Det er mærkelige tider. Pludselig er du hjemme fra arbejde/skole og alting er lukket. Festerne, koncerterne og digtoplæsningerne, du troede, du skulle til, er aflyst på ubestemt tid og Mette F. ser mere alvorlig ud, end hun plejer. Men bare fordi du er nødt til at holde dig inden døre i stedet for at kaste dig selv og dine penge rundt på Sway hele natten, behøver du jo ikke at kede dig. VINK guider dig her til en weekend midt i pandemien.

 

Torsdag:

Hvis du er rask, så gå en tur

Hvis du oplever symptomer som hoste og feber, er det nok bedst, at du bliver inden døre. Hvis du derimod føler dig frisk, så gå en tur – det kan gøre vidundere for din sindstilstand. Der er mange smukke parker i Århus, hvor det er oplagt at strække benene, men hvis du ikke bor i nærheden af Marselisborgskovene, Botanisk Have, Riis skov eller Brabrandsøen, så gå en tur i dit nabolag. Bare sørg for at komme ud.

 

Læs en bog

Har du noget på hylden, du ikke har læst, så er tiden kommet. Ingen bog er for lang – måske du endelig skal i gang med Moby Dick? Eller hvad med den bog, du fik i julegave af moster Birgit? Måske er der skjulte perler at finde i hjemmebiblioteket. Er du en af de sjældne, der har formået at læse alt i reolen? Så husk, at selvom bibliotekerne holder lukket, kan du stadig låne lyd- og e-bøger. Vælger du en lydbog, kan du passende tage den med på din gåtur.

 

Filmmaraton

Bor du sammen med andre, er et filmmaraton et oplagt valg. Her er der naturligvis mange muligheder – skal I se samtlige Indiana Jones-film? Eller hvad med Ringenes Herre-trilogien? Star Wars-universet består efterhånden også af rigtig mange timers underholdning. Er der ikke noget af det, der lyder fristende, så skal I måske kigge i en lidt anden retning. I kan f.eks. se dansefilm fra firserne (herfra anbefales Dirty Dancing, Footloose, Flashdance og Girls Just Wanna Have Fun) eller gå all-in på modløshed og holde Trier-kavalkade. Uanset hvad I beslutter jer for, er puder, tæpper og snacks et must.

 

Fredag:

Hjemmeyoga

Efter filmmaraton og boglæsning trænger din krop til en ordentlig udstrækning. Yoga er, som bekendt, ikke bare en serie af strækøvelser med mærkelige navne, det er også et middel til at opnå større ro i krop og sind. Hvis du føler sig stakåndet (tjek for andre symptomer), så kan det være, at det, du har brug for, er at trække vejret helt ned i maven. Det kunne vi vist alle trænge til i denne tid. Internettet byder på udførlige guides og videoer for begyndere og øvede. Namaste.

 

Ring til et familiemedlem

Du har sikkert allerede tjekket, at alle er helt ok, men hiv lige telefonen frem alligevel. Er der nogle, du holder af, som er meget alene i de her dage? Ring og underhold dem i en halv time. Det gør vidundere for humøret at vide, at ens kære tænker på en, og nu har du muligheden for at gøre dine forældres eller din tantes dag endnu bedre. Hvad med bedstemor? Hun keder sig garanteret bravt nu, hvor både banko og bridge er aflyst. Ring til hende.

Bonus: Ring til en, der er i karantæne – du får ekstra point hvis I kan Skype – og hold en virtuel hang-out-sesh. Prøv at tale om noget andet end pandemien et øjeblik. De vil elske dig for det.

 

Se en dokumentar

Selvom det virker, som om vi er blevet smidt ind i et alternativt univers, hvor det eneste, der betyder noget er, hvor meget toiletpapir du ejer og hvorvidt den der forårssnue måske ikke er så uskyldig, som du troede, så er verden altså den samme som for et par uger siden. Stort set. Nu kan du bruge tiden på at oplyse dig selv, og blive klogere på noget andet end det, de taler om i TV-Avisen. DR har rigtig mange gode dokumentarer (https://www.dr.dk/drtv/dokumentar), og du kan bare starte fra en ende af. Årets Oscar-vinder, American Factory, ligger på Netflix sammen med utallige andre kvalitets doku’er i verdensklasse. Sæt i gang.

 

Spil brætspil

Skal din kæreste tæskes i Backgammon? Eller er det blevet tid til at vise dine roomies, hvem der er den absolutte mester i Bezzerwizzer/Matador/Ludo? Der er god grund til, at brætspil er en yndet sommerhus-aktivitet – den samler vores fokus om brættet og tænder for kampgejsten. Når du har brug for et afbræk fra skærmen eller din bog, er det oplagt at hive fat i en makker eller to og gå i krig på spisebordet. Er du alene hjemme, eller har du forlagt din konkurrence-mentalitet? Så kan et puslespil også være en utroligt hyggelig og opslugende måde at bruge en eftermiddag på.

 

Lørdag:

Gå på opdagelse i din fryser

Hvis du ikke allerede har plyndret fryseskuffen, så tag et kig ned i dybet – der kan gemme sig spændende ting dernede. Rester fra sidste uge (måned) bliver en sand delikatesse efter fire dage med dåsemad. Udfordr dine kulinariske evner og din kreativitet og forsøg at inkorporere så mange ingredienser fra fryseren som muligt i ét måltid. Måske du får en ny yndlingsret? Du får i hvert fald mere plads til næste uges rester.

 

Se et foredrag på nettet

Bare fordi du er nødt til at blive hjemme, behøver du jo ikke blive dummere. Hold hjernecellerne aktive ved at tjekke et foredrag ud på nettet. Der er frit valg på alle hylder – er det kvantefysik, der interesserer dig? Eller kunsthistorie? Vil du gerne vide mere om fankultur, branding eller bier? Lad YouTube være dit universitet.

 

Genoptag en forsømt hobby eller et nytårsforsæt

Der er snart gået tre måneder siden nytår, og ingen fordømmelse skal lyde herfra, hvis du ikke er kommet i mål med alle dine store planer for 2020 endnu – men måske det er tid til at starte? Vil du gerne lære at strikke eller hækle, er der mange videoer på YouTube, der kan få dig i gang. Covid-19 skal ikke komme imellem dig og et par hjemmestrikkede sokker! Havde du engang ambitioner om at spille andet end Wonderwall på din nu lidt støvede guitar? Der er ingen tid som nu, min ven.

 

Se din yndlingsfilm

Nu behøver alt jo heller ikke handle om selv-optimering. Giv dig selv fri i aften og se din yndlingsfilm. Det kan være en film, der har ændret dit liv, men som du ikke har set længe. Det kan også være en film, du måske skammer dig lidt over, hvor meget du (u-ironisk) elsker. Det er ikke så vigtigt – bare sæt dig tilbage og glem, at verden sejler i et par timer.

 

Søndag:

Få ordnet forårsrengøringen

Det kan godt være du ville have ventet til påsken med at gøre hytten ren, men når du nu alligevel er hjemme, kan du lige så godt gribe chancen – og karkluden. Sæt de svedigste jams på højtaleren, grib støvsugeren og gå i krig. Vinduespudsning er ingen sag, når man flygter fra verdens realiteter, og køleskabsrengøring er nærmest en leg sat til soundtracket af Queens største hits. Du bliver glad for, at det er overstået, når dagligdagen ruller igen og weekenderne får deres farve tilbage.

 

Start en surdej

Der er ingen grund til at hamstre – det siger Mette selv – men når der nu alligevel er udsolgt af gær i Rema, og du (af samme grund?) pludselig har fået en usigelig lyst til hjemmebagt brød, er der endnu råd! Bliv surdejs-typen. Måske kender du én, der har den perfekte opskrift på, hvordan man starter en surdej? Ellers er internettet endnu en gang behjælpeligt med mangt og meget.

Bonus: Har du i panik købt for meget ind? Så har du nu al den tid, du behøver, til at lære at konservere, sylte og fermentere dine madvarer. Er du allerede ahead-of-the-game på surdejsfronten, kan du forsøge dig med f.eks. kombucha eller kimchi.

 

Begynd eller færdiggør en serie

Er der en bestemt tv-serie, du skammer dig over ikke at have set? Eller er du gået i stå i en serie, uden at være sikker på hvorfor? Så giv den en chance nu. Er du, som jeg, aldrig blevet færdig med at se The Walking Dead, virker det til at være et passende tidspunkt – vurder evt. med dig selv om sådan et valg vil gøre mere skade end gavn. Det kan også være, at du endelig skal få set The Wire eller Sopranos, så du for fremtiden er fri for at blive udskammet for en sådan mangel i din tv-opdragelse. Er du mere til danske serier, har DR et væld af materiale klar til dig, lige fra nye DR3-ungdomsserier til en pålidelig omgang Rejseholdet.

 

Det var alt herfra. Pas på hinanden derude, og ha’ en god weekend!