb og madlavning.

Målgruppen for madplanworkshoppen er først og fremmest de hårdt trængte børnefamilier, som behøver planlægning for at få hverdagen til at hænge sammen. Men også studerende vil have gavn af workshoppen, mener Kathrine. For dem er det den økonomiske gevinst ved madplanlægning, der er eftertragtet.
vinkimgfileBsEFUdnuPnSBWHziLDpX
Et spædt koncept
Efter halvanden times workshop er ugeskemaerne fyldt ud med mundvandsdrivende retter fra Jamie Oliver og Co., og vi er klar til at indtage vore køkkener med fornyet energi og målrettethed. Vi er nået frem til evalueringen af workshoppen. En kursist mener, at prisen på 250 kroner er ”ekstremt”.
Der kommer mange konstruktive forslag til, hvordan workshoppens indhold kan forbedres, og Kathrine modtager dem med kyshånd.

Hvad har jeg lært af at være på madplanworkshop? Egentlig ikke så meget. Det meste kunne jeg sandsynligvis selv have googlet mig til. Efter min mening mangler der simpelthen noget faglighed, fx i form af ernæringsmæssig viden. Hvilket jeg er sikker på, Kathrine er leveringsdygtig i. Hun skal bare finde ud af, hvordan hun skal bruge den.

Det er tydeligt, at madplanworkshops-konceptet endnu befinder sig på et spædt stadie. Måske det med tiden vokser sig stærkt og sundt.

vinkimgfileTWhgyneHKAJTCGqqaUxP
Hvad: Madplanworkshop
Hvor: Mejlgade 39, 8000 Aarhus C
Hvornår: Mandag kl. 19.00-21.00. Næste gang mandag d. 5. august
Mønt: 200 kr,
Links: Se mere på Kathrines blog og på Facebook.