PORTRÆT: Få et indblik i en skole, der arbejder med filosofien, at man lærer med ”the head, the heart and the hands”, og som kombinerer en alternativ forretningstilgang med utraditionelle metoder og øvelser. VINK fik en snak med kaospiloten Anders Wyke om dét at være studerende på uddannelsen.

 

IMG_9826
Vise ord i Kaospiloternes opholdsrum // Foto: Lisa Larsen

En dag i 1991 kunne Thomas Heide og Uffe Elbæk, der i dag er politisk leder for partiet Alternativet, slå dørene op til det første hold kaospiloter i Aarhus. Lokalerne befandt sig i en baggård i Mejlgade, som de i øvrigt flyttede ud af for 2 år siden, for sidenhen at flytte til Filmbyen nede ved havnen. Uddannelsen blev hurtigt kendt som en græsrodsuddannelse, der tog utraditionelle metoder i brug til forskel fra den gængse forretningsskole.

 

Idéen til uddannelsen blev skabt, da de to stiftere havde arbejdet sammen på kulturudvekslingsprojektet Next Stop Sovjet, hvor en lang række skandinaviske unge rejste til Sovjet for at skabe en ny politisk bevægelse. Undervejs blev de opmærksomme på, at der var et behov for at skabe en uddannelse, der kunne ruste unge til at navigere i en dynamisk verden, og hvor der samtidig var fokus på praksis fremfor teori. Således blev Kaospiloterne født.

 

For et stykke tid siden tog jeg en snak med kaospiloten Anders for at høre mere om, hvad det vil sige at være kaospilot. Anders skal til at begynde på sit andet år på skolen, og har oplevet, hvad det vil sige at være kaospilot, både på krop og sjæl. Al undervisning foregår på engelsk, hvilket man fornemmer i de mange engelske fraser, der bliver brugt til at forklare bestemte ting. Det engelske aspekt, forklarer han, skal være med til at samle forskellige nationaliteter fra hele verden og dermed opnå en større kulturel forståelse på skolen.

 

IMG_9822
Plakater og motiverende citater // Foto: Lisa Larsen

 

Hvorfor søgte du ind på skolen?

Jeg søgte ind på skolen fordi jeg trængte til forandring. Jeg havde arbejdet som kaffenørd i mange år, og jeg vidste godt, at det ikke var dér min fremtid lå. Jeg tror, jeg altid har haft en idé om den her skole in the back of my mind, i og med at jeg vidste, at det var en uddannelse, der ikke var helt ligesom andre.

 

Hvad adskiller kaospiloterne fra andre erhvervsuddannelser?

Her på skolen har de et saying, der lyder på, at man lærer med ”the head, the heart and the hands”. Vi får rent faktisk lov til at tage ud og lave ting, og alle de projekter vi laver på skolen er med rigtige klienter.

 

IMG_9810

 

IMG_9815
Udsmykning i opholdsrummet // Foto: Lisa Larsen

 

Hvad er udfordringerne ved at gå på Kaospilot-uddannelsen?

Når der bliver sammensat et hold, bliver det sammensat ud fra en idé om value via diversity. Vi er 34 på mit hold, og vi er 34 vidt forskellige mennesker. Det er med vilje, at vi er blevet sammensat sådan, så hvis man har et problem eller en opgave, så er der meget mere værdi i at have perspektiver fra 34 forskellige mennesker. Men det kan også være vanvittigt udfordrende, men det er også tit dér man lærer, når man er i den zone.

 

Hvordan bliver du udfordret som person?

Man bliver meget udfordret på sin personlighed. Vi er ret gode til at give hinanden konstruktiv feedback. Vi har lectures, der tvinger én til at stå på en scene og nærmest synge, og hvor man så finder ud af, at det ikke er noget, der slår én ihjel. Vi bliver ofte tvunget til at reflektere over vores styrker, svagheder og læring. Tit tager vi ud og laver nogle ting, og så er det først efterfølgende, at man rent faktisk forstår, hvorfor man gjorde det. Det er dét kaospiloter gør, lærer at navigere i kaos, i det uvisse.

 

IMG_9808-003
Arbejdsstation // Foto: Lisa Larsen

 

Hvad er det mest grænseoverskridende, du har skulle igennem som kaospilot?

Vi har sådan en uge, der er en del af en lederskabseksamen, og det skifter meget, hvad de laver år til år. I år skulle vi bl.a. ned i en boksehal, hvor vi fik halvanden times boksetræning, og så skulle vi ind i ringen imod en af de andre fra vores hold og bokse 2 x 2 min. fuld kontakt. Det var super interessant, for så filmede vi det, og dagen efter sad vi alle sammen, og så alle kampene, og reflekterede over, hvilken læring man kunne trække ud af det her. Man fandt ud af, hvordan man reagerede, når man kom ind i en ring, hvor alle assumptions bliver fjernet omkring dig selv. Helt instinktivt.

 

11418352_10153181186333855_1076545908_n
Anders til bokseøvelsen til lederskabseksamen // Fotos: Anders Wyke

 

11421464_10153181186348855_29043628_n

 

Hvilke projekter har du bl.a. lavet?

Jeg har været med til at arrangere en fest for Startup Guide. Sissel fra min klasse har lavet en start-up guide om Aarhus, hvor man har samlet ca. 40 entrepreneurer, der fortæller om, hvad der er brug for som start-up i den her by. Eller hvad der mangler, og hvordan de selv kom i gang. Idéen er at samle det entrepreneuelle økosystem ét sted, sådan at man kan vise, at det ikke bare er snak, at Aarhus har et stort iværksættermiljø. Hele idéen med festen [Drunk Creatives x Startup Guide Aarhus Book Launch] var, at vi havde sat de her net op, hvor vi havde alle fra bogen på, og alle der besøgte festen, fik taget et polaroid billede, som de skulle hænge op i det her økosystem. Men det her projekt var egentlig noget, vi lavede udover skolen.

 

11391199_593258844109856_6139286705370233178_n
Bogen Startup Guide Aarhus der har samlet en række iværksætteres gode råd og erfaringer // Foto: Startup Guide Aarhus

 

Hvad er det næste, der skal ske?

Jeg skal egentlig til at ind i mit business projekt i New York næste uge, men lige nu sidder vi, og arbejder med caminoen på Northside. Der var nogle kaospiloter, der arbejdede på det sidste år, og Northside har i år valgt at udvide det. Vi har også haft en application workshop, som er et kæmpe projekt på skolen, hvor nuværende studerende er med til at afholde workshops med ansøgere, der ønsker at blive optaget på skolen.

 

Hvad går projektet i New York ud på?

Vi skal arbejde med et firma, der hedder Lemonsqueeze. Det er et new market agency, dvs. de arbejder med at få europæiske firmaer ind på det amerikanske marked. Det tager lang tid at finde de rette medarbejdere. Det er et helt andet miljø, og nogle helt andre perspektiver man skal arbejde ud fra. Vi skal over og arbejde med deres businessplan og kigge på deres identitet.

 

Vil du vide mere?

Kunne du tænke dig at læse mere om Kaospiloterne, kan du finde deres hjemmeside her eller deres Facebook side her.