PORTRÆT: Bag mange af byens konceptbutikker, kreative tiltag og bygninger er et ansigt, et menneske, en ildsjæl. I dette indlæg får du et glimt af nogle af de mennesker, der står bag de koncepter, vi møder i vores by. Du vil møde alt fra en brillemand, til secondhandbutikker, børneforretninger og initiativtagere til nogle af de kulturelle tilbud mange af os benytter os af. Sådan ser de altså ud, og dét her gør dem specielle.

 

Agnete Justesen ejer Alma og Jakob, der sælger økologiske, allergi- og naturvenlige produkter til børn. En af mine favoritting, da jeg var kommet mig over at blive trukket tilbage i barndommen, er de spiselige “legoklodser”, der er lavet af majs – hvilket både giver oplevelsen af at lege og at spise på samme tid, uden den almindelige risiko, der kan være med legoklodser. Det er god karma at ville både børnene og naturen det bedste. Læs mere på deres hjemmeside. // alle fotos: Daniel Boysen

 

 

Henrik Buhl er manden bag CrossEyes, der ikke er en almindelig brilleforretning. Han støtter, personligt velogmærket, nogle af byens lokale kunstnere, musikere og forfattere. Brillerne har ofte et specielt look, der skiller sig ud fra det, man køber ved kædeforretningerne.

 

 

Kate Horslund Nielsen ejer sammen med sin mand Nicolaj Nielsen secondhand- og vintagebutikken Soul Shine. Butikken er et socialøkonomisk sted, hvilket betyder, at butikken ansætter folk, der f.eks. har været gået ned med stress. Udover dette er butikken godt i gang med projekter i Afrika. Sidst i oktober 2014 åbner deres café Soul Food, der tager udgangspunkt i CRANK traditionen (vegansk og vegatarisk). Til sidst er det også et sted, hvor musikere og forfattere optræder i en kombination af koncerter og oplæsninger blandet med tøj og nærvær.

 

 

Aarhusianske Jette Lykke og finske Juha Tamminen ejer i dag Stardust sammen. Stardust er både en café, plade- og bogbutik i ét. Stedet har især været kendt for, at være et web-frit sted, hvor man tager hen for at finde nærvær og selvfølgelig god musik. Somme tider kan man komme ned i butikken og blive overrasket med live-musik i alle genrer. Med andre ord er Stardust et sted, der vægter nærværet, økologien, vinylerne, cd’erne og bøgerne højt; altså nogle af de ting vi somme tider glemmer i et travlt og digitaliseret samfund. 

 

 

Ole Løhde (der oprindeligt skabte og ejede HeadQuarters med Theis Smedegaard) ejer i dag HQ med sin kæreste Amira Gluhic. HQ er et sted, hvor musik, litteratur og kunst møder god stemning, holdninger til musisk kvalitet og et dansegulv, de fleste steder i Aarhus må misunde. Et af de bedste kendetegn ved HQ er åbenheden for nye tiltag; om det er en ny klub, en ny type arrangement eller noget helt tredje, så får man sjældent et nej. 

 

 

Alexandra Balshøj startede Overspring.dk sammen med Maria Garde. Hun er også én af bagkvinderne bag Ladies First, der har fokus på netværk, udvikling og foretagsomhed. Som Alexandra siger, er der en anden stemning, når der kun er kvinder til stede (det samme når mænd mødes uden kvinder). Det er mere afslappet på en måde. Godt initiativ. Siden har hun startet Büro Yay, som er en konsulentvirksomhed, der har fokus på konceptudvikling og branding. 

 

 

Mathias Bundgaard er tidligere dansk mester i Poetry Slam, udøver og vært af Story Slam på Teater Katapult og lever et liv med ordene i centrum. Mathias er stifter og bestyrelsesformand af HAPS (Hele Aarhus’ Poetry Slam), der holder arrangementer på Headquarters. Derudover har han også spredt Poetry Slam til bl.a. Northside Festival i 2013 og Danmarks Grimmeste Festival i 2013 og 14. Han gør med en anden formulering meget for det levende ord i Aarhus. Yderligere har han haft afstikkere til hip-hop i form af Krøllejernet og skuespil med Onde Tunger på Ambassaden.

 

 

Mads Peter (aka Laursen Entrepenören) er bagmanden ved Institut for X, der fx tæller A- (også kaldet DAK) og B-huset. Meget af det kreative miljø, der findes dernede, skyldes hans oprindelige initiativ. En del er blevet uddelegeret og mange nye ting vokser frem. Derfor er Aarhus K, et passende navn, til den kreative bydel, der huser fester, kunst, musik, litteratur og generelt åbne arme.

 

 

Allan Lillelund Andersen sørger for at sprede både den aarhusianske og resten af den danske litteratur som en del af Litteratour. Det særlige ved Litteratour er, at de kommer rundt i alle afkroge af det danske landskab, og at der er tale om en god blanding af anderkendte forfattere og forfattere fra vækstlaget. Udover sit arbejde med Litteratour er Allan også en del af Løvens Forlag, der udgiver klassikere og på sigt ny litteratur også.

 

 

Susser Vincentz er lystmaler; som hun altid siger, maler hun kun, når hun har lyst. Hun er en af repræsentanterne for ArtMoney, der er en dansk opfindelse, som senere har spredt sig til store dele af verden. Artmoney går i al sin enkelhed ud på, at man kan bruge kunstværkerne som “penge” ved fx andre kunstnere, butikker og hos hoteller. De har altid samme form, 12 cm. x 18 cm og har en pris på 200,- Susser ynder også at tage rundt til forskellige arrangementer og efterlader ofte en tegning af forfatteren, musikeren eller hovedpersonen til en fernisering. 

 

 

Papadakis er manden bag både Escobar og Lovespring, to initiativer der øjensynligt ikke har noget med hinanden at gøre, medmindre man kigger lidt nærmere. På Escobar har man de sidste 2-3 år haft det koncept, at bartenderne kan møde på arbejde uden at få løn; ment på den måde, at de selv bestemmer, hvilket godt formål de vil donere deres løn til. Noget af barens overskud går også til forskellige velgørende formål fx Lovespring. Så meget for forestillingen om, at Escobar “bare” er et sted, man drikker sig fuld og ryger smøger. Lækkert. Lovespring, nu hvor sammenhængen er yderligere etableret, er meget simpel i sit budskab: ved at købe flaskevand tappet ved den jyske hede, går alt overskud til vandprojekter i udviklingslande i Afrika, som Papadakis siger: “Vand for Vand”. Projektet er en etableret del af Roskilde Festival, og har over de sidste 7-8 år været med i 8 projektet i det vestlige Afrika.  

 

 

Kaare Bergh startede i 2010, sammen med Louise Bach, Forlaget Nulpunkt. Forlaget fokuserer på den litterære kvalitet og skeler ikke til kommercielle hensyn. De udgiver alle genrer, og grundkriterierne for deres udgivelser er, at det skal være original og inspirerende litteratur. Nulpunkt er et såkaldt mikroforlag, og de lever deres daglige liv i den aarhusianske undergrund. Tjek også deres Facebook.

 

PS

Der er selvfølgelig mange andre fantastiske initiativer derude. Jeg har ikke forsøgt at få alle med, men at finde et udsnit af folk, der gør noget godt for den aarhusianske kultur og vores generelle måde at møde hinanden på.

Alle initiativer, butikker, caféer, forlag og så videre er båret af en række ansigter, en række kroppe, mennesker, liv. Det er dejligt at vide, at vores kultur er i hænderne på folk, der har mod og energi til at udføre deres passioner; og hjælpe andre frem så vidt muligt.
Infrastrukturen folk imellem er ret vigtig i den sammenhæng – jo bedre vi væver vores vandringer sammen, jo flere veje giver vi hinanden og jo mere kan vi udrette.