Aarhus’ Økologiske Fødevarefællesskab (AOFF) åbner for den nye sæson i morgen. Som medlem kan du bestille, købe og afhente økologiske grøntsager og æg fra lokale gårde. Konceptet er populært, og VINK Aarhus har derfor taget en snak med AOFF om konceptet og historien bag.

 

I det sene efterår 2010 fik Dennis Hensel sammen med sin daværende kæreste og deres fælles veninde en idé. Veninden havde hørt om fødevarefællesskaber rundt omkring i verden, og ideen spirede til, at Aarhus kunne bruge noget lignende. Ideen fangede med det samme. ”Vi blev enige om, at det da kunne være meget sjovt, og så gik jeg ind og lavede et udkast til et logo, som stadig er det samme, vi har i dag, dog lidt ændret”, forklarer Dennis, som i dag er formand for AOFF.

 

En facebookgruppe blev ligeledes oprettet, og morgenen efter var der allerede blevet kastet mange ”likes” efter gruppen, ”også af flere mennesker som vi ikke kendte”, fortæller Dennis.

 

chr_2920
//Alle fotos: Mads Christensen

 

Efterfølgende gik tingene ”slag i slag”, som Dennis selv forklarer. AOFF blev kontaktet er flere forskellige landmænd som viste interesse i gruppen, og de blev kontaktet af en, som kunne stå for en oprettelse af AOFF’s hjemmeside.

Første generalforsamling var allerede i janaur 2011, hvor 18 personer dukkede op med 100 kr hver, som skulle betale næste uges bestilling, og dermed lød startskuddet på AOFF.

 

Lokal økologi til Aarhus

Seks år er det indtil videre blevet til, og foreningen skal også følge med tiden. Dennis fortæller yderligere, at tilgangen til økologi i Danmark har ændret sig meget de sidste seks år. ”Dengang var alt meget dyrere, udvalget var mindre og man skulle næsten gå i en specialbutik for at finde noget. Og det ville i hvert fald underminere SU’en”, beretter Dennis om tiden med den dyre økologi i studiebyen Aarhus. Nu er markedet for økologi større og mere gængs, og for AOFF betyder det mere konkurrence, og dermed en gentænkning af deres eget brand.

 

chr_29072987
Hos AOFF bestiller, køber og afhenter man en pose med grønt. Her ses lidt af det fine udvalg.

 

En kernesag hos AOFF er de gode, økologiske og ikke mindst lokale varer – som ikke kan tilbydes andre steder, og deri ligger styrken i foreningen. For Dennis Hensel startede interessen for økologi flere år tilbage. ”Jeg fik egentlig en ret hurtig interesse for, hvad det egentlig er, jeg stopper i min egen krop, og det er mit incitament for at være med i AOFF – men altså, jeg er ikke nogen helgen”, griner Dennis og fortæller, at det ikke kun er økologiske varer, som rammer hans egen indkøbskurv.

 

AOFF samarbejder med lokale gårde, hvorfra de får leveret deres varer. Korsmedergaard, et økologisk landbrug lidt uden for Randers, har været med lige fra starten og var en af de første som var i kontakt med AOFF. Korsmedergaard har drevet økologisk landbrug i 20 år. Landmanden på Korsmedergaards historie fangende i sin tid Dennis og AOFF. ”Gården var hans barndomshjem, og som barn var der en å, som løb igennem ved gården med masser af liv i. Livet i åen døde senere hen på grund af landbruget, men da han startede på det økologiske landbrug, kunne han se hvordan livet lige stå stille piblede frem igen”.

 

chr_29892984
Økologiske safter og andet godt kan også findes her. Og så holder Rå Varer også til i Grøn Vogn. Det er et sandt øko-mekka.

 

AOFF har også haft andre løbende samarbejder med gårde på blandt andet Djursland, og i øjeblikket har de samarbejde med Sommergrønt, et økologisk frilands- og væksthusgartneri ved Hadsten.

 

Og det er ikke helt tilfældigt, at gårdene ligger så tæt på Aarhus. De skal som regel ligge inden for en radius af 50 km, og det bunder i ønsket om at støtte bæredygtighed og de gode, lokale varer.

 

Grønne varer og variation

”Vi sørger vi for, at der er en stor variation i de poser med grønt, vi laver”, fortæller Dennis. En frivillig indkøbsgruppe (også medlemmer af foreningen) sidder hver uge og bestemmer, hvad der skal være i AOFF’s bestillinger, og da alt er sæsonbaseret, gør det variationen mere spændende. Det tvinger køberen til at tænke nyt og kreativt. ”Man har en tendens til at købe det samme i supermarkedet, men her skal man tage stilling til, hvad man skal gøre, hvis man eksempelvis får et savoykål med hjem”.

 

chr_3000
Medlemmer henter friske forsyninger, imens serverer Dennis Hensel (formand for AOFF) hjemmelavet glögg til os alle. Billedet er taget inden jul.

 

Og interessen er også steget for de gode, økologiske varer. Som forklaret var tingene anderledes for seks år siden, men mentaliteten har også ændret sig omkring økologi. ”Dengang virkede man som en frelst type, hvis man købte økologisk, men i dag er det en meget mere gængs ting”, fortæller Dennis.

 

I AOFF kan man se interessen helt konkret på medlemstallet, som regner ca. 300 aktive medlemmer, men derudover et samlet medlemstal på over 1200. Medlemmerne tæller mange forskellige mennesker, hvor begge køn er næsten lige velrepræsenterede, hvilket Dennis er glad for at se. ”Vi kan jo se på hele den sundhedsbølge, som der er, at der er kommet en stor interesse for økologi – også blandt unge mænd. Og det er jo fedt!”.

 

chr_2926-edit
Grøn Vogn finder du på Godsbanen.

 

AOFF har siden maj 2016 holdt til i Grøn Vogn på Godsbanen, og det har givet dem meget mere synlighed, samtidig med at foreningen passer godt ind i det spændende og kreative miljø i området. Hver tredje onsdag i måneden kan du som medlem kigge forbi AOFF til deres infoaftener, hvor den både kan stå på hyggelige arrangementer eller foredrag – næste infoaften er onsdag d. 25. januar. Så vi kan klart anbefale, at man melder sig ind i foreningen (100 kr som et engangsbeløb) og støtter op om det gode projekt.