Hvor ofte er vi at finde på kirkebænken? Ikke ofte, men som regel når vi fejrer højtiderne, kærligheden eller siger det sidste farvel. Men på søndag, hvis der skulle komme et menneske forbi, så grib det – også selvom du ikke kender vedkommende. For kl. 14.00 står dørene til Sankt Lukas Kirke vidt åbne, når forfatteren Thomas Korsgaard indtager prædikestolen, og det vil du ikke gå glip af.

Mange er bekendte med Korsgaards imponerende evne til at beskrive livets sorger på en måde, hvor solen alligevel skinner på de åbne sår. På søndag indtager han prædikestolen og sætter lidt fut i fejemøget, når Sankt Lukas Kirke i Aarhus afholder forfattergudstjeneste.

FORFATTERNE PÅ PRÆDIKESTOLEN

Forfattergudstjenesterne i Sankt Lukas Kirke er ikke et nyt initiativ. Siden 2013 har kirkens præster nemlig gjort plads på prædikestolen. Cirka fire gange årligt inviteres en forfatter, som har mod på at fortolke biblens bevingede ord. Foreløbigt har 20 været forbi, og Thomas Korsgaard bliver nummer 21.

Det var Sankt Jakobs Kirke, beliggende i København, som startede konceptet. I begyndelsen havde kirken et samarbejde med Gyldendal. Forfatterne fik lov til at være præst for en dag og overtog i samme omgang søndagens prædiken.
I Aarhus har Sankt Lukas Kirke valgt at gøre anderledes. Modsat Sankt Jakobs Kirke præsenterer forfatterne nemlig bibleteksten set gennem egen læsebrille. Forfatterne får altså mulighed for at pille bibelteksten helt fra hinanden og sætte den sammen, som de vil. Og vi på kirkebænken? Vi får mulighed for at få et indblik i forfatternes krøllede hjerner. Sognepræst, Vibeke Houmøller, forklarer:

’’Vi har hele tiden tænkt, at forfattergudstjenesterne skulle være noget andet end højmesserne, og at forfatterne ikke skulle være en erstatning for en præst, men medvirke på egne betingelser – som et menneske med særlige litterære kompetencer, der skulle forholde sig til en bibelsk tekst.’’

BENSPÆND FRA BIBLEN

Det eneste krav er et udgangspunkt i formiddagens bibeltekst. Ud fra denne kan forfatterne lade sig inspirere, provokere, undres eller udfordres – mulighederne er mange. Ordene er til rådighed og de må selv finde ud af, hvad de skal stille op med dem. Vibeke Houmøller understreger, at de hverken forpligter sig på et budskab eller på at udlægge den oprindelige tekst. Det interessante er derimod, hvad der fænger deres interesse. Det kan siges kort; Forfatterne har fri leg, og der er højt til loftet.

’’[Det er] op til den enkelte forfatter, om det så fører til et eller flere indlæg, som kan have forskellig form – essayistisk, poetisk, fortællende. […] De har nogle kompetencer, som vi præster ikke har, og det er derfor, det er interessant at invitere dem.’’

Forfatterne står i hvert fald over for en interessant opgave; at puste liv i gamle tekster og oversætte dem til samtidsrelevante overvejelser. Men en ting er dog sikkert, og det er, at de kan noget med ord, som er udover det sædvanlige.

EN PLADS TIL DET HELE

Arrangementet er hverken forbeholdt bogorme eller bibelabonnenter.  Alle er velkomne – troende som ikke-troende. Forfatterne er heller ikke betingede på et forhold til biblen. Det er dog en fordel, at de tror på sig selv. De skal nemlig turde at ville forholde sig til nogle af livets store spørgsmål, og netop dette giver kirkerummet en særlig ramme for.

’’Der er ingen tvivl om, at kirkens rum er afgørende for disse gudstjenester. Det er der også flere af forfatterne, som udtrykker. Det er et rum med plads til eftertanke – også om det, som ikke altid er så nemt at snakke om i andre sammenhænge,’’ forklarer Vibeke Houmøller.

Det klinger genkendeligt. Det er i kirken, hvor vi tør at lade de store følelser få frit løb. Kirken har rummet, hvor ingen tysser på spædbarnets plabren, den hujende kærlighed eller hjerteskærende gråd, når vi konfronteres med kisten.

MÅSKE VIL VI GRINE AF DET

I 2017 debuterede Thomas Korsgaard med den delvist selvbiografiske roman Hvis der skulle komme et menneske forbi. I 2018 udkom opfølgeren En dag vil vi grine af det. Begge romaner giver et indblik i sider af tilværelsen, som vi måske ikke selv er i berøring med. Handlingerne tager os helt ud og helt ind i de husstande, vi ellers bare suser forbi på landevejen.

På søndag er det Thomas Korsgaard, der tager ordet i Sankt Lukas Kirke. Hans romaner er et bevis på, at han er ikke bange for at afdække de sider af tilværelsen, der gør mest ondt. Alligevel formår han at skrive en eller anden lille form for lykke frem i den ellers fordærvede tilværelse, og derfor er netop hans forfattergudstjeneste et besøg værd.

Hvad: Forfattergudstjeneste med Thomas Korsgaard.

Hvor: Sankr Lukas Kirke – Sankt Lucas Kirkeplads 1, 8000 Aarhus.

Hvornår: Søndag d. 3. februar kl. 14.00.

Hvorfor: Fordi du har mulighed for at opleve Thomas Korsgaards take på en bibeltekst.

Mønt: Gratis.

Kirkens egen beskrivelse af forfattergudstjenesten og oversigt over tidligere deltagende forfattere kan findes her.

VINK har tidligere dækket forfattergudstjenester, hvor Merete Pryds Helle og Josefine Klougart var forbi.

// Foto: Caroline Offersgård Stadsbjerg