Den 15. november afholder Sputnik Music Collective deres første koncert på HeadQuarters i Aarhus.  Musikkollektivet vil være synlige i bybilledet og bidrage med vedkommende koncertoplevelser, fortæller Stifter Thorbjørn Ingemann Lervig

 

Nu kan du som koncertgænger i Aarhus snart opleve det nye Sputnik Music Collective live og helt tæt på. Sputnik Musik Collective er et kollektiv med ni bands, som til dagligt holder til i de gamle, røde bygninger på Sydhavnen. Kollektivet har eksisteret siden marts 2018, og blandt dem tæller nye Aarhus bands såsom Lihme, Tundra, Pony Marshall og Aztek. 

 

Et socialt samarbejde
“Min forestilling er, at det er en enormt ensom affære at være band, hvis man gerne vil frem,og at det kan føles som en konkurrence med alle andre bands.” Sådan siger Thorbjørn Ingemann Lervig, musiker og stifter af Sputnik Music Collective, om at være musiker. Et af argumenterne for at starte Sputnik Music Collective er derfor mulighederne for tæt samarbejde, og stærke relationer musikere og bands imellem. Helt konkret mødes kollektivet hver måned. Her sparrer de med hinanden, udveksler ideer og aftaler koncerter sammen. I Sputnik Music Collective løfter alle opgaven lige meget, og alle har ansvar for at føre kollektivet videre. 

Udover den kommende koncert på HeadQuarters har musikkollektivet tidligere på året taget de første live-spadestik. Det foregik først på SPOT festivalen, og senest til Understrøm, som er en del af Aarhus Festuge. Her gav det også en fordel udadtil, at komme som en del af et kollektiv:

“Man kan markere sig mere, hvis man præsenterer, at man har ni bands, og peger på, hvad man kan byde på!”, fortæller Andres Brunhøj Jørgensen, som også er musiker og medlem af Sputnik Music Collective. 

 

Kollektive tendenser
Sputnik Music Collective er ikke det eneste musikkollektiv i Danmark. Copenhagen Collaboration er et syv år gammelt kollektiv hvis medlemmer blandt andet tæller Nikolaj Nørlund, og Thy Music Collective er en sammenslutning af musikere fra Thy, som har et stærkt samarbejde med Alive Festivalen. 

Fællesnævneren for dem er, at  deres gøren er fuldstændig op til dem selv. Det udtaler Carsten Holm, radiovært på P6 Beat, til VINKaarhus. 

“De inspirerer hinanden, og de skaber en fælles identitet og fælles kultur. Og måske også lidt en bevægelse langt hen ad vejen, hvor man siger, at man ikke behøver at hæve sig selv over andre, men at man går sammen om et fælles udtryk.” , fortæller Carsten Holm om de danske musikkollektiver. 

Som journalist og radiovært vender Carsten Holm også blikket mod musikkollektiverne for inspiration. 

“Jeg synes altid der er noget interessant over kollektiver, fordi der er en ånd, som tyder på, at nogen har ambitioner på et fællesplan, og fordi der nogle gange kommer nogle særlige klange og noget specielt musik ud af dem.”

 

Ingen profit, men kun musik
I Sputnik Music Collective er ambitionerne også klare. Det handler om musikken, om det sociale samarbejde i kollektivet og om at spille koncerter. I fremtiden satser de på at spille på SPOT festivalen, og på et muligt samarbejde med Scenekunstskolen i København. Og så håber de på at kunne slå sig fast i Aarhus med tilbagevende koncerter som den på HeadQuarters.

“Vi gør det ikke for profittens skyld, men for at skabe nogle vedkommende og gode koncerter, og give noget liv til bybilledet. Og så fordi, at vi har lyst til at komme ud og spille.”, fortæller Thorbjørn Ingemann Lervig.