Ane Monsrud: Jeg er mest bange for at leve hverdagen på autopilot og hvor jeg ikke fungerer. Derfor skriver jeg sange for at have en stærkere tilstedeværelse.

Ane Monsrud: Jeg er mest bange for at leve hverdagen på autopilot og hvor jeg ikke fungerer. Derfor skriver jeg sange for at have en stærkere tilstedeværelse.

Ane Monsrud spillede i sidste måned koncert på årets SPOT festival. Lokalet var propfyldt, og udenfor dannede der sig en lang kø. VINK møder et par uger efter den norskfødte musiker og sangerinde til en snak om livet – og ikke mindst musikken.

 

På Lynfabrikkens tagterasse den sidste dag i maj måned sidder Ane Monsrud. Hun er 24 år, kommer fra Oslo og bor i Aarhus. Med en kaffe i hånden og opsat lyst, krøllet hår fortæller hun om barndommen i Oslo, eller det vil sige, lidt uden for Oslo. Et sted der ligger i grænselandet mellem byliv, kultur, fjelde og skove. Det er en rar barndom i et lille rækkehus. Området er desuden kendt for at være et sted med gangstertyper og folk i ungdomsoprør. Det går under navnet “Ghetto Skjetten”.

 

Højskoletider og musikalske inspirationer

“Min far lyttede meget til Neil Young, og så er jeg bare meget inspireret af norske artister”, fortæller Ane Monsrud.

Det tæller blandt andet Susanne Sundfør, Thomas Dybdahl og Ane Brun. Hun har lyttet musikken igennem, siden hun var barn – og kan alle plader og sange udenad. Ane Monsrud startede selv med at spille klassisk fløjte som otte årig. Indtil hun var 19 år, drømte hun om at blive uddannet på musikkonservatoriet som klassisk fløjtist. Men på Teater og-Musikhøjskolen i Toftlund kom hun ind i et miljø, hvor man blev inspireret til at tænke over, hvad man virkelig vil med sit liv.

“Der begyndte jeg at skrive sange og synge for allerførste gang. Og det var bare en helt ny verden, der åbnede sig”, fortæller Ane Monsrud.

Højskolen plantede et musikalsk frø. Ane Monsrud søgte efter højskolen om optagelse på Kingston Universitys musiklinje. Universitet, som ligger i London, godkendte ansøgningen, og fjorten dage efter sad Ane Monsrud i et fly mod London. Set i bakspejlet var det faglige niveau lavt på universitetets musiklinje. Men for Ane Monsrud blev det alligevel et år med musikalsk læring.

“Det var et fedt år på den måde, at de første ting, jeg skrev, var så utrolige underlige og mærkelige og stak i alle mulige forskellige retninger. Så det var fedt at så meget tid til fordybelse. Vi havde ikke så mange timer, så der var masser tid til øvelokalet.”

 

Mysterious connections

Ane Monsruds seneste EP hedder Mysterious Connections. Teksterne på ep’en skrev hun for tre vintre siden, i en periode som hun selv beskriver som meget intens. Hver morgen i tre måneder skrev hun i flow. Inden hun snakkede med nogen, og inden hun spiste morgenmad, skrev hun tre sider, hvor tankerne fik frit løb. Her opdagede Ane Monsrud, at hun kom tættere i kontakt og fik sat ord på mange tanker og følelser. Disse ord skabte ideerne til sangene.

Alle sangene er personlige, og Ane Monsrud har skrevet dem i en rød tråd. Spørger man hvilke historier der var vigtige for hende at fortælle, svarer hun:

“Det var jo mange ting, men det var jo især den sang, som hedder Confess, som jo handler om at skyldfølelse over at være sammen med en pige. Det var en virkelig stærk følelse, som havde fyldt i utrolig lang tid, og som var okay, og så ville jeg gerne dele den. Jeg tænkte, at hvis der er nogle andre, som kan høre den, så er det noget fint at give videre.”

 

Hvad håber du, at folk får ud af at lytte til dine sange?

“Det mest ultimative vil være at opleve en pause – et afbræk – og at man på en eller anden måde klarer at se livet på en ny måde. Det, jeg er mest bange for selv, er at leve hverdagen på en autopilot, og hvor jeg ikke fungerer. Derfor jeg skriver sange for at have en stærkere tilstedeværelse.”, forklarer Ane Monsrud.

 

Drømme og duetter

Inden for nærmeste fremtid håber Ane Monsrud på at kunne tilbringe mere tid i studiet, hvor hun kan indspille sangene, som hun selv skriver. Hun drømmer om at kunne leve af musikken, og spørger man Ane Monsrud hvor hun – hvis hun helt selv kan vælge – helst vil spille en koncert, er det i smukke norske omgivelser, hvor lange fjorde og mægtige fjelde møder hinanden til Jotunheimen Festivalen. Hvis hun til gengæld kan vælge frit på hylden af musikere, som hun vil synge duet med, kommer svaret promte: Susanne Sundfør.

 

Du kan opleve Ane Monsrud, når hun d. 14 juli spiller på Spot Royal scenen i Aarhus. 

 

 

Skriv en kommentar